Στα χέρια ιδιωτών τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Μετά την πρόκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης σε ιδιώτες να πάρουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχουν ξεκινήσει ήδη οι σχετικές διαδικασίες.

Άλλωστε από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος της ΔΕH έκανε γνωστό ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕH κι επιπλέον τόνισε ότι «η ΔΕH θα εκπλήξει».

Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις μονάδες, συνολικής ισχύος 1.260 MW, έχουν μπει στη λίστα των εμπλεκόμενων αρχών και μελετώνται προκειμένου να παραχωρηθούν σε επενδυτές. Οι αρχές, που εξετάζουν όλα τα δεδομένα, είναι το υπουργείο Ενέργειας, η ΔΕΗ και η ΡΑΕ, ενώ διαβουλεύσεις γίνονται και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, για τις δύο μονάδες του Αμυνταίου, η νούμερο 1 της Μελίτης και την άδεια κατασκευής της δεύτερης μονάδας της Μελίτης.

Η συνολικής ισχύς των τεσσάρων μονάδων γύρω στα 1.260 MW αντιστοιχεί στο 38% της συνολικής εγκατεστημένης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ που μπορούν να λειτουργήσουν. Οι υπόλοιπες είναι οι πέντε του Αγ Δημητρίου και οι ΙΙΙ και IV της Μεγαλοπολης συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW. Σημειώνεται ότι η ΔEΗ έχει στο δυναμικό της και την υπό κατασκευή Πτολεμαιδα V ισχύος 600 MW.

Οι δύο μονάδες του Αμυνταίου έχουν περιορισμένες ώρες λειτουργίας μέχρι το 2019, όποτε και μετά θα πρέπει να αποσυρθούν. Ωστόσο, είναι δυνατόν με επενδύσεις της τάξης των 100.000.000 - 120.000.000 ευρώ να πάρουν παράταση ζωής και να συνεχίσουν να λειτουργούν παράγοντας την απαραίτητη ισχύ για τον εφοδιασμό του συστήματος ηλεκτροδότησης.

Οι επενδύσεις έχουν να κάνουν με την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση ώστε να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές της ΕΕ. Ενας από τους προβληματισμούς των αρμόδιων αρχών είναι ο εφοδιασμός του ΑΗΣ Αμυνταίου με λιγνίτη μετά την καταστροφή του ορυχείου. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα της τροφοδοσίας από το διπλανό ορυχείο της Λακκιάς, αλλά και από μικρό απόθεμα που δεν έχει υποστεί ζημιές του Αμυνταίου.

Όπως και να χει η τελική λίστα θα καταρτιστεί στα τέλη του Ιουλίου, ενώ το market test του Οκτωβρίου ενδεχομένως να καθορίσει και τον τρόπο, τον συνδυασμό παραχώρησης των τεσσάρων μονάδων.

 

 

Πηγή: fpress.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!