Μία διεθνής ομάδα ερευνητών από αρκετές χώρες, κατάφερε να αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες για το τελευταίο στάδιο της φωτοσύνθεσης.
Με χρήση λέιζερ, κατάφεραν να παρατηρήσουν σε ατομικό επίπεδο το Photosystem II, ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών το οποίο βρίσκουμε στα φυτά, το οποίο χάνει ένα άτομο οξυγόνου.
Βλέποντας αυτές τις “εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης εικόνες” των διαφορετικών σταδίων σε θερμοκρασία δωματίου, απέκτησαν νέα γνώση για το πώς και πού συγκεκριμένα παράγεται το οξυγόνο. Οι δεσμοί περνούν τέσσερα διαφορετικά στάδια οξείδωσης, από S0 έως S3 όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως. Όταν το Photosystem II φτάνει στο S4, απελευθερώνεται ένα μόριο αναπνεύσιμου οξυγόνου.
Το μεγαλύτερο μέρος της διεργασίας που παράγει το οξυγόνο που αναπνέουμε, λαμβάνει χώρα σε αυτό το τελευταίο στάδιο. Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που συμβαίνουν σε διαφορετικά στάδια του Photosystem II και όλα ενώνονται στο τέλος για να πετύχει η αντίδραση.
Η έρευνα συνεχίζεται και η ομάδα ερευνητών ελπίζει πως τα αποτελέσματα θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τεχνητά συστήματα φωτοσύνθεσης τα οποία μιμούνται τη φυσική φωτοσύνθεση, για να συλλέξουμε ηλιακό φως και να μετατρέψουμε το διοξείδιο του άνθρακα σε υδρογόνο ως καύσιμο.
Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για το πώς το κάνει η φύση, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε για να χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες αρχές σε ανθρωπογενείς διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας της τεχνητής φωτοσύνθεσης ως μίας πηγής καθαρής και βιώσιμης ενέργειας.
Πηγή: unboxholics.com / https://www6.slac.stanford.edu/