Οι τάσεις του κλάδου των αγροτικών μηχανημάτων

Ο κλάδος των αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού διανύει περίοδο αλλαγών, καθώς επίκεινται αλλαγές τόσο στο επιχειρηματικό, όσο και στο θεσμικό περιβάλλον της αγοράς . Αναλυτικά:Τα προϊοντικά χαρτοφυλάκια σημαντικών εισαγωγέων διαφοροποιούνται, καθώς αντιπροσωπείες με μακρόχρονη παρουσία στον κλάδο αλλάζουν ιδιοκτήτη και «περνούν» σε άλλες εταιρείες, διαφοροποιώντας έτσι τα μερίδια αγοράς. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται –σύμφωνα με πληροφορίες- η μεταβίβαση της αντιπροσωπείας της ιαπωνικής Kubota από την ΑΓΚΡΙΠΑΝ στην Πετρόπουλος. Η τελευταία έχει παρουσία στην αγορά με τα McCormik και Landini, τα οποία απέκτησε προ διετίας από τη Σφακιανάκης. Επίσης, η αντιπροσώπευση των ελκυστήρων Massey Ferguson μεταβιβάζεται από την Εσκιάδης – Μπαλοδήμος στον Όμιλο Σαρακάκη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 3 χρόνια η Agrotech (Μποζατζίδης – Μητσιολίδης) ανέλαβε την αντιπροσώπευση της John Deere, αφήνοντας την Claas, γεγονός που σε συνδυασμό με την επιθετική πολιτική πωλήσεων έφερε την εταιρεία στην πρώτη θέση της αγοράς. Ακολούθως, η Agrotech ανέλαβε κάποιες μικρότερες αντιπροσωπεύσεις αγροτικών μηχανημάτων και παρελκόμενων, ενώ εξαγόρασε και τη ΜΑΓΕΛ. Όσο για την Claas, ανελήφθη στη συνέχεια από τη Χίγκας.

Ακόμα, σημειώνεται το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περίπτωση της γερμανικής FENDT, η οποία είναι σε αναζήτηση νέας αντιπροσώπευσης μετά τη διακοπή της συνεργασίας με την Ελκυστήρ. Ενδιαφέρον έχουν εκφράσει οι Agrotech, Amazone, Κουιμτζής, Σ.Ε.Κ.Ε. Λύκου κ.ά.

Οι παραπάνω ανακατατάξεις συνοδεύονται από νέες διαδικασίες συνεργασιών και υπηρεσιών (after sales service) μεταξύ αντιπροσωπειών και πελατών.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!