Πρόσληψη 10,000 ατόμων 55-67 ετών με κριτήριο μόνο την ανεργία

Τη δυνατότητα πρόσληψης 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών στο Δημόσιο, προβλέπει τροπολογία - προσθήκη του υπουργείου Εργασίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στο Βουλή προς ψήφιση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών πρόκειται να δημοσιεύσουν μέσα στο καλοκαίρι δημόσια πρόσκληση, καλώντας δημόσιους οργανισμούς και δημοτικές επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήματα πρόσληψης προσωπικού από τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, ώστε να συμπληρώσουν τα ένσημά τους και να βγουν στη σύνταξη.

Μοναδική προυπόθεση για τους υποψήφιους που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι να βρίσκονται στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ για πάνω από 12 μήνες, δηλαδή να είναι στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων.

Αυτή την περίοδο υπάρχουν πάνω από 60.000-70.000 δυνητικά ωφελούμενοι που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τα ένσημά τους με τον τρόπο αυτό, δεδομένης της υψηλής ανεργίας που «μαστίζει» τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η επιλογή τους θα γίνει με υπόδειξη του ΟΑΕΔ, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ (βάσει της τροπολογίας εξαιρούνται του ν.2190/94), καθώς δεν πρόκειται για διορισμό αλλά για απασχόληση ορισμένου χρόνου, διάρκειας 12 έως 24 μηνών.

Το σκεπτικό του υπουργείου Εργασίας έγκειται στο γεγονός πως οι άνεργοι της ηλικιακής ομάδας 55 ως 67 ετών, κατά τεκμήριο δυσκολεύονται περισσότερο στην αναζήτηση εργασίας σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνια εργασίας.

Το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών στο δημόσιο, στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και στις πάσης φύσεως επιχειρήσεις αυτών, θα εκπονήσει ο ΟΑΕΔ και θα είναι ανοικτό μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων κονδυλίων. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται πως θα «τρέξει» για παραπάνω από έναν χρόνο, ώστε αν κάποιος ενδιαφερόμενος δεν πληρεί φέτος τις προυποθέσεις της μακροχρόνιας ανεργίας, να έχει την δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα από το 2018, οπότε και θα συμπληρώσει το 12μηνο.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του 2012 ήταν σε εφαρμογή ο ν.3863/2010 που προέβλεπε την υποχρέωση του εργοδότη σε περίπτωση απόλυσης εργαζόμενου πλησίον της σύνταξης, να καταβάλλει τα ένσημά του για δύο χρόνια (μαζί με τον ΛΑΕΚ). Συγκεκριμένα για τους εργαζομένους μεγάλης ηλικίας με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία), υπήρξε η πρόβλεψη της αυτασφάλισης.

Μαρίνου Αγγελική

 

Πηγή: insider.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!