Γερμανία: Χρηματοδότηση 212 δισ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση

Γερμανία: Χρηματοδότηση 212 δισ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη (9 Αυγούστου) τον προϋπολογισμό του ταμείου για το κλίμα και τον μετασχηματισμό (KTF) για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης

με την διάθεση 212 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάφορα έργα για την ανακαίνιση κτιρίων, την απαλλαγή από τον άνθρακα και τη βιομηχανία μεταξύ 2024 και 2027.

Το ειδικό ταμείο, το οποίο εξαιρείται από τους συνήθως αυστηρούς γερμανικούς κανόνες δαπανών, έχει γίνει ένα από τα κύρια εργαλεία της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων της. Μόνο για το έτος 2024, η κυβέρνηση έχει προβλέψει 57,6 δισεκατομμύρια ευρώ για διάφορα έργα – πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι το 2023.

«Με το οικονομικό σχέδιο KTF, προωθούμε την καινοτομία στη Γερμανία ως τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων. Θέτουμε τα θεμέλια ώστε η απεξάρτηση από τον άνθρακα και η ψηφιοποίηση να δημιουργήσουν ευκαιρίες για το μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Το ταμείο στοχεύει ιδίως στη χρηματοδότηση της ενεργειακά αποδοτικής ανακαίνισης κτιρίων, της απαλλαγής της βιομηχανίας από τον άνθρακα και της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ηλεκτροκίνησης και των υποδομών φόρτισης.

Το ταμείο δημιουργήθηκε αρχικά το 2010 από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Μέρκελ, αλλά η σημασία του έχει αυξηθεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση το 2021. Για τη χρηματοδότηση των έργων που προβλέπονται στη συμφωνία συνασπισμού, η κυβέρνηση μετέφερε 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια του COVID-19 στο KTF το 2021.

Επιπλέον, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί το ταμείο για το κλίμα με έσοδα από το εθνικό και το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει 19 δισ. ευρώ το 2024 μόνο από αυτή την πηγή εσόδων.

Επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης

Το μεγαλύτερο κομμάτι των φρέσκων χρημάτων θα αφιερωθεί στην ανακαίνιση, με 27 δισεκατομμύρια ευρώ να προορίζονται για την ανταλλαγή των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο με φιλικές προς το κλίμα εναλλακτικές λύσεις, όπως οι αντλίες θερμότητας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει κάθε σύστημα θέρμανσης που θα εγκατασταθεί μετά το 2024 να τροφοδοτείται τουλάχιστον κατά 65% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – μια de facto απαγόρευση των ορυκτών λεβήτων που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Το σχέδιο έφερε την κυβέρνηση στα πρόθυρα κρίσης συνασπισμού, καθώς το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) αντιτάχθηκε σθεναρά σε προηγούμενο σχέδιο νόμου.

Με τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος των νοικοκυριών ώστε να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το κλίμα.

«Ως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, είναι σημαντικό για μένα να αποφύγουμε τις υπερβολικές επιβαρύνσεις. Παρέχουμε στοχευμένη στήριξη για τη μετατροπή σε νέες τεχνολογίες και αποτρέπουμε την εμφάνιση οικονομικών διαρθρωτικών ρήξεων», δήλωσε ο Λίντνερ.

Το ταμείο στοχεύει επίσης να επαναφέρει την Deutsche Bahn στο σωστό δρόμο με μια προβλεπόμενη επένδυση ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια για την ανακαίνιση και την επέκταση του σιδηροδρομικού της δικτύου. Η Deutsche Bahn μαστίζεται από καθυστερήσεις εδώ και χρόνια, με περίπου το ένα τρίτο όλων των τρένων να καθυστερεί.

Επιπλέον, το 2024 η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να δαπανήσει 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την επέκταση της υποδομής φόρτισης των ηλεκτρονικών οχημάτων και 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει περαιτέρω τη χρηματοδότηση των έργων ημιαγωγών και θα δαπανήσει περίπου 4 δισ. ευρώ για την παραγωγή ημιαγωγών.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει επενδύσει πρόσφατα σημαντικά στη βιομηχανία ημιαγωγών. Χθες, η TSMC ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 10 δισ. ευρώ στη Γερμανία με αντάλλαγμα 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και τον Ιούνιο η γερμανική κυβέρνηση πέτυχε συμφωνία με την Intel για επένδυση 30 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα 10 δισ. ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις.

 

Από Oliver Noyan | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη


Print   Email

Related Articles