Μια σειρά συμφωνιών ύψους περίπου 50,7 δισ. δολαρίων υπέγραψαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Άμπου Ντάμπι,
ο οποίος περιόδευε στις πλούσιες χώρες του Κόλπου αναζητώντας επενδύσεις και κεφάλαια.
Όπως μετέδωσε το το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM, ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΑΕ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ παρέστησαν στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι, η διαστημική και η αμυντική συνεργασία.
Το Άμπου Ντάμπι ήταν ο τελευταίος σταθμός του Ερντογάν σε μια περιοδεία στον Κόλπο που επικεντρώθηκε στην αναζωογόνηση της οικονομίας της Τουρκίας που αγωνίζεται με την αποδυνάμωση της λίρας, τα μεγάλα ελλείμματα και τον χρόνιο πληθωρισμό. Το ταξίδι περιελάμβανε επίσης τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Αποκομίζοντας τα οφέλη των διπλωματικών του προσπαθειών, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε την Τρίτη να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο στην ιστορία της Τουρκίας.
Αναθέρμανση των σχέσεων
Ο Τούρκος ηγέτης εργάστηκε για να επιδιορθώσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι τα τελευταία δύο χρόνια μετά από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στο πολιτικό Ισλάμ και τα κινήματα υπέρ της δημοκρατίας. Η Τουρκία έστειλε επίσης στρατεύματα στη Ντόχα όταν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ επέβαλαν αποκλεισμό στο Κατάρ το 2017.
Καθώς οι δεσμοί θερμάνθηκαν, οι δουλειές ξανάρχισαν. Το Άμπου Ντάμπι συμφώνησε πέρυσι σε μια συμφωνία ανταλλαγής 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τοπικά νομίσματα με την Άγκυρα για να βοηθήσει τις ταλαιπωρημένες λίρες της. Οι εταιρείες των ΗΑΕ ανακοίνωσαν έκτοτε αρκετές επενδύσεις στην Τουρκία.
Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ταξίδεψαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν “ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας” με ομολόγους τους και συνάντησαν τον Πρόεδρο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, είπε η Άγκυρα.
Τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν ξεκινήσει φιλόδοξα σχέδια για τη διαφοροποίηση της οικονομίας τους από το πετρέλαιο, ελπίζοντας ότι η Τουρκία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των τοπικών βιομηχανιών και στη μεταφορά τεχνολογίας.
Πηγή: ot.gr