Περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές πρέπει να κάνουν οι αγρότες το 2019.

Περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking θα πρέπει, όπως όλα δείχνουν, να πραγματοποιήσουν οι επαγγελματίες αγρότες μέσα στο 2019 προκειμένου να «κλειδώσουν» την έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

 

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται άκρως ικανοποιημένοι από τη σύνδεση του αφορολόγητου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής καθώς, όπως εκτιμούν, έχει οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, περιορίζοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό τη φοροδιαφυγή. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και με δεδομένο ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν μπει πια για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών (σ.σ. με τις ευλογίες μάλιστα των τραπεζών, που ενθαρρύνουν την τάση αυτή), θεωρούν ότι τα ελάχιστα όρια που ισχύουν σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Όπως λένε χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι φορολογούμενοι τα «πιάνουν» χωρίς δυσκολία, από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του χρόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, και με σκοπό να δοθεί ένα έξτρα κίνητρο για τη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αύξηση του ελάχιστου ποσοστού του εισοδήματος που πρέπει να δαπανηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο. Σήμερα, τα ποσοστά αυτά είναι:

  • 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος.
  • 15% για το υπερβάλλον ποσό από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
  • 20% για το εισόδημα που ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που δεν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσοστό δαπάνης, το ποσό που μένει ακάλυπτο φορολογείται με συντελεστή 22% ενώ από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται, μεταξύ άλλων, συνταξιούχοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

Στο 15% ή 20% το μίνιμουμ ποσοστό

Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα μίνιμουμ ποσοστά να αυξηθούν στο 15%, στο 20% και στο 25% αντίστοιχα, ωστόσο στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για μεγαλύτερη αύξηση (π.χ. 20%, 25% και 30% αντίστοιχα).

Υπενθυμίζεται ότι οι δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μπορούν να αφορούν, μεταξύ άλλων, αγορές εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά κ.ά.), παγίων, αμοιβές συμβούλων κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές θα συμπεριλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου. Το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει και μείωση του ελάχιστου ορίου αξίας συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική η εξόφληση με «πλαστικό» χρήμα. Υπενθυμίζεται ότι το όριο αυτό σήμερα είναι 500 ευρώ και, σύμφωνα με τις προτάσεις που επεξεργάζονται στη Νίκης, θα διαμορφωθεί στα 300 ή και στα 200 ευρώ.

Παραδείγματα

-Αγρότης με εισόδημα 10.000 ευρώ χρειάζεται σήμερα τουλάχιστον 1.000 ευρώ δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Εφόσον το ελάχιστο όριο ανέβει στο 15% (και οι επόμενοι συντελεστές στο 20% και στο 25%) θα χρειάζεται τουλάχιστον 1.500 ευρώ.

-Αγρότης με εισόδημα 20.000 ευρώ χρειάζεται σήμερα τουλάχιστον 2.500 ευρώ δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα. Πλέον –και βάσει του παραπάνω σεναρίου- θα χρειάζεται τουλάχιστον 3.500 ευρώ δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα.

-Αντίστοιχα, για εισόδημα 40.000 ευρώ, απαιτούνται σήμερα e-αποδείξεις 6.000 ευρώ, ενώ από τη νέα χρονιά θα απαιτούνται τουλάχιστον 8.000 ευρώ.

Νωρίτερα οι δηλώσεις το νέο έτος

Την ίδια στιγμή, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοχεύουν, το 2019, να ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο σκοπός είναι η διαδικασία να μπει σε κίνηση ει δυνατόν και από τον Μάρτιο, αντί για το Μάιο ή τον Ιούνιο που γίνεται συνήθως, κάτι το οποίο, όπως σημειώνουν, θα έχει σημαντικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους. Για παράδειγμα, οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν νωρίς τις δηλώσεις τους θα μπορούν να εισπράξουν νωρίτερα τυχόν επιστροφές φόρου, οι φοροτεχνικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να διαχειριστούν τον όγκο των δηλώσεων ενώ, τέλος, θα μειωθούν σημαντικά και τα φαινόμενα υπερφόρτωσης του Taxisnet.

πηγή: ypaithros.gr

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!