To Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GEN4OLIVE μελετά τo αναξιοποίητο γενετικό υλικό της ελιάς

To Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GEN4OLIVE μελετά τo αναξιοποίητο γενετικό υλικό της ελιάς

Μόλις το 5% του συνόλου των ποικιλιών ελιάς παγκοσμίως υπολογίζεται ότι έχει μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί εμπορικά, με το συντριπτικό ποσοστό του 95% του διαθέσιμου γενετικού υλικού να παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Από την άλλη, η μη αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων της ελιάς μπορεί να οδηγήσει στη γενετική διάβρωση, δηλαδή στην απώλεια της ποικιλότητας του γενετικού υλικού μέσα στο είδος, με συνέπεια τελικά τη μεγαλύτερη γενετική ευπάθεια σε ασθένειες και βιολογικούς εχθρούς, αλλά και την έλλειψη ποικιλότητας για δημιουργία ποικιλιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η γενετική διάβρωση, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις αναδυόμενες ασθένειες που απειλούν την ελαιοπαραγωγή αποτέλεσαν τα κίνητρα διεξαγωγής του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος GΕΝ4OLIVE.

Μέσω του GEN4OLIVE θα πραγματοποιηθεί μελέτη και χαρακτηρισμός 700 ποικιλιών και 1000 άγριων και αρχαίων γενοτύπων από το σύνολο της περιοχής της Μεσογείου.

Στόχος είναι η αξιοποίηση της διαθέσιμης γενετικής ποικιλότητας για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών αλλά και ποικιλιών ελιάς με ανθεκτικότητα σε διαφορετικούς εχθρούς και ασθένειες με προσδοκώμενο αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση -έως εκμηδένιση- των χημικών εισροών στην καλλιέργεια της ελιάς.

Οι ενδιαφερόμενοι (παραγωγοί, επιστήμονες, κ.λπ.) θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ευρήματα της μελέτης μέσω χρήσης εφαρμογής.

Το πρόγραμμα GEN4OLIVE ξεκίνησε τη δράση του τον Οκτώβριο του 2020 και θα έχει συνολική διάρκεια 2 ετών, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα και τη συμμετοχή άλλων 15 επιστημονικών φορέων, μεταξύ των οποίων και ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 


Print   Email

Related Articles