Παρέκκλιση από την οδηγία για τα λιπάσματα εξετάζει το Βερολίνο

Παρέκκλιση από την οδηγία για τα λιπάσματα εξετάζει το Βερολίνο

Το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για τη μερική εξαίρεση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ελεύθερης βοσκής

από τους κανόνες για τη χρήση λιπασμάτων, τρεις μήνες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκλεισε την υπόθεση νιτρορύπανσης κατά του Βερολίνου.

Η έναρξη συνομιλιών για παρέκκλιση από το αυστηρό πλαίσιο της ΕΕ για τη χρήση λιπασμάτων αποτελεί πλέον μια επιλογή, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο αυτό έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές Ιουνίου, με την οποία έκλεισε την υπόθεση παράβασης σε βάρος της Γερμανίας σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα νιτρικά, ύστερα από μια δεκαετία συζητήσεων μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου.

Ενώ η διαδικασία είχε βασιστεί σε κατηγορίες ότι η Γερμανία δεν έκανε αρκετά για να καταπολεμήσει επαρκώς την αυξανόμενη νιτρορύπανση των υπόγειων υδάτων της, η διαδικασία σταμάτησε αφού η χώρα αυστηροποίησε σημαντικά τους περιορισμούς της στη χρήση λιπασμάτων, που αποτελούν κύριο παράγοντα της νιτρορύπανσης.

Καθώς, όμως, τα λιπάσματα αποτελούν μια κύρια γεωργική εισροή, οι κανόνες για τη χρήση τους εξακολουθούν να αποτελούν ακανθώδες ζήτημα και η λήξη της υπόθεσης παράβασης έδωσε αφορμή για νέες εκκλήσεις για βελτιώσεις και εξαιρέσεις στους κανονισμούς.

Εξαιρέσεις για τις εκμεταλλεύσεις βοσκοτόπων;

Ένα τέτοιο αίτημα φαίνεται ότι εξετάζεται τώρα από τον υπουργό Γεωργίας Cem Özdemir (Πράσινοι).

Η Βαυαρή ομόλογός του, η συντηρητική υπουργός Michaela Kaniber, υποστηρίζει ότι στις εκμεταλλεύσεις βοσκοτόπων θα πρέπει να χορηγηθούν ορισμένες παρεκκλίσεις – δηλαδή, εξαιρέσεις από τους κανόνες λίπανσης – δεδομένου ότι οι εκμεταλλεύσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιούν την κοπριά των δικών τους ζώων για λίπανση.

Την Παρασκευή (1 Σεπτεμβρίου), το βαυαρικό υπουργείο Γεωργίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Özdemir επιβεβαίωσε στην Kaniber ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα «ξεκινήσει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με μια παρέκκλιση για τα βοσκοτόπια»

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου δεν επιβεβαίωσε ότι δόθηκε κάποια υπόσχεση στη Βαυαρία, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση «εξετάζει αυτή τη στιγμή περαιτέρω βήματα».

Μέχρι τώρα, η Επιτροπή είχε «απορρίψει τις σχετικές συνομιλίες με τη Γερμανία λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας επί παραβάσει», σύμφωνα με το υπουργείο.

Με την παύση της διαδικασίας, «υπάρχει πλέον η δυνατότητα να υποβληθεί αίτηση για απόφαση παρέκκλισης στην επιτροπή νιτρικών στις Βρυξέλλες», προσθέτουν, αν και «μόνο για παραγωγικές τοποθεσίες βοσκοτόπων εκτός περιοχών που έχουν μολυνθεί από νιτρικά».

Η επιτροπή νιτρικών αποτελεί μέρος του συστήματος εμπειρογνωμόνων και διοικητικών επιτροπών της Επιτροπής, γνωστού ως επιτροπολογία, και είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή της ευρωπαϊκή οδηγία για τα νιτρικά. Υπό αυτή την ιδιότητα, αξιολογεί επίσης τις αιτήσεις για παρεκκλίσεις που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη.

Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά η τρέχουσα ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει μόνο ένα αίτημα παρέκκλισης από τη Δανία, όχι από τη Γερμανία.

Η έκκληση της Βαυαρίας

Το βαυαρικό υπουργείο υποστηρίζει ότι η παρέκκλιση θα πρέπει να επιτρέπει στους βοσκότοπους να προμηθεύονται την πλήρη ποσότητα λιπασμάτων που χρειάζονται για τη γη τους από την κοπριά των δικών τους ζώων.

Οι σημερινοί περιορισμοί σχετικά με τη μέγιστη εφαρμογή οργανικών λιπασμάτων σημαίνουν ότι οι εκμεταλλεύσεις βοσκοτόπων πρέπει να δώσουν ένα μέρος της κοπριάς τους και να αγοράσουν αντ’ αυτού ορυκτά λιπάσματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μακροπρόθεσμα, αυτό δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε η Kaniber.

Η Βαυαρία είναι το γερμανικό κρατίδιο με τον μεγαλύτερο αριθμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων (πολλές από τις οποίες είναι βοσκότοποι) και τις περισσότερες γεωργικές εκτάσεις. Επομένως, οι αγρότες και οι κάτοικοι της υπαίθρου αποτελούν επίσης ένα μεγάλο δημογραφικό διακύβευμα στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, το ομοσπονδιακό υπουργείο υπό την ηγεσία των Πρασίνων προειδοποίησε επίσης ότι, ακόμη και μετά το τέλος της διαδικασίας επί παραβάσει, «η Γερμανία βρίσκεται σίγουρα ακόμη στο στόχαστρο της Επιτροπής και άλλων κρατών μελών».

Η χώρα «αναμένεται να μειώσει τα επίπεδα των νιτρικών προς μια πιο φιλική προς το περιβάλλον γεωργία μέσα σε ένα προβλέψιμο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

 

Από Julia Dahm | EURACTIV.de | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη


Print   Email

Related Articles