Τι πραγματικά συμβαίνει με την συνταγογράφηση – διάθεση των φυτοφαρμάκων ;

Όπως όλοι γνωρίζετε το κράτος, στάθηκε για άλλη μια φορά ανίκανο να εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε στις 27-11-2015, ενώ παράλληλα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση και σούσουρο

με την συνταγογράφηση και την διάθεση των φυτοφαρμάκων.

Για εμάς εδώ, στο e-geoponoi.gr, οι επιπτώσεις ήταν αναμενόμενες και είχαμε προειδοποιήσει επίσημα για όλα αυτά. Εμείς είχαμε υποστηρίξει επώνυμα την άποψη ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η συνταγογράφηση από την πώληση των Γεωργικών Φαρμάκων από τα καταστήματα. Να δημιουργηθεί το σύστημα Φαρμακείου – Γιατρού. Το επιχείρημα ήταν ότι δεν μπορούσε κάποιος να συνταγογραφεί, αυτό που είχε στην πλάτη του, πίσω στο ράφι, αλλά επιπλέον είχαμε διαπιστώσει και τα προβλήματα της γραφειοκρατίας.

Είχαμε υποστηρίξει ότι οι συνάδελφοι Γεωτεχνικοί, θα έπαιρναν υπεύθυνα το σύστημα και την διαχείρηση των συνταγών (με την δραστική ουσία) και αυτό θα βοηθούσε όχι μόνο το κράτος να ελέγξει την κατάσταση, αλλά θα πρόσφερε την ευκαιρία σε νέες θέσεις εργασίας ανέργων Γεωτεχνικών (που αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 30%, με ετεροαπασχόληση στο 55%. Στοιχεία ΓΕΩΤΕΕ)

Το όλο σύστημα μοιάζει με νέο μοίρασμα την πίτας της αγοράς των Γεωργικών φαρμάκων. Όλοι οι συνάδελφοι των καταστημάτων έχουν ψυλλιαστεί το άνοιγμα του επαγγέλματος, τις 60 ώρες κατάρτισης που ζητούν οι ξένοι και την διάθεση των μικροσυσκευασιών από πολυκαταστήματα ή άλλα εμπορικά καταστήματα. Μόνο οι επαγγελματίες αγρότες θα αγοράζουν από τα καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων.

Αντίθετα το Υπουργείο (και στις 2 συγκυβερνήσεις , τρομάρα μας) όχι μόνο δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την συνταγή από τα καταστήματα, εδώ και 2 χρόνια και τους έχει όλους στο ‘’πιλοτικό’’, αλλά περιέπλεξε  τα πράγματα με τους επαγγελματίες εφαρμοστές και τα ΚΤΕΟ ψεκαστικών, με αποτελέσματα τραγικά.

Αυτή την στιγμή σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως την Μυτιλήνη, τα γεωπονικά καταστήματα δίνουν ‘’μαύρα’’, ιμιτασιόν, παράνομα σκευάσματα φυτοφαρμάκων κάτω από το τραπέζι. Επίσης πωλητές εταιρειών φυτοφαρμάκων, προμηθεύουν απευθείας παραγωγούς, με φυτοφάρμακα, εκτός των καταστημάτων. Πιστοποιητικά, επαγγελματία ψεκαστή, φτάνουν ταχυδρομικά στα σπίτια των ενδιαφερομένων με 65 € το χαρτάκι. Το Υπουργείο χρόνια τώρα δεν μπορεί να προσδιορίσει εγκεκριμένα σκευάσματα για σημαντικές καλλιέργειες. Το σύστημα με άλλα λόγια, έχει τιναχθεί στον αέρα.

Βέβαια όλοι έχουν γελοιοποιήσει την διαδικασία. Όλοι έχουν καταλάβει ότι το μέτρο ήταν καθαρά εισπρακτικό για το κράτος και η δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια των καταναλωτών και η υπεύθυνη παρακολούθηση των ποσοτήτων φυτοφαρμάκων και των κενών των συσκευασιών, είναι απλά μια κωμωδία. Τα πράγματα φυσικά και οδηγήθηκαν με τους νόμους της αγοράς σε μεγαλύτερη αύξηση της παρανομίας και σε άλλους οδούς πώλησης των φυτοφαρμάκων.

Ας μην γελιόμαστε. Το Υπουργείο ποτέ δεν ήθελε να φροντίσει για όλα τα παραπάνω , αλλά ούτε ήθελε να δώσει σε επιστήμονες την όλη διαδικασία. Ποτέ δεν θέλησε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αναμορφώσει προς την σωστή κατεύθυνση την αγορά.

Βέβαια σε όλα, αυτά στην μέση, είναι οι παραγωγοί  και οι καταναλωτές , στις διαδικασίες παραγωγής και στην ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων. Όλους αυτούς δεν τους υπολόγισε κανένας.

Έχουμε την εντύπωση, ότι το πράγμα δεν συμμαζεύεται πλέον. Το όλο σύστημα πρέπει να αποσυρθεί εντελώς και να θεσμοθετηθεί μια νέα διαδικασία από την αρχή. Και επί του παρόντος, εάν θέλει το Κράτος να ελέγξει τις ποσότητες των φυτοφαρμάκων, ας ελέγξει τις 5-6 εταιρείες και τις δεκάδες αποθήκες, που εισάγουν τα φυτοφάρμακα στα τελωνεία. Ας ελέγξει τα τιμολόγια πώλησης των εταιρειών, τι εισήγαγαν και τι πώλησαν και σε ποιους.

Ποιος τολμάει όμως να τα βάλει με όλους αυτούς; Με τα τελωνεία και τις εταιρείες;

Εάν το σύστημα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο, τότε τα πράγματα έχουν προδιαγραφεί με μαθηματική ακρίβεια. Η παρανομία θα αυξηθεί, ο μη υγιής ανταγωνισμός  θα φέρει περισσότερα λουκέτα, θα φύγουν οι μικρές συσκευασίες από τα Γεωπονικά καταστήματα, θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν τα ιδιωτικά ΚΕΚ, θα δοθούν ευκαιρίες σε ιδιωτικά ΚΤΕΟ, θα αυξηθεί το κόστος λειτουργίας των Γεωπονικών καταστημάτων με την αγορά ειδικού λογισμικού και γενικά θα δημιουργηθεί μια παρα-οικονομία γύρω από τον χώρο των φυτοφαρμάκων. Μια παρα-οικονομία έξω από την Γεωτεχνική επιστήμη και τους ανθρώπους που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο.

Για την αγροτική παραγωγή και τους ανθρώπους της δεν το συζητάμε. Με τις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ στο 23%, το σύστημα εσόδων – εξόδων, τους φόρους από το πρώτο ευρώ κλπ, όλοι οι παραγωγοί ψάχνουν σαν τρελοί στην αγορά τα ληγμένα, παράνομα, ιμιτασιόν φυτοφάρμακα , για να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Δυστυχώς ζούμε σε παράξενους καιρούς, που απαξιώνουν ολόκληρους επιστημονικούς κλάδους και τους ανθρώπους της, στον βωμό του κέρδους. Και εάν τύχει και διαβάζει κάποιος από τους υπεύθυνους του Υπουργείου αυτό το άρθρο, ας καταλάβει ότι το σύστημα δεν εξυγιαίνεται με όλα τα παραπάνω και την αλλαγή των ραφιών και του εξαερισμού των Γεωπονικών καταστημάτων ή την εγκατάσταση του Ιντερνετ για online πιλοτικές συνταγές.

Το σύστημα προοδεύει , με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, με λειτουργία ερευνητικών κέντρων και Ινστιτούτων, με κίνητρα στους επιστήμονες, να είναι δίπλα στους παραγωγούς (οι οποίοι δεν θα είναι εξαθλιωμένοι και θα έχουν να πληρώσουν τις υπηρεσίες αυτές). Όχι απαραίτητα με την αντίληψη του Δημοσίου, αλλά ίσως Ιδιωτικά, με επιστημονικά κριτήρια (Καλύτερα ίσως από το σύστημα των Ιδιωτικών ΚΕΚ που ταχυδρομούν τα πιστοποιητικά στου ψεκαστές !!!) .  Όπως ακριβώς γίνεται στην Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Τσεχία και αλλού.

 

e-geoponoi.gr 9-12-2015

 

Last modified on Τετάρτη, 09 Δεκέμβριος 2015 18:47

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 70 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd