Η Europol έδωσε στη δημοσιότητα τα επικαιροποιημένα στοιχεία της για το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη νέα αναφορά της Αξιολόγησης Απειλής για το Σοβαρό και Οργανωμένο Έγκλημα στην Ε.Ε. (Serious and Organised Crime Threat Assessment – SOCTA) της Europol, οι αγορές ναρκωτικών ουσιών παραμένουν οι μεγαλύτερες ποινικές αγορές στην ΕΕ. Πάνω από το ένα τρίτο των εγκληματιών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη ασχολούνται με την πώληση και αγορά ναρκωτικών.
Η “αγορά” της ΕΕ σε ναρκωτικές ουσίες εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 24 δις ευρώ το χρόνο σε εισαγωγές και εξαγωγές. Τα τεράστια κέρδη που αποκομίζονται από το εμπόριο ναρκωτικών χρηματοδοτούν ποικίλες άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ το εμπόριο απαγορευμένων ουσιών ευνοείται από τη διαφθορά των αρχών που παρατηρείται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Τις περισσότερες φορές, οι ναρκωτικές ουσίες φτάνουν στα ευρωπαϊκά κράτη μαζί με νόμιμα προϊόντα.
Επίσης, το εμπόριο διευκολύνεται από τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, ενώ η τεχνολογία βοηθά στην ανάπτυξη νέων χημικών σκευασμάτων (χάπια) αλλά και στην ευκολότερη καλλιέργεια κάνναβης σε σχέση με το παρελθόν.
Το πιο δυναμικό – ανερχόμενο “κομμάτι” του εμπορίου, αφορά τα συνθετικά ναρκωτικά, με την online αγορά να χτυπάει κόκκινο. Νέος διακινητής για το “παιχνίδι” είναι πλέον η Λιβύη που “προμηθεύει” τις χώρες της ΕΕ με μεγάλες ποσότητες κάνναβης διαμέσου της Μεσογείου.
Το εμπόριο κάνναβης είναι ακόμη το πλέον διαδεδομένο. Η “εσωτερική” καλλιέργεια κάνναβης αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια στην ΕΕ λόγω των νέων τεχνολογιών ενώ η “εισαγόμενη” έρχεται ακόμη, κυρίως από το Μαρόκο. Στα της εσωτερικής παραγωγής, πρώτη χώρα είναι η γειτονική μας Αλβανία.
Σε ό,τι αφορά την κοκαΐνη, η παραγωγή της γίνεται κατά κύριο λόγο στην Κολομβία, απ’ όπου και εισάγεται. Τα κέρδη ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 5,7 δις ευρώ τον χρόνο από το εμπόριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την Europol η παραγωγή στην Κολομβία έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση την τελευταία διετία, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένα φορτία προς την Ευρώπη, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στις πιάτσες και περισσότερους εμπλεκόμενους.
Όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη, τα κύρια σημεία εισόδου κοκαΐνης στην Ευρώπη είναι η Ισπανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Ο τρόπος λειτουργίας που έχει επισήμως καταγραφεί δεν εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει τη διακίνηση μέσω εμπορευματικών δρομολογίων σε κοντέινερ πλοίων στα οποία μεταφέρονται νόμιμα αγαθά, όσον αφορά τις πολύ μεγάλες ποσότητες. Κρουαζιερόπλοια με αφετηρία νησιά της Καραϊβικής χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για την εισαγωγή κοκαΐνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια από τις λίγες διαφοροποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των δικτύων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Μικρότερες ποσότητες διακινούνται και μέσω λιμανιών και αεροδρομίων.
Σε ό,τι αφορά την ηρωίνη, κύριος προμηθευτής παραμένει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ οι ποσότητες φτάνουν στην “καρδιά” της Ευρώπης από την οδό του Καυκάσου, καθώς και των Βαλκανίων, με την Ολλανδία να είναι ο βασικός αγοραστής και ενδιάμεσος πωλητής εν συνεχεία. Μία τρίτη οδός έλευσης, είναι γύρω από την αφρικανική ήπειρο με πλοία.
Στα συνθετικά ναρκωτικά, η μεθαμφεταμίνη είναι η πιο διαδεδομένη και ακολουθεί η αμφεταμίνη και το MDMA. Η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Πολωνία και η Σλοβακία είναι οι κύριοι παραγωγοί με τεράστιες ποσότητες να εξάγονται προς ΗΠΑ, Αυστραλία και Μέση Ανατολή διαμέσου της Τουρκίας.
Όπως άλλωστε επισημαίνει ο ΟΗΕ, μέχρι τον Μάιο του 2016 είχαν εντοπιστεί στην Ευρώπη περισσότερες από 560 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, ενώ “ανακάμπτει” και η κατανάλωση του “έκσταση” με προϊόντα αυξημένης δραστικότητας. Τα στοιχεία δείχνουν πως η προσπάθεια για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε. Στην Ασία οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις περιορίζουν τις προσπάθειες, ενώ η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν, τον μεγαλύτερο παραγωγό οπίου στον κόσμο, είναι και πάλι σε άνοδο.
Χρήστος Δεμέτης
news247