Προκαλών οργανισμός: Ιός ψώρωσης Εσπεριδοειδών (CPsV)
Ο ιός που σχετίζεται με την ψώρωση είναι πολυσύνθετος ιός με προστατευτική πρωτεΐνη. Τα μόριά του είναι σπειροειδείς σχάρες που αποκαλούνται σπειροϊοί.
Φάσμα προσβαλλομένων:
Η ψώρωση εμφανίζεται σε δέντρα παλαιά, σε πολλές περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών σ'όλο τον κόσμο.
Συχνότητα και σπουδαιότητα :
Ιστορικά η ψώρωση θεωρείται σύμπλεγμα αρκετών μεταδιδομένων με μοσχεύματα ασθενειών, των οποίων τα συμπτώματα μοιάζουν. Η ψώρωση των εσπεριδοειδών περιγράφηκε το 1933 ως η πρώτη ιογενής πάθηση των εσπεριδοειδών. Η συχνότητα εμφάνισής της έχει μειωθεί σε πολλές περιοχές με τη χρήση μπολιάσματος με βλαστό. Όμως, παρά την προφύλαξη αυτή, η φυσική διασπορά μιας σοβαρής μορφής ψώρωσης παραμένει σοβαρό πρόβλημα στην Αργεντινή, και την Ινδία.
Συμπτώματα και παραλλαγές της ασθένειας:
Η ψώρωση των εσπεριδοειδών είναι ασθένεια γνωστή ως φολιδωτός φλοιός.
Οι μορφές της ψώρωσης που προκαλούν φολίδες στο φλοιό είναι καταστροφικές και προκαλούν στα δέντρα εξασθένηση και παρακμή, που συνοδεύονται από μειωμένη ποιότητα καρπού και δραματική μείωση παραγωγής. Οι σοβαρές μολύνσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να ξεραθούν τα κλαδιά και στο τέλος ολόκληρο το δέντρο.
Τα κλασσικά συμπτώματα της ψώρωσης είναι η απολέπιση και τεμαχισμός του φλοιού του κορμού. Στα πρώτα στάδια, σε μικρά τμήματα του φλοιού στον κορμό εμφανίζονται λεκέδες ή φουσκάλες που αργότερα μεγεθύνονται και σπάζουν. Συχνά εμφανίζεται εκροή κόλλας του δέντρου γύρω από κάθε τραύμα.
Τα συμπτώματα στα φύλλα κυμαίνονται από χλωρωτικές νιφάδες που κατανέμονται ακανόνιστα, μέχρι γενική κηλίδωση. Αυτά τα συμπτώματα εντοπίζονται καλύτερα σε νεαρά φύλλα που πλησιάζουν την πλήρη ανάπτυξη την άνοιξη ή το φθινόπωρο και συνήθως φθίνουν καθώς τα φύλλα ωριμάζουν, αλλά με την ψώρωση τα συμπτώματα στα φύλλα επιμένουν ακόμα και μετά την ωρίμανση, και μπορεί να επεκταθούν και στους καρπούς.
Κύκλος ασθένειας:
Ο ιός μεταδίδεται εύκολα με μοσχεύματα. Δε μεταδίδεται μέσω του σπόρου. Ο CPsV‑A συνήθως διαδίδεται ευρέως ανάμεσα σε μολυσμένα φυτά, ενώ ο CPsV‑Β κάποτε μεταδίδεται μόνο με τους ιστούς που φέρουν τα συμπτώματα.
Η εμφάνιση των συμπτωμάτων απαιτεί ψυχρό καιρό και ο συμπληρωματικός φωτισμός μπορεί να προωθήσει την εξέλιξη των συμπτωμάτων και το χειμώνα. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε λανθάνουσα μορφή στα δέντρα για πολλά χρόνια.
Αντιμετώπιση:
Όπως και με τις άλλες ασθένειες που μεταδίδονται με μοσχεύματα, η χρήση καθαρών από την ασθένεια μοσχευμάτων είναι η κύρια μέθοδος πρόληψης.
Η αποστείρωση των εργαλείων κλαδέματος και εμβολιασμού, με διαλύματα που περιέχουν μίγμα φορμαλδεϋδης και υδροξειδίου του νατρίου ή υποχλωριδίου του νατρίου, θα περιορίσουν τη μετάδοση από μολυσμένα εργαλεία.
Γενικά ένα δέντρο μολυσμένο από ψώρωση θα παραγάγει λιγότερο, γι' αυτό βέλτιστη προοπτική είναι η αντικατάστασή του.