Το Σεπτέμβριο η προκήρυξη του Μέτρου 4.1.2 για επιδότηση αρδευτικών συστημάτων με 170 ως 410 ευρώ το στρέμμα

Τα τελευταία νέα θέλουν να απλοποιούνται περαιτέρω οι διαδικασίες για τη συμμετοχή στην εν λόγω δράση και να μην είναι απαραίτητη η σύνταξη τεχνικής μελέτης που να τεκμηριώνει με ακρίβεια τα στοιχεία που σχετίζονται με την οικονομία στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

 

Όπως αναφέρουν στην Agrenda οι αρµόδιοι της ειδικής υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η πρόσκληση θα έχει προϋπολογισµό 37 εκατ. ευρώ, ενώ το εφαρµοστικό πλαίσιο αναµένεται να εξειδικευτεί άµεσα µέσα στον Ιούλιο και θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερόµενων αγροτών που θέλουν να προετοιµάσουν τα χαρτιά τους για τις αιτήσεις.

Η Agrenda και το Agronews.gr είχαν φέρει στο φως αρχές Ιουνίου το νέο εφαρµοστικό πλαίσιο όπως αυτό διαµορφώθηκε µετά τη διαβούλευση και προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Μέγιστο επιλέξιµο προϋπολογισµό τα 150.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα για επενδύσεις σε αρδευτικά συστήµατα στάγδην άρδευσης και µικροκαταιονισµού (µικροεκτοξευτήρες χαµηλού ύψους), δεξαµενες, και µηχανολογικός εξοπλισµός για ανακύκλωση υδάτων προς άρδευση και ολοκληρωµένες λύσεις άρδευσης.

- Οι επιδοτήσεις ανάλογα µε την περιοχή κυµαίνονται από 50% στην Αττική µέχρι 80% στις νησιωτικές περιοχές. Προκειµένου για αγρότες που δεν είναι ενταγµένοι σε προγράµµατα νεών γεωργών, στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι ενίσχυση διαµορφώνεται στο 50%

Επιπροσθέτως όµως, αναµένονται και αρκετές αλλαγές σε σχέση µε το εύλογο κόστος των επενδύσεων (µέγιστο ποσό δαπάνης που επιδοτείται). Υπενθυµίζεται, πως τα µέγιστα ποσά που προβλεπόντουσαν στο υπό διαβούλευση «Παράρτηµα 4 Εύλογο Κόστος» είχαν ως εξής:

Στάγδην άρδευση:

Αροτραίες καλλιέργειες: 170 ευρώ το στρέµµα.

Το ποσό αυτό βαίνει αυξανόµενο όσο ανεβαίνει η ισχύς και φτάνει µέχρι τα 6.000 ευρώ για 26-30 KVA.

Όλες οι παραπάνω δαπάνες προσαυξάνονται κατά 15% µε τεκµηρίωση τεχνικών χαρακτηριστικών στον φάκελο.

∆απάνες γεώτρησης: Γεώτρηση χωρίς δοκιµαστική άντληση, 95 ευρώ ανά µέτρο και µε δοκιµαστική άντληση 120 ευρώ ανά µέτρο.

 

agronews.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd