Νεκρή ζώνη η Ήπειρος. Το 44,5% του πληθυσμού είναι συνταξιούχοι !

Η δραματική δημογραφική κατάσταση αποτυπώνεται και σε πρόσφατα στοιχεία του δημόσιου συστήματος ελέγχου «ΗΛΙΟΣ» με βάση τα οποία περίπου 150 χιλιάδες συντάξεις όλων των κατηγοριών χορηγούνται μηνιαία στην Ήπειρο.

 

Από αυτές 110 χιλιάδες είναι συντάξεις γήρατος, 25 χιλ θανάτου και 14 χιλ αναπηρίας. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της Ηπείρου είναι περίπου 337 χιλ άτομα.

Ποσοστιαία αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ο ένας στους δύο Ηπειρώτες είναι συνταξιούχος. Συνολικά στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο καταβλήθηκαν 4,473 εκατ. συνταξιοδοτικές παροχές και το μέσο μηνιαίο εισόδημα σε όσους δικαιούνται και κύρια και επικουρική σύνταξη φτάνει τα 895 €.

Η αγροτική και η γενική επιχειρηματική ή εμπορική δραστηριότητα στους 4 Νομούς της Ηπείρου έχει τελματώσει. Χιλιάδες στρέμματα γης έχουν εγκαταλειφτεί, κυρίως λόγω έλλειψης νέου εργατικού δυναμικού. Δεκάδες βιομηχανικές και μεταποιητικές μονάδες έχουν κλείσει οριστικά και ακολουθούν με την πάροδο του χρόνου και εμπορικές επιχειρήσεις.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα έλλειψης σχεδιασμού και χρόνιας εγκατάλειψης, καθώς η Ήπειρος ήταν οδικώς εγκαταλειμμένη επί δεκαετίες.(Επί δεκαετίες είναι η πλέον φτωχότερη Περιφέρεια της Ευρώπης). Επιπλέον η οικονομική δραστηριότητα βασίζονταν επί δεκαετίες κυρίως στην Αγροτική οικονομία (Κτηνοτροφία και Γεωργία), που όμως εγκαταλείφτηκε σταδιακά, λόγω έλλειψης σχεδιασμού και έργων υποδομών.

Επιπλέον οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα το 2017:

·         στην Άρτα γεννήθηκαν 441 και πέθαναν 973,

·         στη Θεσπρωτία γεννήθηκαν 296 και πέθαναν 515

·         στα Γιάννενα γεννήθηκαν 1228 και πέθαναν 1821 και

·         στην Πρέβεζα γεννήθηκαν 372 και πέθαναν 767

 

Συνολικά στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουμε 2.337 γεννήσεις και 4.076 θανάτους. Δηλαδή

-1.739 άτομα !!!

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η Ελλάδα να έχει χάσει μια ολόκληρη Περιφέρεια ως οικονομική παραγωγική  ζώνη της. Μια ολόκληρη Περιφέρεια με έναν μοναδικό κάμπο (Κάμπος της Άρτας), με τεράστιους ορεινούς όγκους για ανάπτυξη κτηνοτροφίας και οικοτεχνίας, Με το πλησιέστερο στην Ευρώπη Λιμάνι (Ηγουμενίτσα), αλλά και με εύκολη πρόσβαση στα Ιόνια νησιά.

Από e-geoponoi.gr 23-10-2018

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!