Οικονομικός πόλεμος με το Ρώσικο σιτάρι προς την Τουρκία

Η Ρωσία συμφώνησε να εξάγει 100.000 τόνους σιταριού σε μηνιαία βάση σε ιδιωτικούς αλευρόμυλους του Ιράν, σε μια εξέλιξη που είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά αλεύρων σίτου, με αρνητικές προεκτάσεις για την Τουρκία.

 

Η ζήτηση εισαγόμενου σιταριού από τους αλευρόμυλους αποδίδεται στο γεγονός ότι η παραγωγή του Ιράν ελέγχεται από το κράτος και προορίζεται για τοπική κατανάλωση.

Το αλεύρι του Ιράν που θα προκύψει από το ρωσικό σιτάρι πιθανότατα θα αγοραστεί από σημαντικούς εισαγωγείς όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, των οποίων η ζήτηση καλύπτεται επί του παρόντος από την Τουρκία και το Καζακστάν.

Ειδικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι παραδόσεις ρωσικού σιταριού στους ιρανούς αλευρόμυλους δημιουργούν νέους ανταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά αλεύρων. Μάλιστα, επισημαίνουν ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την Τουρκία, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα αλεύρων στον κόσμο.

Το Φεβρουάριο, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ υπολόγισε τις εξαγωγές σιταριού και αλεύρων της Τουρκίας σε 6,5 εκατ. τόνους, από 6,1 εκατ. τόνους το 2016/17 και 5,6 εκατ. τόνους το 2015/16 αντίστοιχα. Όμως με την ανάδυση του Ιράν ως εξαγωγική δύναμη, η ανοδική αυτή τάση μπορεί να αναστραφεί απότομα.

Πηγή: ypaithros.gr / euractiv.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd