Φυτό καταγράφηκε να “μιλάει“ σε γείτονά του σε πραγματικό χρόνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Φυτό καταγράφηκε να “μιλάει“ σε γείτονά του σε πραγματικό χρόνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Γνωρίζουμε από το 1980 πως τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους, προειδοποιώντας για κινδύνους και αυτή η συμπεριφορά έχει εντοπιστεί έως σήμερα

σε περισσότερα από 80 είδη φυτών. Υπήρχε όμως ένα μεγάλο κενό στην κατανόησή μας. Ξέραμε πως χρησιμοποιούν σωματίδια του αέρα για να επικοινωνήσουν, ξέραμε πώς στέλνουν τα μηνύματα, αλλά δε γνωρίζαμε πώς λαμβάνουν αυτά τα μηνύματα.

Τώρα όμως, μία ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων χρησιμοποίησε τεχνικές απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο, για να αποκαλύψει πώς τα φυτά δέχονται και αντιδρούν σε αυτές τις προειδοποιήσεις. Μοριακοί βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Saitama δημιούργησαν ένα πείραμα στο οποίο μετέφεραν ουσίες που εκπέμπονται από τραυματισμένα φυτά σε υγιή γειτονικά φυτά και χρησιμοποίησαν ένα μικροσκόπιο φθορισμού για να καταλάβουν τις αλληλεπιδράσεις.

Κάμπιες του είδους Spodoptera litura τοποθετήθηκαν σε φύλα του φυτού Arabidopsis thaliana και οι ερευνητές κατέγραψαν ανά δευτερόλεπτο τις αντιδράσεις ενός υγιούς Arabidopsis. Τα φυτά είχαν τροποποιηθεί γενετικά, με τα κύτταρά τους να περιέχουν ένα βιοαισθητήρα ο οποίος παρήγαγε φθορίζον πράσινο χρώμα όταν είχε μία εισροή ιόντων ασβεστίου.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, τα υγιή φυτά έλαβαν το μήνυμα των τραυματισμένων γειτόνων τους, αντιδρώντας με ριπές σημάτων ασβεστίου που μεταδόθηκαν στα φύλλα τους. Οι επιστήμονες εντόπισαν ποια κύτταρα ήταν τα πρώτα που αντέδρασαν στον κίνδυνο. Αυτά τα κύτταρα-φύλακες βρίσκονται στην επιφάνεια των φυτών και ανοίγουν μικρούς πόρους από όπου τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν τα φυτά εκτέθηκαν στο συστατικό Z-3-HAL, τα κύτταρα-φύλακες παρήγαγαν σήματα ασβεστίου μέσα σε ένα λεπτό και έπειτα τα μεσόφυλλα κύτταρα στον εσωτερικό ιστό των φύλλων έλαβαν το μήνυμα.

Επιτέλους ανακαλύψαμε την περίπλοκη διεργασία του πότε, που και πώς τα φυτά αντιδρούν σε αερογενή μηνύματα κινδύνου από τους απειλούμενους γείτονές τους. Αυτό το αιθέριο δίκτυο επικοινωνίας, κρυμμένο από τα μάτια μας, παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των γύρω φυτών από άμεσες απειλές σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.


Print   Email

Related Articles