Πως η Βρετανική κυβέρνηση θα ενισχύσει τους Αγρότες της μετά το Brexit

Η δημοσίευση του νέου αγροτικού νομοσχεδίου της Μεγάλης Βρετανίας έθεσε επισήμως σε εφαρμογή το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για «πράσινο Brexit» στη γεωργία, τον κλάδο της οικονομίας που επηρεάζεται περισσότερο από την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

 

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, ορίζοντας τους άξονες μιας φιλόδοξης πολιτικής που περιλαμβάνει επενδύσεις στο περιβάλλον και θέτει το μέγεθος της οικονομικής ενίσχυσης προς τους αγρότες σε άμεση συνάρτηση με την παροχή δημόσιων οφελών από τους τελευταίους, επιβραβεύοντάς τους για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διαφύλαξη της ποιότητας του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, την πρόληψη των πλημμυρών και, γενικότερα, τη διατήρηση του φυσικού τοπίου.

Καθώς οι άμεσες πληρωμές πρόκειται να «αποσυνδεθούν» από την απαίτηση εκμετάλλευσης της γης, το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για ορισμένους παλαιότερους αγρότες, ώστε να αποχωρήσουν από το επάγγελμα.

Το νέο μοντέλο πληρωμών θα σηματοδοτήσει την κατάργηση του καθεστώτος της τρέχουσας ΚΑΠ, σύμφωνα με το οποίο οι άμεσες ενισχύσεις να καταβάλλονται με βάση το μέγεθος της γης που καλλιεργούν οι αγρότες.

Αυτό θα συμβεί μετά την παρέλευση μιας επταετούς μεταβατικής περιόδου (σ.σ. 2021-2027), η οποία θα δώσει στους Βρετανούς αγρότες τη δυνατότητα να προσαρμοστούν σταδιακά στις νέες συνθήκες.

Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση και η οικονομική στήριξη της νέας πολιτικής δεν επεκτείνεται σε ζητήματα δημόσιας υγείας, κάτι που σίγουρα δεν ηχεί καλά στα αφτιά των παραγωγών οπωροκηπευτικών, οι οποίοι αποτελούν μία από τις ομάδες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξή της.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η ανθρώπινη υγεία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αγαθών που θα πρέπει να υποστηριχθεί από τον φορολογούμενο, παρά το αίτημα ενός ευρύτατου συνασπισμού ειδικών και επαγγελματιών στον τομέα της αγροδιατροφής και της δημόσιας υγείας, ώστε να είναι αυτή μια κορυφαία προτεραιότητα», αναφέρει ο Tom MacMillan, διευθυντικό στέλεχος του ιδρύματος Soil Association.

«Το νομοσχέδιο, επίσης, δεν αναφέρει τα φιλικά προς το κλίμα αγροτικά συστήματα, όπως η βιολογική γεωργία και η αγροδασοκομία, παρά τη συμβολή τους στους περιβαλλοντικούς στόχους», προσθέτει MacMillan, περιγράφοντας μερικά από τα σημαντικά κενά της πολιτικής.

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν και οι γαλακτοπαραγωγοί, καθώς θεωρούν ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει έλλειψη έμφασης σε μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

«Η κερδοφορία και η καινοτομία των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων πρέπει να συμβαδίζει με την παροχή δημόσιων αγαθών, ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και μετά το Brexit», τονίζει ο Paul Vernon, πρόεδρος της οργάνωσης Dairy UK.

Πηγές: ypaithros.gr / euractiv.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!