Το πλάνο του ΥΠΑΑΤ για τους πληγέντες του Θεσσαλικού κάμπου. Με νέες προσλήψεις συμβασιούχων Γεωτεχνικών ψάχνουν λύση

Το πλάνο του ΥΠΑΑΤ για τους πληγέντες του Θεσσαλικού κάμπου. Με νέες προσλήψεις συμβασιούχων Γεωτεχνικών ψάχνουν λύση

Νέα σύσκεψη για τον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών που προκάλεσε στην πρωτογενή παραγωγή της Θεσσαλίας η θεομηνία «Daniel»,

θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την προεδρία του αρμόδιου υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Στη σύσκεψη εκτός των υφυπουργών Διονύση Σταμενίτη και Σταύρου Κελέτση, θα μετάσχουν οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο σύμβουλος του ΥΠΑΑΤ, καθηγητής, Χρήστος Αυγουλάς αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Τη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στον Έβρο και τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία.

Πρώτο θέμα της σύσκεψης θα αποτελέσει η περισυλλογή, ταφή ή καύση των νεκρών ζώων, προκειμένου να προληφθούν ασθένειες. Με εντολή του κ. Αυγενάκη επιταχύνονται οι διαδικασίες και η ταφή ή η καύση, σε αδειοδοτημένα σημεία, καθώς θα μπορούν να γίνονται χωρίς την παρουσία του ΕΛΓΑ.

Ήδη στην περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκονται 11 containers ψυγεία ενώ γίνεται συζήτηση να έλθει στην περιοχή κινητός αποτεφρωτήρας. Η παράκαμψη ορισμένων τυπικών διαδικασιών κρίνεται αναγκαία λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ώστε να επιταχυνθούν χρονικά οι διαδικασίες περισυλλογής των νεκρών ζώων.

Δεύτερο θέμα είναι η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που έχουν πληγεί και, στη συνέχεια, η σύνταξη ψηφιακού αρχείου δικαιούχων. Οι δηλώσεις στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ αναμένεται να κατατεθούν από 15 έως 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι προκαταβολές εκτιμάται ότι θα δοθούν γύρω στις 15 Οκτωβρίου.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έχουν ζητήσει τη συνδρομή του ΓΕΩΤΕΕ για την πρόσληψη 100 γεωτεχνικών ώστε οι εκτιμήσεις να γίνουν στον συντομότερο δυνατόν χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρατάθηκε η υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 11ης Σεπτεμβρίου, χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης. Η παράταση αφορά αυστηρά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία 11/09/2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Print   Email

Related Articles