ΕΣΠΑ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το Cluster Καινοτομίας

Την έναρξη της υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στη δράση, «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας / ΣΣΚ (Innovation Clusters)» ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.


Η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με συνολικό ποσό για την α’ φάση 5,3 εκατ. ευρώ και βασικό στόχο την ενίσχυση ολοκληρωμένων δομών αναδυόμενων ή/και υφιστάμενων συνεργατικών σχηματισμών.

Ενημερωτικά στοιχεία για τη Δράση

Βασικός στόχος της Δράσης «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας / ΣΣΚ (Innovation Clusters)» είναι η ενίσχυση ολοκληρωμένων δομών αναδυόμενων ή/και υφιστάμενων συνεργατικών σχηματισμών. Οι δομές θα υλοποιηθούν από Φορείς με εμπειρία στην υποστήριξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Σκοπός των Innovation Clusters είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με διεθνή αναγνώριση και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας. Οι επιχειρήσεις των Clusters μπορούν να χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες, καινοτόμες παραγωγικές διαδικασίες (process level), διοικητική/οργανωτική καινοτομία (system level), κ.α.

Στην α’ φάση, το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται σε 5,3 εκατ. ευρώ και κατανέμεται στους Θεματικούς Τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, όπως προέκυψαν από την Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS 3)
Η συνολική μέγιστη Δημόσια Δαπάνη της Δράσης των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας (1ης και 2ης Πρόσκλησης) εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 24.000.000 ευρώ.
Δικαιούχοι της Δράσης είναι Δημόσιοι ερευνητικοί / τεχνολογικοί φορείς, Επιχειρήσεις, Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.

Επενδυτικά Σχέδια & Επιδότηση

Ο συνολικός προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή) επιχορηγουμένων ενεργειών στο θεματικό τομέα της Αγροδιατροφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή) επιχορηγουμένων ενεργειών του Φορέα Αρωγού για τους υπόλοιπους θεματικούς τομείς, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.
Η συνολική επιδότηση είναι από 50% έως 65%.

Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας: Αγροδιατροφή, Βιοεπιστήμες & Υγεία/Φάρμακα, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Ενέργεια, Περιβάλλον & Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κλιματική Αλλαγή – Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics), Υλικά & Κατασκευές, Πολιτισμός – Τουρισμός – Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες.

Με αφορμή τη δημοσίευση της προκήρυξης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας ευχαρίστησε «όλα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, των Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ και του Υπ. Ανάπτυξης, που δούλεψαν εντατικά μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να επισπεύσουμε την υλοποίηση της Δράσης. Με τον τρόπο αυτό, εκκινούμε ένα πλέγμα δράσεων σύνδεσης επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων. Μπροστά μας έχουμε ακόμα πολλά περισσότερα και ήδη δουλεύουμε για αυτά».

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

  • Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές στο σύνολό τους φαίνεται να έχουν θετική ματιά απέναντι στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Nielsen, την οποία επικαλείται το USDA σε έκθεσή

  • Το τυποποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ως το πλέον ανθεκτικό εξαγωγικό προϊόν του κλάδου των τροφίμων, το οποίο μεγαλουργεί στις αγορές του εξωτερικού, στηριζόμενο στη μετρήσιμα πλεονεκτική ποιοτική του υπεροχή.

  • Περισσότεροι από 66.000 τόνοι παρασιτοκτόνων και ζιζανιοκτόνων χρησιµοποιούνται από τους αγρότες στη Γαλλία κάθε χρόνο, σύµφωνα µε εκποµπή που προβλήθηκε στο κανάλι France 2, την οποία επικαλείται δηµοσίευµα της ιστοσελίδας Freshplaza. Τέτοια φυτοφάρµακα παραµένουν στη φλούδα των φρούτων και λαχανικών, αναφέρθηκε, και έτσι µπορεί να καταλήξουν στα πιάτα µας.

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd