Άνδρο ακολασίας ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Σε ομηρία 650.000 Αγρότες

Άνδρο ακολασίας ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Σε ομηρία 650.000 Αγρότες

Στον αέρα βρίσκονται οι πληρωμές των ενισχύσεων που αφορούν 650.000 αγρότες καθώς η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιτρέπει την πλήρη λειτουργία της κυβερνητικής πλατφόρμας για την υποβολή των δηλώσεων της χρονιάς 2024.

Την ίδια στιγμή σειρά σφαλμάτων από τον Οργανισμό και τον τεχνικό του σύμβουλο σε θέματα πληρωμών θέτουν σε αμφισβήτηση ποσά που έχουν πληρωθεί οι αγρότες με αποτέλεσμα περίπου 200.000 να απειλούνται με επιστροφή χρημάτων ύψους 63 εκατ. ευρώ.

Αγρότες

Ειδικότερα και σύμφωνα με καταγγελίες το μπλοκάρισμα στο άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024 στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων μαρτυρά ότι τα παιχνίδια συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων καλά κρατούν…

Αλλά και η εσφαλμένη πληρωμή των 63 εκατ. ευρώ, που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – έχοντας σε εποπτεία τον ΟΠΕΚΕΠΕ – κρύβει την απόπειρα πληρωμής ανύπαρκτων αγροτικών ΑΦΜ.

Η ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ…

Ειδικότερα, στις 3 Ιουλίου, ο Οργανισμός με ανακοίνωση του και απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα αποκάλυπτε σφάλματα που έκανε ο ίδιος αλλά και ο τεχνικός του σύμβουλος σε θέματα πληρωμών: «Στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, διαπιστώθηκε οριζόντιο σφάλμα στην διαδικασία υπολογισμού πληρωμών. Αναλυτικότερα», συνεχίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «το σφάλμα προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλμα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο μετά από επανα-υπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».

Σφάλματα, δηλαδή, με τα χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες…

Μάλιστα ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ίδια ανακοίνωσή του ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλλει πως τα χρήματα αυτά θα κληθούν οι αγρότες να τα επιστρέψουν…: «Τα ποσά αυτά καταχωρούνται στο Βιβλίο Οφειλετών και συμψηφίζονται στο σύνολό τους με μελλοντικές πληρωμές ανεξαρτήτως έτους αιτήσεων, που αυτές αφορούν, ακολουθώντας την τυπική διαδικασία που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Συνεπώς, πρόκειται για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά».

Το σφάλμα… του τεχνικού συμβούλου

Για όσους γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των υπολογισμών των πληρωμών των ενισχύσεων των αγροτών, οι οποίοι γίνονται από τον τεχνικό σύμβουλο (με μεγάλη προϋπηρεσία σε θέματα πληρωμών….) αντιλαμβάνεται ότι το «σφάλμα» προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο.

Πηγές αναφέρουν στον ΟΤ, πως ο συγκεκριμένος τεχνικός σύμβουλος δεν χρησιμοποίησε τα στοιχεία των δικαιωμάτων και των αγροτών που βρίσκονταν στο gov.gr από το 2022 αλλά τα στοιχεία του 2021 που είχε αυτός ως bakcup  στις δικές του ιδιωτικές εγκαταστάσεις από την συνεργασία του το 2021 με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι ίδιες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «αυτή η αυθαίρετη ενέργεια  που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή  σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, δεν είναι τόσο αθώα αφού σχετίζεται με την προσπάθεια πληρωμής  ΑΦΜ που βρίσκονταν σε έλεγχο για παρατυπίες για το Εθνικό Απόθεμα».

Οι πληρωμές των εκκαθαρίσεων για το 2023

Διαμαρτυρίες, όμως, εκδηλώνονται και για τις τελευταίες πληρωμές που ανακοίνωσε στις 4 Ιουλίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούν στην εκκαθάριση ποσών για το 2023.

Αφενός, οι πληρωμές καθυστέρησαν, αφετέρου κανείς από τους αγρότες δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι πληρώθηκαν και πώς υπολογίστηκαν τα χρήματα που έλαβαν, ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες για «κουτσουρεμένες» ενισχύσεις.

Η αναλυτική ενημέρωση για το τι και πώς πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ απουσιάζει… Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι την πληρωμή ανέλαβε και διεκπεραίωσε ο ίδιος ο τεχνικός σύμβουλος με την γνωστή του αξιοπιστία!!!

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ

Ο ΟΤ απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κ. Παύλο Σατολιά, ζητώντας του να σχολιάσει τα όσα καταγγέλλονται για τις πληρωμές: «Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πήγαν καλά και αυτό είναι απόρροια της κακής λειτουργίας του Οργανισμού», σημειώνει.

Ενίσχυση 13,9 εκατ. σε αγρότη…

Ενδεικτικών των λανθασμένων τρόπων πληρωμών των ενισχύσεων, είναι και η αποκάλυψη που κάνει στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς: «Υπάρχει ΑΦΜ αγρότη σε περιοχή της Πελοποννήσου στον οποίο πληρώθηκε πριν από λίγες μέρες με ποσό 13,9 εκατ. ευρώ… Πιθανότατα πρόκειται περί λάθους. Αλλά αυτά τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου που αδυνατεί να προχωρήσει σε νέες τεχνολογίες μας ανησυχούν ως προς το μέλλον των πληρωμών των αγροτών».

Τα ανύπαρκτα ΑΦΜ

Στον κ. Σατολιά ετέθησαν και οι καταγγελίες που γίνονται σχετικά με τα «σφάλματα» στις πληρωμές του Ιουλίου του 2023 και σύμφωνα με αυτές ο λανθασμένος υπολογισμός υπέκρυπτε την προσπάθεια να πληρωθούν ανύπαρκτα αγροτικά ΑΦΜ: «Αναφέρεστε σε 16.000 ΑΦΜ, κάποια από τα οποία αδίκως βρίσκονται σε ομηρία και θα πρέπει να αποδεσμευτούν τα ποσά. Υπάρχουν, όμως, και ΑΦΜ τα οποία πληρώνονται σε βάρος των πραγματικών αγροτών. Η θέση μας είναι καθαρή: Όχι μόνο να μην πληρωθούν αλλά αυτές οι περιπτώσεις να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη».

Και ο κ. Σατόλιας τονίζει: «Πρέπει τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν σε αυτόν που παράγει».

Στον αέρα οι πληρωμές για το 2024

Πέραν, αυτών, όμως ο αγροτικός κόσμος ανησυχεί και για τις πληρωμές του 2024.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ, η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων στο ΟΣΔΕ δεν έχει ακόμη ανοίξει στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Λειτουργεί για τις on line αιτήσεις ενίσχυσης των αγροτών σε περιβάλλον gov.gr αλλά για τα ΚΥΔ αν και είναι ίδια ακριβώς τεχνολογία το άνοιγμά της παραμένει μπλοκαρισμένο…

«Το πιο σημαντικό είναι πως έχουμε μπει στον Ιούλιο και δεν έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για τα ΚΥΔ. Από τους 650.000 αγρότες, μόνο οι 2500 υπέβαλαν δηλώσεις και πρόκειται για παραγωγούς που έκαναν μόνοι τους τις αιτήσεις», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς και συνεχίζει: «Όσο καθυστερεί το άνοιγμα, τόσο λιγότερος χρόνος απομένει για την υποβολή των δηλώσεων. Εντελώς αδικαιολόγητα η πλατφόρμα δεν ανοίγει στα ΚΥΔ. Έτσι με δεδομένο ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει γίνει η πρώτη πληρωμή των ενισχύσεων, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία πληρωμών. Και αυτό επειδή όταν υποβληθούν οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνει έλεγχος, διορθώσεις πριν την καταβολή των ενισχύσεων».

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ υπογραμμίζει: «Εμείς σαν αγρότες δεν μας ενδιαφέρει η πολιτεία ποιον τεχνικό σύμβουλο θα επιλέξει. Ωστόσο οφείλει να εφαρμόζει κριτήρια αξιοπιστίας. Ποια αξιοπιστία υπάρχει με τέτοια σφάλματα που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι οι αγρότες; Εμείς θέλουμε λειτουργικό σύστημα όπως δηλαδή δουλεύει στο gov.gr. Οι δηλώσεις πρέπει να μείνουν σε αυτό το περιβάλλον που είναι δημόσιο και διαφανές και όχι στα χέρια κάποιου ιδιώτη…»

 

 

Χρήστος Κολώνας / ot.gr


Print   Email

Related Articles