Τι αποφάσισαν οι ‘’Μεγάλοι’’: Πως θα γίνει η μετάβαση στην  Ψηφιακή εποχή εμπορίου & εργασίας

Τι αποφάσισαν οι ‘’Μεγάλοι’’: Πως θα γίνει η μετάβαση στην Ψηφιακή εποχή εμπορίου & εργασίας

Οικονομία-Πολιτική Hits: 88

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Τζο Μπάιντεν,

σύστησαν το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC) κατά τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου 2021.

Το TTC θα λειτουργήσει ως φόρουμ για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του οποίου θα συντονίζουν τις προσεγγίσεις τους σε βασικά εμπορικά, οικονομικά και τεχνολογικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και θα εμβαθύνουν τις διατλαντικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους, οι οποίες βασίζονται σε κοινές δημοκρατικές αξίες.

Το νέο αυτό συμβούλιο θα συνεδριάζει περιοδικά σε πολιτικό επίπεδο για να κατευθύνει τη συνεργασία. Την προεδρία του συμβουλίου θα ασκούν από κοινού η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ· ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις· ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Άντονι Μπλίνκεν· η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Τζίνα Ραϊμόντο· και η εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Κάθριν Τάι. Άλλα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων και των υπουργείων των ΗΠΑ θα προσκαλούνται κατά περίπτωση, ώστε να εξασφαλίζεται η διεξαγωγή στοχευμένων συζητήσεων για συγκεκριμένα θέματα, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης που καλύπτει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, δήλωσε τα εξής: «Έχουμε κοινές δημοκρατικές αξίες, τις οποίες θέλουμε να μετουσιώσουμε σε απτή δράση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Να εργαστούμε για μια ανθρωποκεντρική ψηφιοποίηση και για ανοικτές και ανταγωνιστικές αγορές. Προσβλέπω στη συνεργασία μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ανανέωση της εταιρικής μας σχέσης.»

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, δήλωσε τα εξής: «Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ θα ανοίξει νέα πεδία διατλαντικής συνεργασίας. Θα συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι το εμπόριο και η τεχνολογία εξυπηρετούν τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, προασπιζόμενοι παράλληλα τις κοινές μας αξίες. Το TTC υλοποιεί την κοινή δέσμευση με στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής και της βιομηχανικής ηγετικής μας θέσης και την επέκταση των διμερών εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων. Μας παρέχει επίσης εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε απειλές, όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η κατάχρηση νέων τεχνολογιών. Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ΕΕ και επικροτούμε θερμά το γεγονός ότι βρίσκεται πλέον στην κορυφή και της διατλαντικής εμπορικής ατζέντας.»

Οι κύριοι στόχοι του TTC

Ομάδες εργασίας

Το TTC θα περιλαμβάνει ομάδες εργασίας, οι οποίες θα μετατρέπουν τις πολιτικές αποφάσεις σε παραδοτέα, θα συντονίζουν τις τεχνικές εργασίες και θα υποβάλλουν εκθέσεις σε πολιτικό επίπεδο. Αρχικά, θα αποτελείται από τις ακόλουθες ομάδες εργασίας:

Συνεργασία στον τομέα των τεχνολογικών προτύπων (συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και του διαδικτύου των πραγμάτων, μεταξύ άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών)

Παγκόσμιες εμπορικές προκλήσεις

Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν καθιερώσει κοινό διάλογο για την πολιτική ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων και στην ενίσχυση της συνεργασίας για την πολιτική ανταγωνισμού και την επιβολή της νομοθεσίας στους τομείς της τεχνολογίας.

 

Πηγή: https://ictplus.gr/

Print

Related Articles