Τι αλλάζει το 2019 για τις πληρωμές με κάρτες

Σε συνδυασμένες κινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να διατηρηθεί η δυναμική των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η χρήση πλαστικού χρήματος προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.


Στη βάση αυτή, το αργότερο έως τις αρχές Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο θα αυξάνεται το όριο των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να κτίζουν το αφορολόγητο.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να δοθεί εκ νέου ώθηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στο εσωτερικό της χώρας έχει διαπιστωθεί κάμψη της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και αύξηση των συναλλαγών με μετρητά.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 10%. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2019 (φορολογικές δηλώσεις 2020) και να διαμορφωθεί στο 15%.

Για ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ το ποσοστό των αποδείξεων ανέρχεται σήμερα σε 15% και εξετάζεται να αυξηθεί στο 20% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν στην εφορία το 2020. Για ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό για τα περυσινά εισοδήματα ήταν 20% και εξετάζεται να αυξηθεί στο 25%-30%.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο άλλωστε θα περιλαμβάνονται και άλλες συναφείς διατάξεις, όπως είναι η μείωση του ορίου πάνω από το οποίο οι πολίτες υποχρεώνονται να πληρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, e-banking, μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό, εμβάσματα κ.τ.λ.) για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Στη βάση αυτή αγορές αξίας άνω των 200 ή 300 ευρώ θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και μόνο αν είναι κάτω από τα παραπάνω όρια το ποσό που θα αναγράφεται στην απόδειξη θα μπορεί να πληρωθεί με μετρητά.

Για το οικονομικό επιτελείο η αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα συνεπάγεται περισσότερα έσοδα για τα δημόσια ταμεία και λιγότερη φοροδιαφυγή.

Να σημειωθεί πως μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος έχει καταδείξει πως μια αύξηση κατά 1% στο μερίδιο της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης που πραγματοποιείται μέσω «πλαστικού χρήματος», οδηγεί σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά περίπου 1% βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η αύξηση των εσόδων ΦΠΑ μπορεί να ανέλθει έως και σε 6% περίπου.

Πηγή: insider.gr (ΔΕ, 14/1/19)

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», προσφέρει έως 130.000 ευρώ ανά έτος και για τέσσερα χρόνια σε προτάσεις δράσης COST

  • Μεγάλη είναι η δυναμική των κοιτασμάτων μετάλλων που υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Μέλφο, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στα λεγόμενα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, αλλά και σε σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο.

  • Η ουρία συντέθηκε για πρώτη φορά από το Γερμανό χημικό Friedrich Wöhler το 1828. Πριν από αυτό το διάστημα, οι μοναδικές οργανικές πηγές αζώτου για το έδαφος ήταν τα ούρα, η κοπριά και τα κομπόστ.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd