Ούζο: Δραματικό πλήγμα στις εξαγωγές φέρνει νόμος του Ιράκ

Ούζο: Δραματικό πλήγμα στις εξαγωγές φέρνει νόμος του Ιράκ

Απειλείται το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας – Στα 58,61 εκατ. ευρώ οι εξαγωγικές πωλήσεις του ούζου το 2022

Το Ιράκ, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως για τις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, μετά τη Γερμανία, κινδυνεύει να χαθεί, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει το ούζο.

Την ώρα που οι εξαγωγικές πωλήσεις ούζου στο Ιράκ σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ σε αξία και ποσότητα, η κυβέρνηση της χώρας έθεσε σε ισχύ νόμο που ψηφίστηκε το 2016, ο οποίος απαγορεύει την πώληση, εισαγωγή και παραγωγή αλκοόλ.

 «Ο νόμος του 2016, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 20 Φεβρουαρίου 2023, με έναρξη ισχύος 1 Μαρτίου 2023 και το αντιφατικό είναι ότι στις 14 Φεβρουαρίου 2023 με Κυβερνητική Απόφαση είχε ορισθεί εισαγωγικός Δασμός 200% για αλκοολούχα ποτά», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν αφορά μεμονωμένες εταιρείες αλλά το σύνολο των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών ελληνικής παραγωγής.

Σημειώνεται ότι οι αυξημένες εξαγωγές ούζου στο Ιράκ σχετίζονται µε το γεγονός ότι το ελληνικό απόσταγμα μοιάζει µε το τοπικό ποτό αράκ, η παραγωγή του οποίου μειώθηκε σημαντικά λόγω των μεγάλων καταστροφών των ιρακινών εργοστασίων από τον πολυετή πόλεμο. Σήμερα, περισσότερες από 10 ελληνικές εταιρείες παραγωγής ούζου εξάγουν στην αγορά του Ιράκ.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η ιστορία του αλκοόλ στο Ιράκ εκτείνεται χιλιάδες χρόνια πίσω από την εφεύρεση της μπύρας στην αρχαία Μεσοποταμία.

Συνολικά η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά συγκριτικά με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ-27 σε εξαγωγές αλκοολούχων ποτών στο Ιράκ, με μερίδιο 55%, ήτοι 17,35 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα το 2022, το 18% της αξίας και το 19% της ποσότητας των ελληνικών εξαγωγών αλκοολούχων ποτών, κατευθύνθηκε μόνο στο Ιράκ.

Στην ουσία όμως, ο ιρακινός νόμος περί απαγόρευσης εισαγωγής και πώλησης και αλκοολούχων ποτών πλήττει το ούζο, καθώς κατέχει μερίδιο πάνω από 90% στις ελληνικές εξαγωγές ποτών στην εν λόγω χώρα. Μάλιστα η πορεία των εξαγωγών ούζου στο Ιράκ την 10ετία 2012-2022 παρουσίασε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 286% σε αξία.

Για να γίνει αντιληπτή η επίπτωση που θα έχει η απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών για τη ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών να πούμε ότι οι πωλήσεις ούζου στο Ιράκ ανήλθαν το 2022 σε 16,71 εκατ. ευρώ, όταν στη Γερμανία, τον βασικότερο εξαγωγικό προορισμό για το δημοφιλές ελληνικό απόσταγμα, ήταν 25,85 εκατ. ευρώ.

Ενεργοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο

Όπως αναφέρει ο ΣΕΑΟΠ, το Τελωνείο Ibrahim Khalil διαβεβαίωσε ότι, η Περιφέρεια Κουρδικού Ιράκ επιτρέπει την είσοδο αλκοολούχων ποτών από το Τελωνείο Ibrahim Khalil, που είναι η κύρια πύλη εισόδου των ελληνικών προϊόντων και αναμένουν την απόφαση της κυβέρνησης  (Kurdistan Regional Government) και την νομοθετική ρύθμιση της Περιφέρειας Κουρδικού Ιράκ.

Ήδη έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βαγδάτης με στόχο να κηρυχθεί ο νόμος αντισυνταγματικός.

Στην προσφυγή τους στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Ιράκ, το οποίο έχει την θεσμική αρμοδιότητα να κηρύξει άκυρο τον νόμο, ως αντισυνταγματικό, μέλη του  Χριστιανικού Κινήματος της Βαβυλώνας (Babylon Christian Βlock) επιμένουν ότι η νομοθεσία είναι αντισυνταγματική επειδή αγνοεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων και περιορίζει την ελευθερία.

Παραμένει ασαφές πόσο αυστηρά θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο νόμος και αν το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα τον ανατρέψει, σημειώνει ο ΣΕΑΟΠ, ζητώντας με επιστολή του σε ΥΠΕΞ, ΥΠΑΝ, ΑΑΔΕ το θέμα να προωθηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του και της τεράστιας σοβαρότητάς του για τον κλάδο της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών και ειδικότερα τις εξαγωγές του, οι οποίες θα πληγούν δραματικά, και ζητά την ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DG Trade.

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο από το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Ερμπίλ, ισχύει ο φόρος 200% για τα αλκοολούχα ποτά από τα Τελωνεία του νότου Βαγδάτης και Βασόρας που ελέγχει η Κεντρική Κυβέρνηση της Βαγδάτης, από 12 Φεβρουαρίου 2023.

Αντίθετα για το βόρειο Ιράκ, την Περιφέρεια Κουρδικού Ιράκ και το Τελωνείο Ibrahim Khalil ισχύει ότι και πριν την απαγόρευση εισαγωγών, ήτοι φόρος 10% έως 80% ή 100%, που εξαρτάται από το είδος και την εμπορική αξία του αλκοόλ.

 

Πηγή: Ot.gr

 


Print   Email

Related Articles