Η ώρα της αλήθειας για τα Γεωπονικά Καταστήματα με την εγκατάσταση POS

Αυτή την εποχή ακόμα και οι τελευταίοι συνάδελφοι Γεωπονικών καταστημάτων είναι αναγκασμένοι εκ του νόμου στην εγκατάσταση αυτόματων μηχανημάτων πληρωμών, τα λεγόμενα POS.

 

Το νέο σύστημα πληρωμών έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του, και το σίγουρο είναι ότι το σύστημα θα ισορροπήσει κάπου στην μέση, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο των Γεωπονικών καταστημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Αγροτικός τομέας στην χώρας μας έχει τις δικές του Ιδιομορφίες. Αυτό στον κλάδο του Λιανικού εμπορίου Γεωργικών Εφοδίων μεταφράζεται συνήθως σε πωλήσεις με πίστωση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα Γεωπονικά Καταστήματα πιστώνουν παραγωγούς έως την πώληση των προϊόντων τους ή έως την καταβολή των επιδοτήσεων. Στην επαρχία υπάρχει ακόμα και το φαινόμενο την ανταλλαγής ισόποσης αξίας Αγροτικών προϊόντων με εμπόρους Γεωπόνους με Αγροτικά Εφόδια.

Τα θετικά των POS

Στα θετικά που μπορεί κανείς να διαπιστώσει είναι

1.       Η άμεση πληρωμή της αξίας των προϊόντων

2.       Η μείωση του φαινομένου της πίστωσης

3.       Η γρήγορη αποτίμηση του τζίρου της επιχείρησης

4.       Η διατήρηση εικόνας πελατολογίου

5.       Ο σχηματισμός της εικόνας των καλών πελατών , ανάλογα με την συχνότητα και το ύψος αγορών, ανά πελάτη

Τα αρνητικά των POS

Ουδέν καλό όμως αμιγές κακού. Στα αρνητικά μπορεί κανείς να διαπιστώσει:

1.        Την προμήθεια των Τραπεζών που μπορεί να είναι από 1 έως 4% επί του τζίρου, ανάλογα την συμφωνία με την Τράπεζα

2.       Επομένως αυτόματα μειωμένη κερδοφορία λειτουργίας καταστήματος.

3.       Αυξημένο κόστος λειτουργίας της επιχείρησης (πχ κόστος Internet)

4.       Εμφάνιση όλου του τζίρου σε πραγματικό χρόνο

5.       Υποχρεωτική έκδοση όλων των αποδείξεων στους πελάτες την στιγμή της προμήθειας των προϊόντων, καθώς σε ενδεχόμενο έλεγχο γίνεται εύκολος ο εντοπισμός της παρασπονδίας.

6.       Ηλεκτρονικός έλεγχος τιμολογίων – αποδείξεων, από τις ελεγκτικές αρχές

Εκτός βέβαια τα παραπάνω βασικά, τα Γεωπονικά Καταστήματα δεν λειτουργούν όπως τα υπόλοιπα καταστήματα Λιανικού Εμπορίου, καθώς υποχρεωτικά υπακούν σε κάποιους κανόνες όπως:

1.       Φύρα νωπών προϊόντων (πχ φυτωρίων, σπόρων, βολβών)

2.       Λήξη (συνήθως μετά την διετία) φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων

3.       Μεγάλος και πολλές φορές ανεπιθύμητος ανταγωνισμός τόσο από τις εταιρείες προμηθειών, όσο και από εισαγόμενα, παράνομα σκευάσματα από Τρίτες χώρες.

Επιπλέον των παραπάνω το πελατολόγιο των Γεωπονικών καταστημάτων είναι άνθρωποι με παραγωγικό πρόσημο, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι ιδιώτες παραγωγοί. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί για τον συγκεκριμένο πελάτη η κάλυψη του 10% των δαπανών με κάρτες για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Όσο μεγαλύτερες οι δαπάνες ενός παραγωγού, τόσο μικρότερος ο φόρος των παραγόμενων προϊόντων.

Ο κάθε παραγωγός πρέπει υποχρεωτικά να παίρνει τιμολόγιο ή απόδειξη αγοράς Γεωργικών εφοδίων, αφού και ο ίδιος, είτε επαγγελματίας, είτε ιδιώτης, πρέπει να καλύψει δαπάνες, αλλιώς φορολογείται αυτούσιο όλο το Γεωργικό εισόδημα.

Ας μην ξεχνάμε ότι για τους μεγάλους παραγωγούς παρέχεται και η δυνατότητα της κάρτας του Αγρότη (με ισόποσο ουσιαστικά δάνειο του ύψους των επιδοτήσεων, με το ανάλογο επιτόκιο φυσικά από τις Τράπεζες)

Εν κατακλείδι το τοπίο έχει αλλάξει. Η φορολογία του τρόπου παραγωγής και η χρήση πλαστικού χρήματος, φέρνει νέες ισορροπίες  βρίσκοντας δυναμωμένα τα μεγάλα καταστήματα, με αυξανόμενες πωλήσεις και σε δυσμένεια τους μικρούς και ανοργάνωτους, που λειτουργούν σήμερα οριακά.

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα πλέον τα Γεωργικά Εφόδια (εκτός από τα φυτοφάρμακα) πωλούνται από μεγάλα Σούπερ-Μάρκετς (με φορολογική έδρα έξω από την Ελλάδα), συμπιέζοντας ταυτόχρονα το οποιοδήποτε κέρδος των γεωπονικών καταστημάτων.

Τέλος και οι ίδιοι οι παραγωγοί πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο αγοράς Αγροτικών εφοδίων και να σταθμίσουν μεταξύ φορολογίας και αγοράς μαϊμού σκευασμάτων από Τρίτες χώρες, χωρίς απόδειξη ή άλλου τρόπου προμήθειας (πχ απευθείας από πωλητές εταιρειών στο χωράφι ή το καφενείο), καθώς οι φόροι που θα προκύψουν το 2018, θα οδηγήσουν σε υπέρογκο κόστος παραγωγής και σε ασύμφορες ουσιαστικά μεθόδους καλλιέργειας.  

 

Από το e-geoponoi.gr 4/7/2017

 

 

 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd