Πόσο ελληνικό είναι το ούζο που πίνουμε;

Με αλκοόλη από το… Πακιστάν παράγεται σχεδόν το σύνολο του «ελληνικού» ούζου, σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κρητική σουλτανίνα!

 

Έτσι, οι καταναλωτές θα γεύονταν ένα πραγματικά ελληνικό προϊόν και η παραγωγή σουλτανίνας και άλλων σταφυλιών της χώρας μας θα έβρισκε αγορά.

Ήδη η ΚΕΟΣΟΕ έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποτελεί τμήμα δέσμης προτάσεων για την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, Ενώσεις της Κρήτης και όλης της Ελλάδος θέτουν και πάλι θέμα να χρηματοδοτηθεί η απόσταξη των κρασιών, για να απελευθερωθεί η αγορά από μεγάλες ποσότητες κρασιών φετινής εσοδείας που δεν πρόκειται να πουληθούν. Ήδη σε πανελλήνιο επίπεδο εκκρεμούν αιτήματα για απόσταξη 18.000 τόνων κρασιού μόνο από συνεταιριστικά οινοποιεία. Η Ένωση Πεζών έχει μάλιστα ζητήσει απόσταξη για 3.000 τόνους κρασιού. Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ μεγάλο μέρος αυτών των ποσοτήτων θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιείται στην παραγωγή του ούζου.

Ούζο από το…Πακιστάν!


Το ούζο που πίνουμε δεν φαίνεται να είναι…άκρως ελληνικό, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται εισαγόμενη αλκοόλη, κυρίως από το Πακιστάν. Τα υπόλοιπα υλικά είναι νερό και αρωματικά είδη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστο Μάρκου και το διευθυντή της συνεταιριστικής οργάνωσης κ. Παρασκευά Κορδοπάτη, το εισαγόμενο υλικό θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ελληνικό. Η χρήση αλκοόλης από τρίτες χώρες είναι νόμιμη, καθώς το ούζο  υπάγεται στα αλκοολούχα ποτά και όχι στα αμπελουργικά προϊόντα. Η χώρα μας όμως θα μπορούσε ιδιαιτέρως τώρα, σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, να χρησιμοποιεί ελληνικές πρώτες ύλες.

«Έχει το δικαίωμα η χώρα μας να καταστήσει υποχρεωτική την παραγωγή ούζου με βάση την ελληνική οινική αλκοόλη» επισημαίνει ο κ. Μάρκου. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κορδοπάτη, το μέτρο αυτό κινείται μέσα στους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Απορρόφηση 180.000 τόνων σταφυλιών

«Σήμερα έχουν αντιστραφεί οι όροι παραγωγής, με αποτέλεσμα, να πριμοδοτούμε την εισαγωγή αλκοόλης, εις βάρος των ελληνικών γεωργικών προϊόντων και ταυτόχρονα να παραπλανούμε βάναυσα τον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος θεωρεί ότι καταναλώνει ελληνικά προϊόντα» αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ στη σχετική εισήγηση της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη συνεταιριστική οργάνωση, για την παραγωγή ούζου στη χώρα μας απαιτείται ποσότητα 12.000 τόνων άνυδρης αλκοόλης. Κι αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 150.000 -180.000 τόνους σταφύλια. Σε περίπτωση δηλαδή που χρησιμοποιηθούν ελληνικά σταφύλια, κυρίως κρητική σουλτανίνα, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ τότε θα αποσυμφορηθεί η αγορά.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Κορδοπάτης, με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να απορροφούνται κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες σταφυλιών διπλής και τριπλής χρήσης με λίγα λόγια κρητικής σουλτανίνας.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ η τιμή λιανικής πώλησης του ούζου δεν θα υπερβεί τα 0,45 ευρώ ανά 0,70 λίτρα με μία μέση τιμή παραγωγού των σταφυλιών στα 0,16 ευρώ το κιλό.

«Θα πληρώσουμε και άλλα πρόστιμα για τη σουλτανίνα»


Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Κορδοπάτης τονίζει ότι χρειάζεται να μπει μία τάξη στο μεγάλο ζήτημα της διάθεσης της σουλτανίνας. «Είναι ένα προϊόν διπλής και τριπλής χρήσης το οποίο χρειάζεται να αξιοποιηθεί. Η επιτραπέζια χρήση του και η αποξήρανση του προϊόντος αποτελούν είναι δύο από τις διεξόδους. Η οινοποίηση της σουλτανίνας όμως αν και επιτρέπεται από την Κοινή Οργάνωση Αγοράς  οπωροκηπευτικών, απαγορεύεται από την ΚΟΑ αμπελοοινικού τομέα» τονίζει ο κ. Κορδοπάτης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, για το σύνολο των ποσοτήτων σταφυλιών που διατίθενται στην οινική αγορά, υπάρχουν άδειες στα αμπέλια από τα οποία προέρχονται. «Δεν μπορούμε να διαθέτουμε προϊόντα που προέρχονται από αμπέλια τα οποία δεν διαθέτουν άδειες» υπογραμμίζει ο κ. Κορδοπάτης και εξηγεί ότι σε λίγο καιρό θα κληθούμε να πληρώσουμε νέα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση της τάξεως των εκατομμυρίων ευρώ. «Αν αυτά τα πρόστιμα αποδίδονταν στην παραγωγή και τη προώθηση των κρασιών, τότε η κατάσταση θα ήταν διαφορετική για το προϊόν και τους παραγωγούς» επισημαίνει.

Η ΚΕΟΣΟΕ προτείνει λοιπόν για τη χρήση της σουλτανίνας: Επιτραπέζια, αποξήρανση, για οινοποίηση μόνο με άδειες και για αλκοόλη όπου δεν απαιτούνται άδειες. «Η αλκοόλη για την παραγωγή ούζου είναι πιστεύουμε ένας δρόμος που χρειάζεται να τον δούμε ως χώρα, προς το συμφέρον των παραγωγών και των καταναλωτών».

Άρχισαν τα αιτήματα για απόσταξη

Πάνω από 18.000 τόνοι κρασί φετινής εσοδείας θα παραμείνει  αδιάθετο στις δεξαμενές των οινοποιείων της Κρήτης και ολόκληρης της Ελλάδας, αν δεν ανοίξει και πάλι η διαδικασία της απόσταξης κρίσης. Ήδη οι συνεταιριστικές οργανώσεις των νομών Ηρακλείου και Αχαΐας αλλά  και άλλων περιοχών της χώρας, έχουν ξεκινήσει να θέτουν αιτήματα για την έναρξη της διαδικασίας απόσταξης.

Ειδικότερα στην Κρήτη το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγάλο επειδή σημαντικές ποσότητες σταφυλιών κυρίως σουλτανίνας που θα οδηγούνταν στα συσκευαστήρια ή για αποξήρανση κατέληξαν λόγω των βροχών στις δεξαμενές των οινοποιείων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστο Μάρκου το θέμα έχει τεθεί και φέτος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, η ΚΕΟΣΟΕ συγκεντρώνει τις δηλωθείσες ποσότητες για απόσταξη από όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, ενώ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το ίδιο θέμα και στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής οργάνωσης των αγροτών της COPA COGECA. Εκτιμάται ότι αν παραμείνουν στα οινοποιεία οι αδιάθετες ποσότητες κρασιού, το πρόβλημα που θα προκύψει στο εμπόριο του προϊόντος, αλλά και την παραλαβή σταφυλιών το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι τεράστιο.

Λόγω όμως του γνωστού προβλήματος στα δημόσια οικονομικά, φέτος υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην καταβολή πιστώσεων για την απόσταξη.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι και μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο, δαπανήθηκε από το ελληνικό δημόσιο ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για να γίνει απόσταξη σε 13000 τόνους κρασί. Αυτές τις μέρες μάλιστα φεύγουν από την Κρήτη φορτία με κρασί περσινής εσοδείας για απόσταξη σε οινοπνευματοποιεία άλλων περιοχών της χώρας.

Πηγή: agronews.gr

Last modified on Πέμπτη, 26 Νοέμβριος 2015 11:21

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 48 επισκέπτες και ένα μέλος

Είσοδος μέλους

 

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!