Τα θεμέλια για την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου στην Ευρώπη που θα παράγει τα επονομαζόμενα μικροτσίπ πολύ υψηλής απόδοσης –ειδικά για αυτοκινητοβιομηχανίες- μπήκαν στη Δρέσδη της Γερμανίας παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Πρόκειται για εργοστάσιο κοινοπραξίας που συστάθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό και ελέγχεται από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) και κατέχει το 70% και των γερμανικών εταιρειών Bosch και Infineon, καθώς και της ολλανδικής NXP.
Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ βάζει εμπρός το σχέδιό της για διαφοροποίηση των προμηθευτών υψηλής τεχνολογίας και μεταφορά τέτοιων τεχνολογιών στη Γηραιά Ήπειρο. Η επένδυση εκτιμάται σε 10 δις ευρώ και το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει από το 2027 και να παράγει με πλήρες δυναμικό από το 2029.
Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προσπαθειών για μεταφορά στη ήπειρο τέτοιων προηγμένων τεχνολογιών, η Κομισιόν ενέκρινε επιδοτήσεις ύψους 5 δις ευρώ που θα δοθούν από τη Γερμανία στη νέα εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται το εν λόγω εργοστάσιο, την European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC).
Η ESMC θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα παράγει μικροτσίπ πολύ υψηλής απόδοσης στην ΕΕ, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρετίζοντας την επένδυση μαζί με τον Σολτς.
«Αυτό το νέο κέντρο πληροί τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για τα Μικροτσίπ ως εγκατάσταση που είναι η πρώτη του είδους. Θα κατασκευάζει προϊόντα που δεν υπάρχουν (…) σε καμία άλλη εγκατάσταση σε όλη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η μονάδα δικαιούται επίσης εθνική οικονομική στήριξη», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και την παροχή της επιδότησης από το Βερολίνο.
Η τεχνολογία
«Εξαρτόμαστε από τους ημιαγωγούς για τις βιώσιμες τεχνολογίες του μέλλοντος», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σολτς και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από άλλες περιοχές του κόσμου για την προμήθεια» μικροτσιπ. Το εργοστάσιο της ESMC είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τη Γερμανία αφού οι εγκαταστάσεις της Δρέσδης θα εξειδικεύονται στην παραγωγή ημιαγωγών για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας. Κι αυτό σε μια χρονική περίοδο που ο κλάδος βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο ενόψει της μετάβασης σε περισσότερα υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και χρειάζεται τέτοια μικροτσίπ.
Το νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί για την κατασκευή των τσίπ την λεγόμενη τεχνολογία «field-effect transistor» (‘FinFET’) και θα επιτρέπει να ενοποιούνται σε κάθε ένα από αυτά διαφορετικές λειτουργίες ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Το τελικό προϊόν θα προσφέρει καλύτερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση από άλλες τεχνολογίες, σύμφωνα με την εταιρεία. Αναμένεται ότι θα παράγονται εκεί 480.000 μικροτσίπ τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και από άλλους βιομηχανικούς κλάδους.
Η σημασία του εργοστασίου και για την Ταϊβάν
Εκτός από τα οφέλη για την Ευρώπη, το νέο εργοστάσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την ίδια την TSMC που είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια η Κίνα διεκδικεί το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και έχει εντείνει τη ρητορική περί ενοποίησης. Ως αποτέλεσμα, η TSMC δέχεται πιέσεις από την Ταιβάν και τη Δύση να διευρύνει τις δραστηριότητές της ανοίγοντας εργοστάσια σε άλλα μέρη του κόσμου. Η προσπάθεια αυτή για διαφοροποίηση έρχεται να ταιριάξει και με τις προσπάθειες της Ευρώπης και των ΗΠΑ να φέρουν την παραγωγή ημιαγωγών στα εδάφη τους.
Γιώργος Κανελλόπουλος/ ot,gr