ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΧΑΣΙΣΟΒΟΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ 10 ΔΙΣ € ΚΕΡΔΗ

ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΧΑΣΙΣΟΒΟΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ 10 ΔΙΣ € ΚΕΡΔΗ

Αρθρογραφία Hits: 56

Μια τεράστια βιομηχανία με θηριώδη ετήσιο τζίρο πάνω από 10 δις. ευρώ που απασχολεί περί τα 50 χιλ. άτομα ανθεί τα τελευταία χρόνια στην Αλβανία.

Το αλβανικό ΑΕΠ κυμαίνεται γύρω στα 14 δις ευρώ και αυτό σημαίνει ότι τα μαύρο χρήμα από τα ναρκωτικά ανέρχεται σε περίπου 30%. Μαύρο αδήλωτο και ζεστό χρήμα που διακινείται από την ανελέητη αλβανική μαφία και στηρίζει οικονομικά ποικίλες… δραστηριότητες.

Στο
πολυδαίδαλο και άρτια οργανωμένο κύκλωμα σχετίζονται ή συνδέονται οικονομικοί παράγοντες, δικαστικοί, αστυνομικοί, αυτοδιοικητικοί ακόμη και... πολιτικοί «πρώτης γραμμής»!Φυσικά, δεν υπάρχουν αποδείξεις, παρά μόνο μαρτυρίες ανθρώπων- Ελλήνων και Αλβανών- που για ευνόητους λόγους διστάζουν να πουν τα πράγματα με το ονομά τους και πάντως να εκτεθούν δημοσίως…Η έρευνα που διεξήγαμε σε Ελλάδα και Αλβανία και με τη συμμετοχή και βοήθεια πολλών ανθρώπων, αναδεικνύει το προφανές. Ότι η Αλβανία είναι ο… χασισοβολώνας της Ευρώπης. Είναι η κύρια πηγή παραγωγής κάνναβης, αλλά και το σταυροδρόμι διακίνησης κοκαΐνης και ηρωίνης προς τις ευρωπαϊκές αγορές, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η συστηματική παραγωγή ξεκίνησε μετά την κατάρρευση του 1997. Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, μόνο στο Λαζαράτι η παραγωγή κάνναβης απέφερε ετησίως στην τοπική κοινωνία κέρδη 4,5 δισ. ευρώ. Το ποσό φθάνει στο μισό του ΑΕΠ της χώρας. Για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή της κάνναβης προσλαμβάνονταν κάθε χρόνο ως «εποχικοί» περίπου 2.000 Ρομά εργάτες. Εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, πολλοί μεταφέρονται στο νοσοκομείο με στομαχικούς πόνους, καρδιακές αρρυθμίες και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όπως μας αποκάλυψε κάτοικος του χωριού Δερβιτσάνη οι καλλιεργητές είναι γνωστοί σε ολόκληρη την περιοχή, παρ' όλα αυτά «φέτος φαίνεται ότι χάθηκαν από προσώπου γης,τουλάχιστον προς το παρόν». Στο Λαζαράτι των 4.000 κατοίκων υπολογίζεται ότιπαράγονταν κάθε χρόνο 900 τόνοι φούντας, περίπου το 90% της αλβανικής παραγωγής.


Το ίδιο υποστηρίζει και ο Λεωνίδας τον οποίο συναντήσαμε κάπου στα Τίρανα. Εφέτος η καλλιέργεια και η παραγωγή κάνναβης είναι περιορισμένη…
Ο τζίρος των ναρκωτικών και το κέρδος από το ξέπλυμα χρήματος είναι ασύλληπτος στην Αλβανία. «Μόνο το 2015, η αξία της ποσότητας των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ», δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, κατασχέθηκαν ακίνητα αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αποκτηθεί με χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.Μια από τις βασικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης εναντίον του «σοσιαλιστή» Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, είναι ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος περιλαμβάνονται «άνθρωποι με σκοτεινό παρελθόν».


Η Αλβανία ζει μια ανελέητη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις παράνομες φυτείες κάνναβης ενώ την ίδια στιγμή οι κρατικές και τοπικές αρχές συχνά δείχνουν μια εντυπωσιακή αδιαφορία Τους τελευταίους μήνες στο κέντρο των Τιράνων, το αντιπολιτευτικό Δημοκρατικό Κόμμα(PD) έχει στήσει πρόχειρο καταυλισμό απέναντι από την έδρα του πρωθυπουργού ΈντιΡάμα ζητώντας την παραίτησή του και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία να δρομολογήσει άμεσα δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.


Επειδή όμως οι κινητοποιήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν τα επιθυμητά αποτέλεσμα, το PD προτίθεται να απόσχει, τόσο από τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια κατηγορεί μάλιστα ανοιχτά τον πρωθυπουργό για «διαφθορά» και «κατάχρηση εξουσίας», αλλά και ως «αρχηγό εγκληματικής σπείρας». Γεγονός είναι πάντως ότι παρά τα όποια κυβερνητικά μέτρα, η καλλιέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αλβανός πολιτικός παράγων που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του δηλώνει βέβαιος ότι με τα δις που προκύπτουν από το εμπόριο ναρκωτικών «ασκείται επιρροή στην πολιτική ζωή του τόπου…». Με άλλα λόγια εξαγοράζονται πολιτικοί, πολίτες, κόμματα…


Χωρίς δισταγμό μου αναφέρει ότι με τα ναρκοευρώ εξοπλίζονται οι μαχητές του ΟΥΤΣΕΚΑ. Του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, μιας Αλβανικής παραστρατιωτικής εγκληματικής συμμορίας που ζητά και διεκδικεί με τα όπλα την απόσχιση εδαφών της ΠΓΔΜ αλλά και του Κοσσυφοπεδίου και την ένωσή τους για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας…


Η Κυβέρνηση Ράμα που θεωρείται υποκινήτρια και υποστηρίκτρια αυτών των κινήσεων, υποστηρίζει ότι μόνο το 2016 κατέστρεψε 2 εκατ. δενδρύλλια κάνναβης.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι η κατάσταση στις περιοχές των φυτειών παραμένει  εκτός ελέγχου ενώ και τα δις που προκύπτουν από το εμπόριο με την ναρκωτική ουσία συνεχίζουν όχι απλά να επηρεάζουν αλλά να επικαθορίζουν στην πολιτική ζωή του τόπου. Δυστυχώς και παρά τις εμφανιζόμενες επιτυχίες των αλβανικών διωκτικών αρχών, αυτό το εγκληματικό αλλά εξαιρετικά προσοδοφόρο εμπόριο συνεχίζεται. Ίσως και να διευρύνεται όπως αναφέρεται στη φετινή Παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ για τα
Ναρκωτικά. Η Παγκόσμια ‘Έκθεση για τα Ναρκωτικά αποκαλύπτει το φόβο για τη δημιουργία νέων αγορών ναρκωτικών στις αναπτυσσόμενες χώρες. O κίνδυνος για τα φτωχά έθνη είναι υπαρκτός.

Οι αδύναμες και διεφθαρμένες κυβερνήσεις είτε δεν μπορούνείτε δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την απληστία των βαρόνων των ναρκωτικών ή της
εξάρτησης από τα ναρκωτικά. Στον διεθνή χάρτη των ναρκωτικών η Ελλάδα θεωρείται ως πύλη μεταφοράς για τις αγορές της Βόρειας Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται και ως φράγμα ανάσχεσης αυτής της τρομακτικής ροής, κυρίως από την Αλβανία που έχει λάβει τον τίτλο Κολομβία της Ευρώπης.Η γειτονική χώρα κατατάσσεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων καλλιεργητών μαριχουάνας στον κόσμο, μαζί με την Κολομβία, την Τζαμάικα, την Ολλανδία και την Παραγουάη.Η Ελληνική κρίση έπληξε και την αλβανική οικονομία και πολλοί πρώην μετανάστες επέστρεψαν στη χώρα τους και απασχολούνται σε φυτείες κάνναβης. Περίπου 600 ευρώ το μήνα για όποιον δεχθεί να δουλέψει για λογαριασμό των χασισοκαλλιεργητών. Πολλά λεφτά για τα δεδομένα της Αλβανίας εδικά για τις φτωχές σχεδόν τριτοκοσμικές περιοχές του κέντρου και του Βορρά.
Συναντήσαμε τον Λεωνίδα και τη Βάνα πρώην μετανάστες στην Ελλάδα κάπου έξω από τα Τίρανα και ενώ δέχτηκαν να μας μιλήσουν αρνούνταν να συναινέσουν στην ηχογράφηση της κουβέντας. Τελικά ο Λεωνίδας πείστηκε να μιλήσει καθώς δέχτηκε τη διαβεβαίωση της εχεμύθειας και της προστασίας του δημοσιογραφικού απορρήτου.

Φυσικά τα ονόματα είναι ανακριβή… Ο Λεωνίδας ήταν εξαρχής αποκαλυπτικός. «Η Αστυνομία- λέει- είναι αδύναμη να διαχειριστεί την κατάσταση και η μάχη για την πάταξη της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών είναι χαμένη. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις η καλλιέργεια και η διακίνηση γίνεται είτε με την παρότρυνση, είτε με τη συνεργασία, είτε με την ανοχή των αρχών, ακόμη και της πολιτικής εξουσίας». Ιδιαίτερα το 2016 πολλοί ήταν αυτοί που καλλιεργούσαν κάνναβη.

 Χιλιάδες δενδρύλλια σε κάθε οργανωμένη φυτεία. Ο ίδιος δούλεψε για μικρό διάστημα σε μια φυτεία που είχε γύρω στις 35 χιλιάδες δενδρύλλια. Συνολικά δούλευαν καθημερινά περίπου 40 άτομα και συνέλεγαν 75 με 80 κιλά κάνναβης. Οι έμποροι έδιναν 250 με 300 ευρώ ανά κιλό. Συνολικά λοιπόν η εν λόγω φυτεία είχε ημερήσια έσοδα της τάξης των 20 χιλ ευρώ και μηνιαία 750 χιλ. Ετησίως τα έσοδα ανέρχονταν σε περίπου 8,5 εκατ. και όλα αυτά σε μόνο μια φυτεία…


Είναι πολλά τα λεφτά και φυσικά οι βαρόνοι των ναρκωτικών ειδικά όταν έχουν και
πολιτική κάλυψη δεν κάνουν πίσω. Και όσο η φτώχεια θερίζει οι καλλιέργειες θα συνεχίζονται κάποτε και με την παρότρυνση των αρχών. Η ανεργία είναι υψηλή, τα κοινωνικά επιδόματα χαμηλά. Μια οικογένεια ζει με 75 ευρώ το μήνα. Ίσως για αυτό πολλοί αγρότες αναγκάζονται να καλλιεργήσουν κάνναβη.«Χιλιάδες Αλβανοί δεν έχουν άλλη επιλογή επειδή δεν λαμβάνονται κοινωνικά και οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της υπαίθρου» δήλωσε ο βορειοηπειρώτης βουλευτής της αλβανικής Βουλής και πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες.

«Οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα της ανεργίας ή της δουλειάς σε φυτείες κάνναβης. Πολλοί επιλέγουν το δεύτερο». Άλλωστε δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς στην Αλβανία εργατικά χέρια για τις φυτείες κάνναβης.Ένα «πετυχημένο» καρτέλ κάνναβης, που δεν έχει εξαρθρωθεί δηλαδή από την αστυνομία,κερδίζει έως και 200 ευρώ ανά κιλό κάνναβης. Η κάνναβη καλλιεργείται σε άγριες,απροσπέλαστες περιοχές, ενώ πολλοί παραγωγοί έχουν καταφέρει να εξελίξουν ακόμη και ειδικά αρδευτικά συστήματα. Συνολικά, η αλβανική αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι η εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα οφείλεται εν μέρει και στην ανοχή μερίδας κυβερνητικών στελεχών.

Γεγονός είναι πάντως ότι όσο περνά ο καιρός τα αλβανικά ΜΜΕ μεταδίδουν όλο και λιγότερες πληροφορίες. Από την άλλη, η περσινή «σοδειά» ήδη ακολουθεί και εναλλακτικές οδούς μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου.Τα χρήματα είναι πολλά και αν εξαιρέσουμε το «σκλάβο» που περιποιείται την κάνναβη και τον αγωγιάτη που μεταφέρει το ναρκωτικό όλοι οι υπόλοιποι φουσκώνουν τις τσέπες τους με τις θηριώδεις υπεραξίες…Η ποσότητα που εισάγεται δεν διοχετεύεται μόνο στην ελληνική αγορά. Η χώρα μας αποτελεί κόμβο διακίνησης μέσω της οποίας τα καρτέλ εξυπηρετούν όλη την Ευρώπη.Όμως η Ελλάδα δεν είναι μόνο σημείο διέλευσης ναρκωτικών. Το 40% των κρατουμένων βρέθηκε στις ελληνικές φυλακές για υποθέσεις ναρκωτικών.

Οι αστυνομικοί μου έχουν διηγηθεί στο πλαίσιο αυτής της έρευνας απίστευτες ιστορίες. Πέραν των εθνικών άμεσων ή έμμεσων κοινωνικών και εθνικών κινδύνων που απορρέουν από τα ναρκωτικά το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αποτελεί σημαντική απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε. και γι` αυτό ότι απαιτείται συντονισμένη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία για τον περιορισμό του.

Τα ναρκωτικά ρέουν στους δρόμους της Ηπείρου
Αφορμή για τη συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσαν αφενός οι υψηλές, υψηλότατες επιδόσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου στον τομέα του εντοπισμού ναρκωτικών και της σύλληψης εμπόρων αλλά και η «συσχέτιση» των ναρκοευρώ με τον εξοπλισμό του ΟΥΤΣΕΚΑ…Καθοριστική ήταν η συμβολή του φίλου και καλού συνάδελφου Παναγιώτη Μπάρκα ο οποίος αφενός μου προσέφερε το μίτο της Αριάδνης ώστε να μην χαθώ στους δαιδάλους και στα μονοπάτια των «εμπλεκόμενων», αφετέρου δε μου επιβεβαίωσε τη «χαλαρότητα» των αρχών σε ότι αφορά την καλλιέργεια κάνναβης αλλά και μου έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα παραγωγής, ελέγχου, συλλογής και εμπορίας που σχεδόν στο σύνολό τους έχουν έναν κεντρικό… διαχειριστή.

Το πρώτο ερώτημα που έθεσα και πήρα απάντηση από τη Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου - με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα που επί των ημερών του οι επιτυχίες είναι καθημερινές και εντυπωσιακές- δια της προϊσταμένης του Γραφείου Τύπου Αθηνάς Βαγγέλη είναι γιατί οι Αλβανοί έμποροι επιλέγουν την Ήπειρο.Η απάντηση είναι προφανής αλλά και ανησυχητική. Οι δρόμοι είναι πολλοί και κάθε φορά επιλέγεται αυτός που κρίνεται καταλληλότερος. Τις περισσότερες φορές ακολουθούνται όλοι οι δρόμοι. Οι «αγωγιάτες» είναι αναλώσιμοι. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το φορτίο.Εάν χαθεί η απώλεια χρημάτων είναι μεγάλη.

Αλβανοί μεταφέρουν τα ναρκωτικά μέχρι τα σύνορα και εκεί τα παραλαμβάνουν άλλοι οι οποίοι τα προωθούν είτε στην ελληνική είτε
στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συνοριακή συνθήκη ΣΕΓΚΕΝ διευκολύνει τη μεταφορά στις χώρες της Ε.Ε.Η εισαγωγή στην Ελλάδα γίνεται κυρίως μέσω ορεινών περασμάτων και σπανιότερα δια των συνοριακών σταθμών. Καραβάνια με μουλάρια διασχίζουν τα αλβανικά βουνά μέχρι να φτάσουν στην ελληνική μεθόριο και να παραδώσουν το φορτίο.Η κ. Βαγγέλη μιλά επίσης και για την επιφυλακή, την αξιοποίηση των πληροφοριών, τη συνεργασία μεταξύ των διωκτικών αρχών…

Άψογη και λείαν αποτελεσματική η συνεργασία παρά τα έτσι κι` αλλιώς δεδομένα προβλήματα, επακόλουθα της κρίσης. Υποστελέχωση, περικοπή κονδυλίων, ελλιπής εξοπλισμός…Για παράδειγμα στο Συνοριακό Σταθμό στην Κακαβιά δεν υπάρχει σκάνερ. Οι Αλβανοί διαθέτουν αυτόν τον εξοπλισμό αλλά δεν είναι να τους έχεις και μεγάλη εμπιστοσύνη… Η κ. Βαγγέλη απαριθμεί τα αποτελέσματα. Τόνοι χασίς, εκατομμύρια απώλειες για τους ναρκοεμπόρους και ότι άλλο στηρίζει το μαύρο χρήμα. Το 2016 κατασχέθηκαν περί τους 3,5 τόνους ενώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η κατασχεμένη ποσότητα ξεπέρασε τις επιδόσεις όλου του έτους… Στα email βρίσκουμε συνεχώς και όλο το 24ωρο μηνύματα που ενημερώνουν για τα
αποτελέσματα των ελέγχων. Έχουμε εθιστεί στην… κάνναβη.

Το Μπλόκο της Άρτας

Πρώτος σταθμός η Κακαβιά, δεύτερος τα Γιάννενα και σκούπα η… Άρτα. Ο Διευθυντής Πάρης Νίκου με παραδίδει στον Θόδωρο Γούσια Διοικητή Ασφάλειας Άρτας…
Όπως και ο Πάρης, χαμηλών τόνων άνθρωπος και ο κ. Γούσιας μου μιλάει για την προσπάθεια όλης της Αστυνομίας με αιχμή τα ναρκωτικά…
Στο α` 4μηνο του 2017- έχουν αυξηθεί και οι συλλήψεις διακινητών αλλά και ο εντοπισμός ποσοτήτων ναρκωτικών με σχεδόν αποκλειστική προέλευση την Αλβανία, λέει ο κ. Γούσιας παραθέτοντας τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία: Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί περί τα 850 κιλά κάνναβης, ποσότητα αρκετά υψηλότερη έναντι του παρελθόντος. Η Αρτα είναι πέρασμα προς Κεντρική Ελλάδα και Αττική και στην περιοχή δρουν οργανωμένα κυκλώματα μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών.
Πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων έχει η πληροφορία, η αξιολόγησή της και ακολούθως ο σχεδιασμός της επιχείρησης.

 Φυσικά, δεν υπολείπονται
σε σημασία και οι κλασικοί έλεγχοι που αποδίδουν άμα ο αστυνομικός είναι παρατηρητικός, έμπειρος, οξυδερκής… Επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με το ποσοστό εντοπισμού και κατάσχεσης επί της συνολικής ποσότητας διακίνησης. Προφανώς δεν υπάρχουν στατιστικά παρά μόνο εκτιμήσεις και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα. Μόλις ένα μικρό ποσοστό εντοπίζεται. Μπορεί καθημερινά τα κρατητήρια να γεμίζουν με κάθε καρυδιάς καρύδι που επιχειρεί να μεταφέρει ναρκωτικά στην Ελλάδα και από εδώ να φτάσει στις αγορές και τα παζάρια της Ευρώπης, όμως τίποτε και ουδείς μπορεί να σταματήσει αυτή την εγκληματική δραστηριότητα.

Όπως αναφέρεται στη φετινή Παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 2 τρις δολάρια παγκοσμίως και τα 30 δις στην Ευρώπη.Και, επιπλέον, η μεγάλη αύξηση της καλλιέργειας και ο κίνδυνος έξαρσης της χρήσης ναρκωτικών στις αναπτυσσόμενες χώρες, απειλούν να υπονομεύσουν την πρόσφατη πρόοδο στον έλεγχο των ναρκωτικών. Ο καπνός σκοτώνει 5 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο. Το αλκοόλ περίπου 2.5 εκατομμύρια και τα ναρκωτικά σκοτώνουν παγκοσμίως περίπου 200.000 άτομα το χρόνο.

Έρευνα: Κώστας Παπαθεοδώρου

 

Πηγή: http://epirusgate.blogspot.gr 

Print

Related Articles