Σε ποιους Νομούς και πόσο, έχουν αυξηθεί οι Καταθέσεις νοικοκυριών & επιχειρήσεων

Κάποια απλά συμπεράσματα για την ταχύτητα της βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών στο σύνολο της Ελλάδος μπορούν να εκδοθούν από την εξέταση των στοιχείων για το ρυθμό αποταμίευσης. Τα στοιχεία για την εξέλιξη των καταθέσεων στους νομούς της χώρας είναι αποκαλυπτικά.

 

Το να «χαρτογραφήσει» κανείς τον ρυθμό με τον οποίο ανακάμπτουν οικονομικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Το να καταγραφεί η εισοδηματική τους κατάσταση και να αποτυπωθούν και οι συνολικές τους οικονομικές υποχρεώσεις είναι κάτι σύνθετο και χρονοβόρο. Ομοίως, εξαιρετικά σύνθετη ως εργασία είναι η ανάλυση των στοιχείων αυτών σε περιφερειακό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως η Ελληνική Στατιστική Αρχή χρειάζεται μήνες για να κάνει την εργασία αυτή με στατιστική ασφάλεια.

Κάποια απλά συμπεράσματα για την ταχύτητα της βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών στο σύνολο της Ελλάδος μπορούν να εκδοθούν από την εξέταση των στοιχείων για το ρυθμό αποταμίευσης. Αλλά και πάλι για να είναι σωστή η εικόνα αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από πληθυσμιακά στοιχεία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για παράδειγμα αν και η Αθήνα εμφανίζεται να έχει την μεγαλύτερη αύξηση καταθέσεων στο σύνολο της χώρας σε ετήσια βάση, αυτό οφείλεται στο ότι έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποιεί τακτικά στοιχεία για την εξέλιξη των καταθέσεων των εγχωρίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά κατηγορία και νομό. Τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στον Ιούνιο 2018 αποτυπώνουν τις περιοχές της Ελλάδος που η αποταμίευση κινήθηκε ταχύτερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν και τις περιοχές που το απόθεμα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν βελτιώθηκε σημαντικά.

Στο σύνολο της χώρας στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2017-Ιουνίου 2018 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 9 δισ. ευρώ, από τα 120,426 δισ. ευρώ στα 129,435 δισ. ευρώ. Το 44% της αύξησης αυτής, ήτοι 3,9 δισ. ευρώ προέρχεται από τις καταθέσεις των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βρίσκονται στην Αθήνα.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των καταθέσεων στους νομούς της χώρας μεταξύ Ιουνίου 2017-Ιουνίου 2018 είναι αποκαλυπτικά:

 

ΝΟΜΟΣ

Αύξηση καταθέσεων σε εκατ. ευρώ

Ευρυτανίας

3

   

Φωκίδος

12

   

Καστοριάς

13

   

Γρεβενών

14

   

Σάμου

15

   

Φλώρινας

20

   

Κιλκίς

23

   

Αρκαδίας

24

   

Άρτας

24

   

Λευκάδος

24

Θεσπρωτίας

25

   

Κεφαλληνίας

25

   

Λακωνίας

32

   

Μεσσηνίας

33

   

Καρδίτσας

36

   

Αιτωλοακαρνανίαs

41

   

Φθιώτιδος

42

Λέσβου

43

   

Πρέβεζας

43

   

Χίου

43

   

Ροδόπης

48

   

Ζακύνθου

48

Λασιθίου

48

Βοιωτίαs

50

   

Κορινθίας

50

   

Αργολίδος

52

   

Ηλείας

52

   

Ξάνθης

52

   

Πιερίας

52

   

Χαλκιδικής

62

   

Ημαθίας

67

   

Ρεθύμνου

69

   

Τρικάλων

77

   

Κερκύρας

79

   

Σερρών

79

   

Πέλλας

82

   

Ευβοίας

96

   

Έβρου

98

Δράμας

99

Ιωαννίνων

100

   

Μαγνησίας

107

   

Καβάλας

113

Χανίων

113

   

Κοζάνης

134

   

Λάρισας

164

   

Αχαϊας

190

   

Δωδεκανήσου

210

   

Κυκλάδων

222

   

Ηρακλείου

248

Αττικής (υπόλοιπο)

280

Θεσσαλονίκης

965

Περιφέρεια Πρωτευούσης

3.952

 

Πηγή: insider.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!