Τσεχία: Έγινε και αυτό. Μεγαλοαγρότες διαμαρτύρονται κατά των μικρών αγροτών

Τσεχία: Έγινε και αυτό. Μεγαλοαγρότες διαμαρτύρονται κατά των μικρών αγροτών

Αγροτικές Ειδήσεις Hits: 158

Περίπου δύο χιλιάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην Πράγα για να διαμαρτυρηθούν κατά της νέας επιδοματικής πολιτικής της τσεχικής κυβέρνησης που ευνοεί τους μικρούς αγρότες.

Αυτό, λένε, θα διαταράξει την ικανότητα της Τσεχίας να παράγει τρόφιμα.

Η εκδήλωση της Τετάρτης συγκλήθηκε από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, την Ένωση Αγροτών και συνδικαλιστικές ενώσεις, οι οποίες λένε ότι το νέο σύστημα κάνει διακρίσεις σε βάρος των μεγαλύτερων αγροτών. Μετά από μια πρωινή συνάντηση πραγματοποίησαν πορεία προς την έδρα της κυβέρνησης, ανεμίζοντας πανό που έγραφαν «Το τέλος των τσεχικών τροφίμων» και φωνάζοντας, μεταξύ άλλων, «Θα υπάρξει πείνα!».

Η πορεία και η συγκέντρωση μπροστά από το κυβερνητικό γραφείο περιόρισαν την κυκλοφορία στην πρωτεύουσα, αλλά σύμφωνα με το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αστυνομία δήλωσε ότι η εκδήλωση διεξήχθη χωρίς να διαταραχθεί η δημόσια τάξη.

Οι μεγαλοαγρότες επικρίνουν την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον καθορισμό της λεγόμενης αναδιανεμητικής ενίσχυσης, την οποία λαμβάνουν οι αγρότες για τα πρώτα 150 εκτάρια γης. Για την επόμενη περίοδο επιδότησης, αυτή θα ανέλθει στο 23% του συνολικού ποσού των άμεσων ενισχύσεων, σε σύγκριση με το 10% που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι μικροί αγρότες θα λάβουν έτσι περισσότερα χρήματα.

Ο Jan Doležal, πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι οι νέες ρυθμίσεις των επιδοτήσεων θα θέσουν τους αγρότες που επικεντρώνονται σε προϊόντα διατροφής στα όρια της επιβίωσης. Ανέφερε επίσης ότι η μετατόπιση των χρημάτων προς τους μικρότερους αγρότες θα οδηγήσει σε αδυναμία των μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν εταιρείες από γειτονικές χώρες.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Marian Jurečka (KDU-ČSL) υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την κτηνοτροφία και τους καλλιεργητές σημαντικών προϊόντων όπως οι πατάτες.

Η διαδήλωση επικρίθηκε από την Ένωση Ιδιωτικής Γεωργίας της χώρας, που εκπροσωπεί τους μικροκαλλιεργητές, η οποία τάσσεται υπέρ των αλλαγών. Οι δύο πλευρές συγκρούονται σε τακτική βάση, όπως φάνηκε πρόσφατα σε σχέση με το σχέδιο της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία.

 

Από Ondřej Plevák | EURACTIV.cz | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

 

 

Print

Related Articles