ΕΛΜΙΝΘΟΣΠΟΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΤΟΥ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ

ΕΛΜΙΝΘΟΣΠΟΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΤΟΥ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ

Αίτιο: Cochliobolus (Helminthosporium) carbonum

 

 Ξενιστές: Αραβόσιτος και πολύ σπάνια το σόργο  

Διάδοση και σημαντικότητα: 
Το παθογόνο αυτό εμφανίζεται σε Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Ρουμανία αλλά σποραδικά. Ευτυχώς σπάνια προκαλεί σοβαρές ζημιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται ζεστό και υγρό περιβάλλον.

Συμπτώματα και παρόμοιεςασθένειες: 
Το παθογόνο μολύνει όλα τα μέρη του φυτού που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, εκτός από τον θύσανο. Στα φύλλα εμφανίζονται κηλίδες μεγαλύτερες ή μικρότερες, πληγές των οποίων το χρώμα (ξανθό ως καστανό) και το μέγεθος ποικίλει ανάλογα με τη φυλή του παθογόνου. Ως τώρα έχουν καταγραφεί 3 φυλές στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά συναντώνται μόνο η πρώτη και η δεύτερη. Οι καρποί καλύπτονται από σκούρο καφέ-μαύρο μυκήλιο και φαίνονται σαν «καμένοι». Οι στάχεις είναι σαθροί.

Οι κηλίδες των φύλλων μπορεί να διαφοροποιούνται από τα συμπτώματα στα φύλλα που προκαλούνται από τονC. Heterosporus. 

Κύκλος ασθένειας: 
Το παθογόνο διαχειμάζει ως μυκήλιο στα υπολείμματα της καλλιέργειας ή σε μολυσμένους σπόρους. Το παθογόνο χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 20 °C) και υψηλή υγρασία. Ο  μύκητας μεταδίδεται με τους μολυσμένους σπόρους και σε υγρές περιόδους με τα κονίδια.

Αντιμετώπιση:
H χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών είναι ο ευκολότερος τρόπος αντιμετώπισης, αλλά δυστυχώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν μόνο λίγες πληροφορίες σχετικά με την ανθεκτικότητα των ποικιλιών. 
Η συνεχής χρήση πιστοποιημένου σπόρου είναι πολύ καλή και αποτελεσματική μέθοδος  διότι ο σπόρος είναι εγγυημένα απαλλαγμένος από το παθογόνο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (εκτός από μερικές υγρές και ζεστές χώρες) δεν υπάρχει κίνδυνος για εξάπλωση μέσω κονιδίων και η και η μόλυνση είναι αμελητέα.
Καθώς το παθογόνο χρειάζεται πολύ υγρασία, η αποφυγή των αγρών που καλύπτονται συχνά με νερό σίγουρα εμποδίζει μεταγενέστερες μολύνσεις.
Η χημική καταπολέμηση έχει μικρή αποτελεσματικότητα. Η εφαρμογή μυκητοκτόνων το καλοκαίρι είναι μηχανικά και οικονομικά σχεδόν αδύνατη. Η χημική καταπολέμηση δεν συμφέρει οικονομικά ενάντια σε μολύνσεις που προέρχονται από σπόρους.

 


Print   Email

Related Articles