Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών, το σκαθάρι Aromia bungii είναι ιθαγενές έντομο της Ασίας και στην Ε.Ε. επί του παρόντος αναφέρεται στην Ιταλία και στην Γερμανία χωρίς να έχει εντοπιστεί έως σήμερα στη χώρα μας.
Το έντοµο είναι κολεόπτερο (σκαθάρι), του οποίου ο βιολογικός κύκλος είναι µακρύς και ολοκληρώνεται σε2-4 έτη. Κύριοι ξενιστές του είναι τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινο, βερίκοκο, δαμάσκηνο, κεράσι και αμύγδαλο) ωστόσο, αναφέρονται και άλλα είδη όπως ροδιά, λωτός ελιά και επιπλέον δενδρύλλια προς φύτευση και δένδρα των παραπάνω ειδών, καθώς και ξύλινα μέσα συσκευασίας ή ξυλεία (από δένδρα ξενιστές του εντόμου, όπως η λεύκα) από χώρες που υπάρχει το έντομο.
Οι προνύμφες του σκαθαριού προκαλούν σημαντικές ζημιές, καθώς με τη διάτρηση του ξύλου και την παραγωγή στοών στα κλαδιά και τον κορμό, διακόπτουν την κυκλοφορία των χυμών. Οι ιστοί ‘’νεκρώνονται’’, το δέντρο αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής καρπών, με σοβαρό έως καταστροφικό οικονομικό αντίκτυπο.
Στα προσβεβλημένα δένδρα παρατηρείται η παρουσία ροκανιδιού στο κάτω μέρος του κορμού από τις κάμπιες. Όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των προνυμφών, αυτές νυμφώνονται στο εσωτερικό του ξύλου και τα ενήλικα που προκύπτουν εξέρχονται από οπές εξόδου στη βάση του κορμού.
Τα ευπαθή φυτά πυρηνόκαρπων που προέρχονται από προσβεβλημένες περιοχές προκειμένου να διακινηθούν στην Ε.Ε. απαιτείται να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, να έχουν παραχθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στον τόπο καταγωγής και τα δενδρύλλια να είναι όχι μικρότερα των δυο ετών.Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης καθώς και σχετική πληροφόρηση για το σκαθάρι Aromia bungii, είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: