Γλυφοσάτη: Το ζιζανιοκτόνο που διχάζει – Η Ευρώπη απέτυχε να συμφωνήσει σε παράταση χρήσης

Γλυφοσάτη: Το ζιζανιοκτόνο που διχάζει – Η Ευρώπη απέτυχε να συμφωνήσει σε παράταση χρήσης

Η Γαλλία αποφάσισε να απόσχει κατά την ψηφοφορία της πρότασης των Βρυξελλών

Η Γαλλία αποφάσισε να απόσχει κατά την ψηφοφορία της πρότασης των Βρυξελλών για δεκαετή παράταση της χρήσης της γλυφοσάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να μη είναι δυνατό να επιτευχθεί η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκριθεί η πρόταση, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Γεωργίας.

«Είπαμε εξαρχής ότι η πρόταση της Επιτροπής όπως έχει διατυπωθεί, 10 χρόνια χωρίς προϋποθέσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πορεία» που έχει αποφασισθεί εδώ και χρόνια από τη Γαλλία, δήλωσε ο υπουργός Μαρκ Φενό.

Αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο

Η Γαλλία προτείνει «να περιορισθεί η χρήση εκεί όπου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές ώστε να υπάρχει λιγότερη γλυφοσάτη», ένα αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο. Πάντως θα μπορεί να εγκριθεί (η χρήση της γλυφοσάτης) εκεί όπου δεν υπάρχουν τεχνικά ή οικονομικά βιώσιμες λύσεις, όπως για παράδειγμα οι ορεινές ζώνες, υπενθύμισε.

Για να υιοθετηθεί το κείμενο, που προτάθηκε το Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έπρεπε να ψηφιστεί με ενισχυμένη πλειοψηφία -δηλαδή από 15 από τα 27 κράτη τα οποία να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Όμως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είχαν ανακοινώσει πως θα καταψηφίσουν, ενώ η Ολλανδία και το Βέλγιο πως θα απόσχουν.

Η Γερμανία είχε ανακοινώσει χθες, Πέμπτη, πως ούτε αυτή θα υποστήριζε την παράταση της χρήσης της γλυφοσάτης. Σύμφωνα με τον Μαρκ Φενό, το Βερολίνο αποφάσισε τελικά να απόσχει.
Καθώς δεν υπήρξε σήμερα η απαιτούμενη πλειοψηφία, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα προσπαθήσουν ξανά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Αν και τότε δεν υπάρξει σαφής γνώμη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, η απόφαση θα παραπεμφθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ot.gr


Print   Email

Related Articles