Στα κεραμίδια οι παραγωγοί της Μαγνησίας με ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Στα κεραμίδια οι παραγωγοί της Μαγνησίας με ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ

«Ψίχουλα» με τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης – Στο περίμενε για τις εξοφλήσεις αποζημιώσεων από τις πλημμύρες – Βαρύ το κλίμα στα χωριά

Οι πιστώσεις των επιδοτήσεων στου αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να ξεκίνησαν, για τους παραγωγούς όμως της Μαγνησίας «ξημέρωσε» εφιάλτης.

Σύμφωνα με αναφορές αγροτών, οι πιστώσεις ήταν μικρότερες από εκείνες που υπολόγιζαν, με αποτέλεσμα να είναι ανάστατοι.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγρ Συλλογων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης μίλησε για κοροϊδία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την κυβέρνηση καθώς αρκετοί αγρότες εισέπραξαν δίευρα ή πεντάευρα, ενώ κάποιοι στο Ριζόμυλο έφτασαν μέχρι τα 80 ευρώ. Η κατάσταση είναι δραματική από πλευράς ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο όλης της Θεσσαλίας καθώς δεν έχουν μπει ακόμη και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από τον "Ντάνιελ" κατέληξε ο κ. Γεωργαδάκης

Δικαιούχοι ενισχύσεων , μίλησαν για καταβολές ποσών 1,70 ευρώ και 2,80 ευρώ που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους.

Προχθές πληρώθηκαν τα υπόλοιπα ποσά της βασικής ενίσχυσης, οι συνδεδεμένες και τα βιολογικά, καθώς και η ειδική ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας.

Δεν πληρώθηκαν σκληρό σιτάρι, μαλακό σιτάρι, κριθάρι, σπόροι σποράς, μήλα, καλαμπόκι και κτηνοτροφικά φυτά, όπως βρώμη και βίκος.

Ανάστατοι οι αγρότες έσπευσαν να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα, απ’ όπου τους ειπώθηκε ότι προέκυψαν προβλήματα στο µηχανολογικό σύστηµα.

Στον πάγο… και οι αποζημιώσεις του Daniel

Οι παραγωγοί είναι κυριολεκτικά στα «κεραμίδια», καθώς εκτός από τα ψίχουλα που έλαβαν προχθές, δεν είναι βέβαιο πότε θα εξοφληθούν για τις αποζημιώσεις του Daniel. H ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει πληρωμές τέλος Ιουνίου, χρονοδιάγραμμα που δεν τηρήθηκε.

Aν μάλιστα επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες που υπάρχουν με βάση τα πορίσματα που πήραν στα χέρια τους οι μηλοπαραγωγοί ότι πολλοί από εκείνους που αποζημιώθηκαν στο Πήλιο με 500 ευρώ το στρέμμα θα βρεθούν και χρεωμένοι, γίνεται αντιληπτό ότι έρχεται «τσουνάμι» αντιδράσεων.

Ήδη τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Ζαγοράς οι παραγωγή βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς οι υπολογισμοί που έκαναν με βάση τις προκαταβολές που είχαν λάβει και οι υποσχέσεις πολιτικών παραγόντων του νομού πως η εξόφληση θα είναι εξίσου «γενναία», δε φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως το 30% των δηλώσεων ζημιάς έχει να λαμβάνει συμπληρωματική αποζημίωση, το 50% των δηλώσεων ζημιάς δεν λαμβάνει χρήματα καθότι η ζημία είναι ίση με την προκαταβολή και το 20% των δηλώσεων ζημιάς θα είναι πιστωτικό (αχρεωστήτως καταβληθέντα -άτοκα και συμψηφισμός με επόμενη ζημιά).

Ο μέσος όρος ζημιάς είναι 35% στα κόκκινα μήλα, 40% στις αγροτικές περιοχές Δράκειας και Πουρίου, ενώ επίσης, ο μέσος όρος ζημιάς είναι 50%-70% ή και 100% στα κτήματα που καταστράφηκε τμήμα τους,

Το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ τις προηγούμενες μέρες τόνιζαν ότι η εξόφληση των αποζημιώσεων για την παραγωγή από τον ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί έως 30 Ιουνίου. Ωστόσο πέρασε η καταληκτική ημερομηνία και οι αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί.

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, που επισκέφθηκε προχθές τον ΕΛΓΑ δήλωσε ότι «η εξόφληση των αποζηµιώσεων από τον Daniel θα γίνει στο αµέσως προσεχές διάστηµα» και αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στους παραγωγούς, καθώς ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχε προαναγγείλει πως «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα επισκεφτεί τον οργανισµό, από όπου θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις για τις πληρωµές».

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως η επόμενη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει 15 Ιουλίου.

Βαρύ το κλίμα

Στις πλατείες των χωριών της Μαγνησίας τα τελευταία 24ωρα επικρατεί αναβρασμός με την πορεία των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα όσα ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Κούντριας, «στην πληρωμή που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την Τετάρτη, κανείς δεν κατάλαβε τι χρήματα πήρε και γιατί. Επίσης, βλέπουμε τι θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ για εξόφληση και τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα από όσα περιμέναμε».

«Υπάρχουν αγρότες που ακόμη δεν έχουν πάρει χρήματα για αποζημιώσεις και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Επίσης πολλά χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα επειδή δεν έχουν πρόσβαση οι αγρότες. Ούτε αυτοί πήραν κάποια αποζημίωση αν και δεν έχουν ευθύνη που δεν κατάφεραν να καλλιεργήσουν», επισήμανε με τη σειρά του ο Δημήτρης Λουφόπουλος.

«Η τακτική που ακολουθούν ΟΠΕΚΕΠΕ κα ΕΛΓΑ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι απαράδεκτη. Ειδικά στον νομό Μαγνησίας με τα πολλά επιμέρους προβλήματα και τις καταστροφές από τον Daniel θα έπρεπε να υπάρχουν ουσιαστικές λύσεις για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος» πρόσθεσε ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ -ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ


Print   Email

Related Articles