Έρχεται ρύθμιση για τίτλους σε ανταλλάξιμες - δημόσιες εκτάσεις

Την παροχή τίτλων σε πολίτες που κατέχουν ανταλλάξιμες και δημόσιες εκτάσεις εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ακόμη μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των προεκλογικών διευθετήσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αφορά σε περίπου 30.000 πολίτες οι οποίοι κατέχουν ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται ότι θα έρθει στη Βουλή μέσα στους επόμενους μήνες φέρνοντας ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία και οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας στους πολίτες που κατέχουν τα σχετικά ακίνητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση για τις ανταλλάξιμες και δημόσιες εκτάσεις που κατέχονται από ιδιώτες θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: 

-Η ρύθμιση θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή, όπως αναφέρθηκε θα μπορούν να κάνουν χρήση της ανά πάσα στιγμή οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες περιβαλλοντικές και οικιστικές προϋποθέσεις.

-Θα αφορά μόνο σε περιοχές οι οποίες είναι ενταγμένες στο σχέδιο πόλης και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας για εκτός σχεδίου εκτάσεις. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός υπολογισμός αξίας ακινήτου το οποίο δεν βρίσκεται περιοχές που έχει ολοκληρωθεί ο αστικός σχεδιασμός και οι υποδομές.

-Για να ισχύσει η ρύθμιση σε μια περιοχή θα πρέπει αυτή, εκτός από την ένταξη στο σχέδιο πόλης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η χάραξη του αιγιαλού, η κτηματογράφηση, η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας και οι δασικοί χάρτες.

-Βάση υπολογισμού του τιμήματος που θα πρέπει να καταβάλει ο ιδιοκτήτης θα είναι η αντικειμενική αξία και συγκεκριμένα θα είναι μέρος αυτής.

-Με την καταβολή του τιμήματος ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα αποκτά αυτόματα καθαρούς και οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας δίνοντάς του το δικαίωμα να προχωρήσει σε κάθε μορφής μεταβίβαση, όπως είναι η πώληση και η γονική παροχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανταλλάξιμες εκτάσεις είναι κατά κύριο λόγο αυτές που ανήκαν σε μουσουλμάνους οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής πληθυσμών το 1923. Οι εκτάσεις αυτές πέρασαν στο ελληνικό δημόσιο, δόθηκαν σε ιδιώτες (π.χ. σε Έλληνες που ήρθαν από την Μικρά Ασία) αλλά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς έμεινε σε εκκρεμότητα. Επιπλέον μετέωρες από ιδιοκτησιακή άποψη έχουν μείνει και ολόκληροι προσφυγικοί οικισμοί που δημιουργήθηκαν μετά την μικρασιατική καταστροφή.

Πηγή: capital.gr (ΚΥ, 21/10/18)

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!