Χ. Κίσινγκερ: Ο Covid-19 θα αλλάξει για πάντα την παγκόσμια τάξη

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κάνει μία σύγκριση της σημερινής κρίσης με τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αναφέρει τις διαφορές:

 

«Τότε, η αμερικανική αντοχή κτίστηκε στη βάση ενός ανώτερου εθνικού σκοπού. Τώρα, σε μία διχασμένη χώρα, είναι απαραίτητη μία αποτελεσματική και διορατική κυβέρνηση, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια μιας πρωτοφανούς μεγέθους και παγκόσμιου βεληνεκούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Όταν τελειώσει η πανδημία, οι θεσμοί πολλών κρατών θα θεωρηθούν αποτυχημένοι. Αν αυτή η θέση είναι αντικειμενική δεν έχει σημασία. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος δεν θα είναι πια, αυτός που ήταν πριν το κορωναϊό. Με το να διαφωνούμε τώρα για το παρελθόν, απλά καθιστά δυσκολότερο να γίνει αυτό που πρέπει.

«Το απόλυτο τεστ» » θα είναι το κατά πόσο θα μπορεί να ανασταλεί η εξάπλωση του ιού και εν συνεχεία να επιτευχθεί ο περιορισμός του, σε κλίμακα που θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση τους».

Η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, παρότι μεγάλη και δύσκολη, δεν πρέπει να θέσει στο περιθώριο το καθήκον να υπάρξει μία παράλληλη διαδικασία για το πως θα περάσουμε στην εποχή μετά τον κορωναϊό.

Αντλώντας μαθήματα από το σχέδιο Μάρσαλ και «Manhattan Project», οι ΗΠΑ θα έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν μια μεγάλη προσπάθεια σε τρεις τομείς.

-Πρώτον, να στηρίξουν την παγκόσμια αντοχή απέναντι στην πανδημία. Δεύτερον, πρέπει να ξεπεράσουν την αντοχή τους, για να γιατρέψουν τις πληγές της παγκόσμιας οικονομίας. Τρίτο, η διαφύλαξη των αρχών της παγκόσμιας φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης.-

«Η πανδημία έχει πυροδοτήσει έναν αναχρονισμό, μία αναβίωση της πόλης με τα προστατευτικά τείχη σε μία εποχή που η πρόοδος εξαρτάται τελείως από το παγκόσμιο εμπόριο και την μετακίνηση των ανθρώπων».

«Τα δημοκρατικά κράτη πρέπει να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν τις αξίες του διαφωτισμού. Επίσης, δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της ισχύος και της νομιμότητας ταυτόχρονα με την προσπάθεια να νικηθεί η πανδημία».

Μία παγκόσμια υποχώρηση από την ισορροπία μεταξύ εξουσίας και νομιμότητας θα προκαλέσει την αποσύνθεση του κοινωνικού συμβολαίου τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο.»

«Η ιστορική πρόκληση στους ηγέτες να διαχειριστούν την κρίση, χτίζοντας παράλληλα την επόμενη μέρα. Η αποτυχία ίσως βάλει φωτιά στον κόσμο».

 

Περιληπτικές αναφορές από το άρθρο του στο WSJ.com

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 57 επισκέπτες και ένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd