Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, έρχονται αλλαγές και στο επίδομα ανεργίας που δίνει ο ΟΑΕΔ.

 

Οι αλλαγές αφορούν τόσο στους δικαιούχους του επιδόματος όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους.

Το επίδομα ανεργίας θα καταβάλλεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη μέρα, εφόσον ο εργαζόμενος θεωρήσει ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων του ισοδυναμεί με απόλυση. Σε περίπτωση βλαπτικής μεταβολής, μονομερώς από τον εργοδότη, ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει τη μεταβολή απολύση και να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.

 

Εφόσον ο δικαιούχος μαζί με την αίτηση για επιδότηση, προσκομίσει στον ΟΑΕΔ την εξώδικη δήλωση με την οποία άσκησε το εν λόγω δικαίωμα και το αποδεικτικό κοινοποίησής της στον εργοδότη, τότε δικαιούται του επιδόματος την αμέσως επόμενη μέρα.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας με τα 4.200 ευρώ να είναι το εισοδηματικό όριο που τίθεται.

Ειδικότερα συμπληρώνεται ο σκοπός του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας που συστάθηκε στον ΟΑΕΔ με τις διατάξεις της παρ. 2 του ν. 3986/2011 υπέρ των αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων με την ενίσχυση της απασχόλησης αυτών. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του ΔΣ του ΟΑΕΔ, καταρτίζονται προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης των αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων, καθορίζονται και εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ενίσχυση, η διαδικασία, ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος της ενίσχυσης, το ύψος αυτής κ.λπ.

Επανακαθορίζονται, επίσης, οι προϋποθέσεις της τεκμαιρόμενης διακοπής του επαγγέλματος για τους ασφαλισμένους που υπάγονταν στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), προκειμένου να δικαιούνται τη χορήγηση του βοηθήματος του ανωτέρω Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (τροποποιείται το ανώτερο όριο εισοδήματος του προηγούμενου έτους και μειώνεται η περίοδος αναμονής, δηλ. της μη άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας από 8 μήνες σε 6 μήνες).

Για την καταβολή επιδόματος ανεργίας υπάρχει εισοδηματικό όριο 4.200 ευρώ.

Πηγή: news.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!