ΜΑΥΡΗ ΣΗΨΗ Ή ΚΟΜΜΙΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ

ΜΑΥΡΗ ΣΗΨΗ Ή ΚΟΜΜΙΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ

Προκαλών οργανισμός: Guignardia bidwellii (Ascomycotina, Dothideales)

 

Φάσμα προσβαλλομένων: H Black rot, ασθένεια του φυλλώματος και των καρπών, είναι μια από τις πλέον σοβαρές νόσους των άγριων και των καλλιεργούμενων αμπελιών. Η κύρια βλάβη που προκαλεί συνίσταται στην άμεση καταστροφή του καρπού. Η ασθένεια είναι περισσότερο καταστροφική σε περιοχές με ζέστη και υγρασία. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε όλη την αναπτυξιακή περίοδο και, αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση, θα καταστρέψει τους περισσότερους καρπούς.

Συμπτώματα και παραλλαγές:
Ο μύκητας επιτίθεται σε βέργες, έλικες, φύλλα και καρπούς.

Στα φύλλα, η ασθένεια Black rot εμφανίζεται στο τέλος της άνοιξης στην επάνω επιφάνεια, με τη μορφή νεκρωτικών κηλίδων που αρχικά είναι κόκκινες και στρογγυλές.

Αργότερα, οι κηλίδες φαίνονται και στις δυο πλευρές του φύλλου. Καθώς μεγεθύνονται, το περίγραμμά τους μαυρίζει και οι κηλίδες παίρνουν χρώμα καφέ.

Στους βλαστούς, οι βλάβες εμφανίζονται ως μεγαλύτερα εκζέματα, ωοειδή, που στο τέλος μαυρίζουν

Οι μολυσμένες ρόγες αρχικά παίρνουν χρώμα καφέ και μπορεί να μείνουν κρεμασμένες στο τσαμπί, είτε να πέσουν στο χώμα μια μια.

Το τελευταίο στάδιο είναι μια σκούρα πορφυρή έως μαύρη, ζαρωμένη μούμια.

Η ανώμαλη νέκρωση των ιστών, όταν επεκτείνεται προς τα κλαδιά, οδηγεί σε μαρασμό. Η κοκκινωπή ή προς το καφέ νέκρωση στο μίσχο του καρπού και τα κύρια κλαδιά στους άξονες ανθοφορίας, οδηγεί σε μαρασμό των τσαμπιών.

Κύκλος ασθένειας:
Ο μύκητας επιζεί σε τραύματα σε βέργες και έλικες, και σε καρπούς - μούμιες. Την άνοιξη, οι σπόροι του μύκητα μεταφέρονται στο νεαρό ιστό με τη βροχή. Αφού οι ανοιξιάτικες βροχές μουσκέψουν τις μούμιες, τα σποροφόρα σώματα (ασκοί) στο περιθέσιο, απελευθερώνουν βίαια τους ασκοσπόρους στα αναπτυσσόμενα μέρη του φυτού, τα οπολια και μολύνουν υπό συνθήκες υγρασίας. Κάποιοι ασκόσποροι απελευθερώνονται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όποτε βρέξει, και επίσης μολύνουν ιστούς. Ετσι η αρχική μόλυνση των ιστών μπορεί να είναι διαρκής. Η μόλυνση στους καρπούς εμφανίζεται από το μέσον της άνθισης, μέχρι που ν'αρχίσουν οι ρόγες ν'αλλάζουν χρώμα (veraison). Oι σημαντικότερες μολύνσεις των καρπών εμφανίζονται όταν το σταφύλι έχει μέγεθος μπιζελιού ή λίγο παραπάνω. Ωριμα φύλλα και ώριμοι καρποί δεν προσβάλλονται. Ελάχιστοι καρποί ή φύλλα μολύνονται μετά το τέλος Ιουλίου και καθόλου μετά το τέλος Αυγούστου.

Αντιμετώπιση:
Καλλιεργητική αντιμετώπιση:
Η εξυγίανση είναι σημαντικότατη για την αντιμετώπιση της Black rot.

- Καταστρέφουμε τις μούμιες

- Απομακρύνουμε τους νέους μολυσμένους έλικες

- Οταν κλαδεύουμε, ει δυνατόν αφήνουμε μόνο τις βέργες που δεν έχουν υποστεί βλάβες

- Αν εμφανιστούν λίγες μόνο αλλοιώσεις στα φύλλα την άνοιξη, απομακρύνουμε αυτά τα προσβεβλημένα φύλλα, γιατί η ασθένεια διαδίδεται ταχύτατα όταν μολυνθούν αρκετά σημεία.

Οταν τα φυτά είναι εκτεθειμένα στο φως και υπάρχει ανάμεσά τους καλή κυκλοφορία του αέρα, είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από Black rot. Οι καλλιεργητικές πρακτικές που ανοίγουν τις κορυφές είναι ευνοϊκές γιατί αυξάνουν την κυκλοφορία του αέρα και βελτιώνουν την κάλυψη που παρέχει ο ψεκασμός. Αν υπάρξουν πολυάριθμες μολύνσεις, είναι δύσκολο να προστατευθεί ο καρπός απ' αυτή την ασθένεια σε μεταγενέστερη φάση της περιόδου ανάπτυξης.

Χημική αντιμετώπιση: 
Ενα πρόγραμμα ψεκασμού με μυκητοκτόνο είναι απαραίτητο για την επαρκή αντιμετώπιση της Black rot. Συγκεκριμένα μυκητοκτόνα είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της Black rot, αν χρησιμοποιηθούν στην αρχή της άνοιξης, όταν αναπτύσσονται οι νεαροί βλαστοί και ο ψεκασμός προλαβαίνει την περίοδο των βροχών.


Print   Email

Related Articles