Οι Ιάπωνες ήρθαν στην Ελλάδα για το Θεσσαλικό σκόρδο, το καλύτερο στην γή που το θεωρούν φάρμακο

Οι Ιάπωνες ήρθαν στην Ελλάδα για το Θεσσαλικό σκόρδο, το καλύτερο στην γή που το θεωρούν φάρμακο

Το σκόρδο χρησιμοποιείται στην Ελλάδα κυρίως για την αποφυγή του ματιάσματος, όμως οι Ιάπωνες το έχουν εκτιμήσει περισσότερο αποκαλύπτοντας τις θαυματουργές ιδιότητές του τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία ασθενειών.

Μάλιστα, στο 7ο Διεθνές Συμπόσιο για το Σκόρδο που διεξήχθη στο Μόναχο της Γερμανίας, το enTopio σκόρδο του Πλατυκάμπου Λάρισας  αναδείχθηκε ως ένα από τα κορυφαία τρόφιμα με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Η ανακοίνωση έρχεται ως αποτέλεσμα της γενετικής ανάλυσης που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έπειτα από σύγκριση με άλλες ποικιλίες σκόρδων από χώρες όπως η Ισπανία και η Αίγυπτος. Η παραδοσιακή ποικιλία του Πλατυκάμπου διαθέτει αντιοξειδωτική δράση έως και πέντε φορές υψηλότερη από τις άλλες ποικιλίες

«Παγκοσμίως δεν υπάρχει πιο καλό σκόρδο.

Οι Ιάπωνες που το δοκίμασαν είπαν ότι είναι αμαρτία να το τρώμε. Πρέπει να γίνει φάρμακο», εξηγεί στο Cantina ο Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου. «Ποιοτικά βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει πάρει την αναγνώριση που πρέπει».

Οι ιδιότητες του σκόρδου στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιακές νόσοι και άλλες χρόνιες παθήσεις οδήγησαν εκπροσώπους της Wakunaga Pharmaceutical Company από την Οσάκα της Ιαπωνίας μέχρι τον Πλατύκαμπο της Λάρισας για να συναντήσουν τους παραγωγούς και να γνωρίσουν από κοντά τη μέθοδο καλλιέργειάς του.

Η φαρμακευτική εταιρεία Wakunaga, που είναι ευρέως γνωστή ως Kyolic, κατέχει ηγετική θέση στην αγορά συμπληρωμάτων διατροφής με βάση το εκχύλισμα σκόρδου «Kyolic Aged Garlic Extract». Έχει αναπτύξει μια μοναδική διαδικασία ωρίμανσής του που αφαιρεί την έντονη μυρωδιά και ενισχύει τις ευεργετικές ενώσεις στις οποίες οφείλονται οι θετικές επιδράσεις του στην υγεία.

«Αυτά τα σκόρδα δεν είναι παντού ίδια γιατί, αν παρατηρήσετε, μία σκελίδα πετάει στην άκρη, δηλαδή, δεν είναι ολοστρόγγυλα σαν αυτά που βλέπουμε στην αγορά. Πρόκειται για μια ιδιομορφία της ντόπιας ποικιλίας και την καλλιεργούμε μόνο όσοι συμμετέχουμε στον συνεταιρισμό. Στην περιοχή του Πλατύκαμπου καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες, αλλά δεν είναι ίδιες. Για να καταλάβετε πόσο δυνατό είναι, σε μισό κιλό γιαούρτι δεν μπορούμε να βάλουμε τρεις σκελίδες σκόρδο». διευκρινίζει ο Γιάννης Κουκούτσης.

Το enTopio σκόρδο Πλατυκάμπου, που προέρχεται από παλιό σπόρο και όλη η διαδικασία γίνεται χειρωνακτικά με τον παραδοσιακό τρόπο, διεκδικεί αναγνώριση ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

 

Πηγή: cantina.protothema.gr


Print   Email

Related Articles