800 εκ € το λαθρεμπόριο ποτών και τσιγάρων

Περισσότερο από το μισό έχει χάσει η νόμιμη κατανάλωση τσιγάρων και αυτό χωρίς  οι Έλληνες να έχουν μειώσει το κάπνισμα. Η αύξηση των ειδικών φορών έστρεψε τους καταναλωτές σε παράνομα κανάλια διακίνησης με αποτέλεσμα πλέον το ένα στα πέντε τσιγάρα που καπνίζουν οι Έλληνες να είναι λαθραίο.

Η ελληνική αγορά παλεύει για την επιβίωση της, λένε οι άνθρωποι του κλάδου, σημειώνοντας ότι πάνω από 12.000 εργαζόμενοι έχουν ήδη χάσει τις δουλειές τους.

Αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του 4oυ Tax forum, το οποίο διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή 10 Νοέμβριου. Όπως δήλωσε ο Γιάννης Αθανασιάδης, Διευθυντής δημοσιονομικών θεμάτων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, τα έσοδα του κλάδου βρίσκονται στα επίπεδα του 2009 και το αποτύπωμα της πειραματικής φορολογικής πολιτικής στα καπνικά αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Μάλιστα για το 2017 το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ φτάνοντας μαζί με το ΦΠΑ τα 500 εκατ. ευρώ. Από τον Ιανουάριο, η αύξηση στα καπνικά έφερε επιβάρυνση στις τιμές για ένατη φορά Συμφώνα με τους ανθρώπους της αγοράς, η διαρκής αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν παράγει έσοδα, αντίθετα υπάρχει αύξηση κατά 16 μονάδες των επιβαρύνσεων και αυξήσεις τιμών κατά 40%. 

Οι αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των φόρων φαίνονται και στην αγορά των αλκοολούχων ποτών όπου η υστέρηση εσόδων στα δημόσια ταμεία από το λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. Όπως τόνισε στο συνέδριο ο Πάνος Παπανικολάου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΑΟΠ, οι επιχειρήσεις του κλάδου έφτασαν να έχουν λιγότερα έσοδα και από το 2009, ενώ αυξήθηκε σημαντικά η παραβατικότητα και το λαθρεμπόριο. Υπολογίζεται ότι μόνο ο φόρος χωρίς το ΦΠΑ φτάνει τα 7 ευρώ τη φιάλη και είναι ιδιαίτερα υψηλό κίνητρο για τους λαθρέμπορους αλκοολούχων.

Σύμφωνα με τους ποτοποιούς, χύμα ποσότητες ελληνοποιούνται και κυκλοφορούν στην αγορά παράνομα. Ενδεικτικό είναι ότι στα 5 ποτήρια τσίπουρο τα 4 είναι λαθραία. Η ελληνική ποτοποιία μειώθηκε κατά 40%, οι εταιρείες πιέζονται και πολλές οδηγήθηκαν στο κλείσιμο. Όπως σημειώνουν, είναι σημαντικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη τα επώνυμα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία ωστόσο η συνεχής αύξηση της φορολογίας υπονομεύει την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου. Είναι ενδεικτικό την ώρα που στην Ελλάδα το 65% της τιμής είναι ο φόρος, στη γειτονική Βουλγαρία ο φόρος είναι μόλις το 1/5 της τελικής τιμής

 

Πηγή: insider.gr  /  Δήμητρα Σκούφου 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών λαχανικών θα υπάρξουν διεθνώς έως τα μέσα του αιώνα, λόγω του συνδυασμού διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η μείωση της βιοποικιλότητας.

  • Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας "Δάσκαλοι Μελισσοκομίας" απέστειλαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κοινοποίησαν προς τα ΜΜΕ μία ενδιαφέρουσα επιστολή-καταγγελία στην οποία καταγγέλλουν ότι μεγάλο ποσοστό των μελισσοτροφών του εμπορίου είναι ακατάλληλες έως και επικίνδυνες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν και την έλλειψη των σχετικών ελέγχων από την πλευρά του Υπουργείου.

  • Έξυπνες εκμεταλλεύσεις που μπορούν όχι μόνο να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή των πουλερικών, αλλά ακόμη και να εντοπίσουν τη γρίπη των πτηνών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αναπτύσσονται στην Άπω Ανατολή.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!