Ποια ισχυρά γκρουπ «χτυπάνε» 2 ΣΔΙΤ άρδευσης αξίας 300 εκατ. Ευρώ

Ποια ισχυρά γκρουπ «χτυπάνε» 2 ΣΔΙΤ άρδευσης αξίας 300 εκατ. Ευρώ

Τρεις, τουλάχιστον, ήταν οι ενδιαφερόμενοι που έδωσαν προσφορές στην αρχική φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος) δύο διαγωνισμών που προωθούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

μέσω ΣΔΙΤ, συνολικής εκτιμώμενης αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Ειδικότερα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Intrakat – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η Mytilineos (με εταίρο άραγε;) φέρονται να έχουν δώσει το παρών στο α’ στάδιο των διαγωνισμών, με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, για την ανάθεση Συμβάσεων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) των έργων «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς» και «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ», όπως τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Ερωτηματικό είναι η παρουσία της ΑΒΑΞ η οποία σε παλιότερους σχετικούς διαγωνισμούς είχε δώσει το παρών, έχοντας συμπράξει με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (π.χ. σε φράγμα Ενιπέα, Ταυρωνίτη, αλλά και στα ΣΔΙΤ Ταυρωπού, Μιναγιώρικου), στα οποία η Mytilineos είχε συμμαχήσει με Intrakat, Μεσόγειο.

 

«Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς»

Όσον αφορά στον πρώτο διαγωνισμό, πρόκειται για την κατασκευή αρδευτικού έργου στην πεδιάδα της Ξάνθης, μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού άνω των 210 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Αφορά στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Επιπρόσθετα, αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής που εμπεριέχει τις αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου – Αβδηρών – Βελόνης – Μάνδρας - Πεζούλας. η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

Στο έργο προβλέπεται να εφαρμοστούν και έξυπνα αρδευτικά συστήματα (συστήματα τηλεμετρίας – τηλε-ελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λπ.). Για το κατασκευαστικό κόστος του έργου έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή του κατά 30% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης ανέρχεται σε 25 χρόνια.

Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάβει:

  • να εκπονήσει όλες τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον πλήρη κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου (υποστηρικτικές μελέτες, μελέτες εφαρμογής κ.λπ.), λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς όρους, και θα μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή λήψη όλων των απαραίτητων αδειών για την υλοποίηση του έργου,
  • να κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου, όπως αυτό θα προσδιορισθεί στη Σύμβαση Σύμπραξης,
  • τη λειτουργία και συντήρηση του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο από την Αναθέτουσα Αρχή σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο θα καταρτιστεί από τον ΙΦΣ,
  • την ασφάλιση των εγκαταστάσεων και συστημάτων των υποδομών που θα αποτελέσουν αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης,
  • και να επιστρέψει το έργο στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση Σύμπραξης στο τέλος της Συμβατικής Περιόδου των 25 ετών, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.

«ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ»

Όσον αφορά στην Ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του έργου «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ», η εκτιμώμενη αξία σύμβασης υπολογίζεται σε 98.500.000 ευρώ, μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (24%), ενώ η διάρκειά της θα είναι 25ετής (τα 2 έτη η κατασκευή). Η ακαθάριστη προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 150.000 περίπου στρεμμάτων, εκ των οποίων η καθαρή γεωργική γη εκτιμήθηκε αρχικώς σε 120.500 στρέμματα. Η προς αξιοποίηση έκταση υπάγεται στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Π. Ε. Πέλλας.

 

Από Γιώργος Παπακωνσταντίνου / insider

 


Print   Email

Related Articles