Εσοδα από τόκους άνω των 3 δισ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ το 6μηνο του 2022 κατέγραψαν οι τρεις συστημικές τράπεζες –Εθνική, Πειραιώς και Eurobank
– το πρώτο 6μηνο του έτους, εκτινάσσοντας παράλληλα και την οργανική κερδοφορία σε επίπεδα άνω των 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.
Η εκτίναξη των επιτοκιακών εσόδων υποβοηθήθηκε από τη διεύρυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου, αλλά κυρίως είναι αποτέλεσμα της ανόδου των επιτοκίων, που από αρνητικό επίπεδο έναν ακριβώς χρόνο πριν, βρέθηκαν στο 3,6% στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και έκτοτε συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με μικρότερο ρυθμό. Η κερδοφορία των τριών συστημικών τραπεζών –αυτή την εβδομάδα ανακοινώνει αποτελέσματα και η Alpha Bank– ενισχύθηκε επίσης από την αύξηση των προμηθειών που «παράγουν» οι νέες εκταμιεύσεις δανείων, ενώ μικρή συμμετοχή στο θετικό τελικό αποτέλεσμα είχαν τα χρηματοοικονομικά κέρδη, που κατά το α΄ εξάμηνο του έτους ήταν περιορισμένα.
Με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο για διανομή μερίσματος την επόμενη χρονιά για τη χρήση του 2023, οι διοικήσεις των τριών τραπεζών προχώρησαν σε νέα αναθεώρηση επί τα βελτίω των στόχων για φέτος, προβλέποντας:
– Σε ό,τι αφορά την Εθνική, απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάνω από 15% το 2023 και πάνω από 13% το 2025 (από 11% και 12% που ήταν αντίστοιχα η προηγούμενη πρόβλεψη) και κέρδη ανά μετοχή πάνω από 1,10 ευρώ το 2023 έως και το 2025 – από 0,75 ευρώ και 0,9 ευρώ με βάση την προηγούμενη πρόβλεψη (το α΄ εξάμηνο του 2023 τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,11 ευρώ). – Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 15% το 2023 από 13% προηγούμενης πρόβλεψης και κέρδη ανά μετοχή 0,28 ευρώ από 0,22 προηγούμενης πρόβλεψης (τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2023 στα 0,18 ευρώ).
– Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, απόδοση ιδίων κεφαλαίων 14% το 2023 από 12% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και διπλασιασμό των κερδών ανά μετοχή πάνω από 0,65 ευρώ, από 0,33 ευρώ που ήταν τα κέρδη ανά μετοχή το α΄ εξάμηνο και 0,55 ευρώ που ήταν η αναθεωρημένη πρόβλεψη τον περασμένο Μάιο.
Η αύξηση των εσόδων από τόκους είναι επίσης αποτέλεσμα της περιορισμένης επιβάρυνσης που είχε η μετακύλιση μέρους της ανόδου του euribor στα επιτόκια καταθέσεων, τα επίπεδα των οποίων αυξήθηκαν μεν αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από αυτό των δανείων. Συνέπεια αυτής της τάσης ήταν τo spread μεταξύ δανείων και καταθέσεων να βελτιωθεί περαιτέρω –έστω και οριακά το β΄ τρίμηνο του έτους– αντανακλώντας την ένταση του ανταγωνισμού και τη συμπίεση των περιθωρίων στα επιχειρηματικά δάνεια, που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της αγοράς.
Παρά τις αυξημένες αποπληρωμές δανείων που υπήρξαν το α΄ εξάμηνο του έτους και οι οποίες –με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς που κατέγραψε αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου– καθήλωσαν την πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα το α΄ εξάμηνο, οι διοικήσεις των τριών τραπεζών διατήρησαν τις προσδοκίες τους για ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, βασίζοντας τις εκτιμήσεις στις εκταμιεύσεις δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου έχουν συμβασιοποιηθεί επιχειρηματικά πλάνα ύψους 15 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση 600 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο και η πρόβλεψη για το σύνολο του 2023 παραμένει στο 1,6 δισ. ευρώ.
Η Eurobank διατήρησε στα ίδια επίπεδα το δανειακό της χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα και στήριξε τη διεύρυνση των εργασιών της κατά 500 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, ενώ η αναθεωρημένη εκτίμηση για το τρέχον έτος προσβλέπει σε πιστωτική επέκταση 2 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,8 δισ. ευρώ.
Παρά τις εκταμιεύσεις 2,5 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του έτους, οριακή μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ παρουσιάζει το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας (λόγω αποπληρωμών και υποχώρησης των χορηγήσεων στη λιανική τραπεζική), η διοίκηση της οποίας προσβλέπει επίσης σε ένα δυναμικό β΄ εξάμηνο, κυρίως μέσω της αύξησης του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων.
Καθησυχαστικές παραμένουν και οι προβλέψεις για την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ύψος των οποίων έχει μειωθεί δραστικά και αντιπροσωπεύει το 5,2%-5,5% του χαρτοφυλακίου των τριών συστημικών τραπεζών. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση εντός του α΄ εξαμήνου πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς, που από 9,3% δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα τέλη του 2022 μείωσε τον δείκτη στο 5,5% και προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση κάτω του 5% έως τα τέλη του χρόνου. Στο 5% εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί ο αντίστοιχος δείκτης η διοίκηση της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, που έχουν επιτύχει ήδη από τα τέλη του 2022 τη σχετική επίδοση.
Πηγή: https://www.moneyreview.gr/