OLIART: Η πρώτη επιχείρηση συσκευασίας χονδροελιάς Άρτας, από δύο νέους παραγωγούς (Συνέντευξη)

Η Ελληνική Εταιρεία OLIART αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες, νεοσύστατες εταιρείες στον χώρο της μεταποίησης της ελιάς στην περιοχή της Ηπείρου.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την λειτουργία της μόλις το 2017, τολμώντας κόντρα στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας. Σήμερα η εταιρεία έχει την δυνατότητα παραγωγής περισσότερων από 9 κωδικούς παραγωγής προϊόντων, συνδυάζοντας την ποιότητα, την τεχνολογία και την ποικιλία των παραγόμενων ειδών.

Οι ιδρυτές της εταιρείας Κοντοδήμας Αθανάσιος και Οικονόμου Λαμπρινή, μιλάνε στην Ιστοσελίδα των Γεωπόνων e-geoponoi.gr, για την δημιουργία της εταιρείας, την παραγωγική δραστηριότητα και την ανάπτυξή της.

Πως πήρατε την απόφαση για την κατασκευή του έργου; Ποιο ήταν το κίνητρο;

Τα πράγματα κύλισαν σχετικά απλά και ομαλά. Εμείς είχαμε τις δικές μας εκτάσεις με ελαιόδεντρα ποικιλίας Χονδροελιά Άρτας και Καλαμών. Το 2003, έχοντας στα χέρια μας μια φυσική συνταγή αλατίσματος ελιάς από τους γονείς μας, αποφασίσαμε να συσκευάσουμε σε πλαστικά βαζάκια των 3 έως 13 κιλών, αρχικά τις ‘’ξανθές’’- παρδαλές ελιές, που δεν είχαν τιμή και δεν της έπαιρνε ο έμπορος της περιοχής. Έτσι ως αγρότες το 2004, γυρίσαμε τα χωριά της περιοχής και παρακινούσαμε τους ανθρώπους, να δοκιμάσουν τις αλατισμένες ελιές μας. Είδαμε ότι η συνταγή μας, που δεν περιέχει κανένα συντηρητικό και είναι παραδοσιακή, άρεσε πάρα πολύ στον κόσμο που τις δοκίμαζε. Τότε είχαμε την δυνατότητα να αλατίζουμε και να διαθέτουμε στους πελάτες μας 4-5 τόνους αλατισμένες πρασινοκόκκινες ελιές. Η ζήτηση μεγάλωνε διαρκώς και βλέπαμε ότι άνοιγε η αγορά σε μικρά σούπερ μάρκετ και εμπόρους που διακινούσαν αλατισμένες ελιές, οι οποίοι όμως ζητούσαν προδιαγραφές και ειδικές άδειες, με βάση την νομοθεσία που ισχύει. Τότε λοιπόν βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή, ο οποίος μας βοήθησε να ενταχθούμε σε πρόγραμμα Leader, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πιο οργανωμένα αυτό που ήδη κάναμε ως παραγωγοί.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την υλοποίηση; (από την ιδέα στην πράξη;)

Ουσιαστικά η όλη διαδικασία για την ολοκλήρωση του έργου διήρκησε 5 χρόνια.

Ποια ήταν τα κύρια εμπόδια και οι δυσκολίες του έργου;

Ειλικρινά δεν πιστεύαμε ποτέ πόσο μεγάλη είναι η γραφειοκρατία για την ίδρυση μιας τέτοιας επιχείρησης. Άπειρος όγκος χαρτιών και δικαιολογητικών, τα οποία έπρεπε να προσκομίζουμε ξανά και ξανά, για να πάρουμε τις υπογραφές αποφάσεων, πληρωμών κλπ σε όλα τα γραφεία των υπηρεσιών. Επιπλέον το 2013 που ξεκινήσαμε την διαδικασία, είχαμε τα capital control, που μας έκοψαν τα πόδια. Δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε χρήματα στο εξωτερικό π.χ. για την αγορά των μηχανημάτων που απαιτούνταν. Είχαν σταματήσει και οι επιστροφές ΦΠΑ που είχαμε ήδη καταβάλει για την αποπεράτωση τμημάτων του έργου. Παρόλα αυτά, μετά από πάρα πολύ τρέξιμο στις υπηρεσίες και με την βοήθεια των υπαλλήλων, καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα εμπόδια. Αλλά πραγματικά η γραφειοκρατία στην χώρα μας είναι τεράστια και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για κάποιον που θέλει να επενδύσει στον πρωτογενή τομέα.

Γιατί μεταποίηση και συσκευασία καρπού και όχι κάτι άλλο;

Βασιστήκαμε σε αυτά που είχαμε στα χέρια μας. Δηλαδή την πρώτη ύλη και την άριστη-δοκιμασμένη συνταγή. Είδαμε ότι αρέσει πάρα πολύ το προϊόν σε όσους το δοκίμαζαν και πατήσαμε τελικά στις δικές μας δυνάμεις, έχοντας πίστη και εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουμε. Η χονδροελιά Άρτας είναι μοναδική ποικιλία στην Ελλάδα. Η ποικιλία αυτη είναι επιτραπέζια και όχι ελαιοποιήσιμη. Είμαστε οι μοναδικοί στην περιοχή που χρησιμοποιούμε παραδοσιακή συνταγή χωρίς συντηρητικά και οι πρώτοι που φτιάξαμε γυάλινα βαζάκια μεταποιημένου καρπού χονδροελιάς Άρτας και οι πρώτοι που χρησιμοποιήσαμε πιστοποίηση ΠΓΕ στην περιοχή. Όλα αυτά λοιπόν ήταν αρκετά για να ασχοληθούμε με αυτό που κανένας άλλος δεν είχε ασχοληθεί έως σήμερα.

Ποιο είναι τελικά το ύψος της επένδυσης;

To τελικό ύψος της επένδυσης είναι 455.000 €

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των προϊόντων;

Η εταιρεία μας σήμερα προωθεί τους εξής κωδικούς. Αλατισμένη ελιά ποικιλίας Χοντροελιάς Άρτας, Αλατισμένη ελιά ποικιλίας Καλαμών. Εκπυρηνομένες Χονδροελιές Άρτας, Εκπυρηνομένες Ελιές Καλαμών. Ροδέλες ελιές Καλαμών και Χονδροελιάς Άρτας, Γεμιστές ελιές Χονδροελιάς Άρτας και πάστα ελιάς Καλαμών και Χονδροελιάς Άρτας, σε διάφορες συσκευασίες από 200 γρ και άνω. Όλα μας τα προϊόντα παράγονται με παραδοσιακή συνταγή χωρίς συντηρητικά, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και με τους αυστηρότερους όρους διασφάλισης ποιότητας και υγιεινής. 

Έχουν αγκαλιάσει οι τοπικοί φορείς ή οι αγρότες και οι πολίτες τα προϊόντα σας;

Όχι, δυστυχώς οι τοπικοί φορείς της περιοχής δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την επένδυση. Από την άλλοι οι αγρότες της περιοχής δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για την τιμή των προϊόντων τους. Δεν ενδιαφέρονται εάν το προϊόν τους θα πωληθεί από κάποια τοπική επιχείρηση ή θα την πάρει κάποιος άλλος έμπορος πχ στην Χαλκιδική. Εμείς ζητήσαμε από αγρότες συγκεκριμένες προδιαγραφές, παράδοσης καρπού ελιάς, προσφέροντας τους καλύτερη τιμή. Ωστόσο δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Έτσι επιλέγουμε εμείς τους παραγωγούς που καλλιεργούν με βάση τα δικά μας στάνταρ για την προμήθεια του συσκευαστηρίου μας.

Πόσο γνωστό είναι το προϊόν στην τοπική αγορά και τους καταναλωτές;

Οι κωδικοί των προϊόντων μας είναι ελάχιστα γνωστοί στην τοπική και την ευρύτερη Ελληνική αγορά. Αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή μας, καθώς ψάχνουμε μόνοι μας αγορές που εκτιμούν την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Έτσι τα προϊόντα μας βρίσκονται σε Delicatessen καταστήματα της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων, καθώς και σε καταστήματα του εξωτερικού στην Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Νότια Αφρική.

Ποια τα βασικά προβλήματα της αγοράς;

Τα προβλήματα της αγοράς είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Από την μία η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στο ευρύ κοινό να πληρώσει ένα ποιοτικό προϊόν με αυξημένο κόστος παραγωγής και από την άλλη οι πληρωμές στην Ελλάδα καθυστερούν πάρα πολύ (έως 6 μήνες) ή υπάρχουν ολιγοπώλια που θέτουν τους δικούς τους όρους για να μπεις στα καταστήματα τους. Αντίθετα στο εξωτερικό δουλεύουμε όλους τους κωδικούς μας, αλατισμένες ελιές και πάστα ελιάς, καθώς εκεί μετράει πάρα πολύ η συνέπεια, οι προδιαγραφές και η ποιότητα των προϊόντων που διαθέτεις στην αγορά.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της επιχείρησης; (οι επόμενες κινήσεις; - προοπτικές;)  

Πλέον η ζήτηση της αγοράς, κυρίως του εξωτερικού, ξεπερνά την προσφορά μας. Θέλουμε για αυτό τον λόγο να επεκτείνουμε στο μέλλον τις εγκαταστάσεις μας και κυρίως τους αποθηκευτικούς χώρους των πρώτων υλών. Επιπλέον συνεχώς προσπαθούμε να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες στην μεταποίηση του καρπού της ελιάς και να δημιουργήσουμε νέους κωδικούς προϊόντων για τους πελάτες μας.

 

H Επιχείρηση OLIART βρίσκεται στην περιοχή της Γραμμενίτσας Άρτας

url: http://oliart.gr/

Τηλ: 268130-2251

 

Συνέντευξη για το e-geoponoi.gr

Κολιοπάνος Σωτήριος

Γεωπόνος ΑΠΘ Μ.Sc

©e-geoponoi.gr (Φεβρουάριος 2018)

Last modified on Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 11:05

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!