ΙΟΣ ΤΟΥ ΜΩΣΑΪΚΟΥ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ

ΙΟΣ ΤΟΥ ΜΩΣΑΪΚΟΥ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ

Παθογόνο αίτιο:    Apple mosaic virus

 

Ξενιστές: ροδάκινο, αμύγδαλο και δαμάσκηνο

Εμφάνιση και σημασία: 
Είναι ο πιο διαδεδομένος ιός της μηλιάς. Μολύνει όλα τα είδη μηλιάς του εμπορίου. Εμφανίζεται σποραδικά αλλά συχνά. Ο ιός διαδίδεται από το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό. Δεν γνωρίζουμε τον φορέα της. Η ζημία που προκαλεί από οικονομική άποψη δεν πρέπει να υποτιμηθεί . Η παρουσία του ιού μπορεί  να επηρεάσει αρκετά ποσό της συγκομιδής. Σε σοβαρή προσβολή  μπορεί να προκαλέσει μια μείωση 25% στη συγκομιδή. Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Συμπτώματα και διαδικασία της ασθένειας:

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μόλυνσης είναι η αλλαγή στο χρώμα του φύλλου. Είναι χλωρωτικό. Εμφανίζεται υπό μορφή ανώμαλα διαμορφωμένων  κύκλων - σημείων που είναι κίτρινα ή σχεδόν άσπρα και μπορούν να καθοριστούν εύκολα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης μπορεί να εμφανιστούν ευρείς λωρίδες κατά μήκος των νεύρων, καθώς επίσης και μεγάλες χλωρωτικές κηλίδες που αργότερα γίνονται νεκρωτικές.  Αυτά τα φύλλα πέφτουν πρόωρα από το δέντρο. Αποχρωματισμένες κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν στα φρούτα.Οι κηλίδες αυτές  είναι ιδιαίτερα προεξέχοντες στα μήλα με το κόκκινο χρώμα.Η παραγωγή είναι ελάχιστη, ακόμη και οι καρποί παραμορφωμένοι.

Κύκλος της ασθένειας: 
Εμφανίζονται φυλές του ιού οι οποίες  είναι το "σοβαρό μωσαϊκό", το "ήπιο μωσαϊκό των μεσονεύριων " και το "ήπιο μωσαϊκό".  Εμφανίζεται τοπικά και δεν μεταδίδεται από είτε τα έντομα είτε τη γύρη.

Έλεγχος: 
Δεδομένου ότι ο ιός διαδίδει από το πολλαπλασιαστικό υλικό  - δεν γνωρίζουμε τον φορέα του - μπορούμε να προστατεύσουμε τα δέντρα μας με τη χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Η παραγωγή του υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και η πιστοποίησή του προς τον καταναλωτή είναι το καθήκον των φυτωρίων. Το υποκείμενο M9 μπορεί να μολυνθεί  από τις ρίζες διασυστημικά  λόγω της ευαισθησίας του.


Print   Email

Related Articles