ΙΟΣ ΤΟΥ ΜΩΣΑΪΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑΣ

ΙΟΣ ΤΟΥ ΜΩΣΑΪΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑΣ

Το μωσαϊκό της καρπουζιάς προκαλείται από δυο διαφορετικούς ιούς:

αυτοί αναφέρονται ως μωσαϊκό της καρπουζιάς 1 και μωσαϊκό της καρπουζιάς 2.

Ξενιστές: Πεπόνι, καρπούζι, αγγούρι, κολοκυθάκι, φασόλι και μπιζέλι. 

Διάδοση και σημαντικότητα: 
Ο ιός του μωσαϊκού της καρπουζιάς είναι γνωστός στις εύκρατες περιοχές καθώς και στις τροπικές. Έχει αναφερθεί στις περισσότερες χώρες στις οποίες καλλιεργούνται κολοκυνθοειδή. Η ζημιά που προκαλεί είναι μεταχρωματισμός στα φύλλα, δυσμορφία των καρπών και μείωση της ποιότητας και της συνολικής παραγωγής

Συμπτώματα και παρόμοιες ασθένειες:


Το πιο γνωστό σύμπτωμα είναι η κηλίδωση των φύλλων, εντούτοις η κηλίδωση ίσως είναι δύσκολο να φανεί κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες. Μερικά φυτά είναι νάνα με αντικανονικό σχήμα φύλλων.

Το πρώτο συμπτώματα των καρπών είναι συνήθως ανώμαλη και κηλιδωμένη επιφάνεια . Αυτό το σύμπτωμα της ασθένειας εκδηλώνεται περισσότερο σε περιόδους παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες συμβαίνουν λίγο πριν τη συγκομιδή. Επειδή οι μολύνσεις σε φυσικές συνθήκες συγχέονται είναι καλύτερο να εξετασθεί ένα δείγμα από τον αγρό με τη χρήση ορολογικών δοκιμών (ανοσοδιάχυση, ELISA, IEM)

Κύκλος ασθένειας : 
O ιός του μωσαϊκού της καρπουζιάς διαχειμάζει στο σπόρο ή σε μολυσμένα ζιζάνια. Η ασθένεια συνήθως μεταδίδεται με αφίδες οι οποίες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε μια ολόκληρη καλλιέργεια σε μια μόνο, καλλιεργητική περίοδο.

Αντιμετώπιση: 
Σε συνδυασμό με τους ψεκασμούς με ανόργανα λάδια για να διακοπεί η μετάδοση του ιού και τα εντομοκτόνα για την καταπολέμηση των πληθυσμών των αφίδων, η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών μπορεί αποτελεσματικά να καταπολεμήσει τον ιό του μωσαϊκού της καρπουζιάς. (WMV).

 


Print   Email

Related Articles