To ΓΕΩΤΕΕ Αν.Μακεδονίας  για την αλλαγή του άδικου τρόπου επιλογής εκπαιδευτών στα προγράμματα κατάρτισης του ΕΛΓΟ Δήμητρα

To ΓΕΩΤΕΕ Αν.Μακεδονίας για την αλλαγή του άδικου τρόπου επιλογής εκπαιδευτών στα προγράμματα κατάρτισης του ΕΛΓΟ Δήμητρα

Θέμα: «Αίτημα του Παραρτήματος για την αλλαγή του άδικου τρόπου επιλογής εκπαιδευτών στα προγράμματα κατάρτισης του ΕΛΓΟ Δήμητρα» 

Σχετ.: «Υπ. αρ. πρωτ. 133/14-3-2022 έγγραφο μας για τις αδικίες στη μερική επικαιροποίηση του Μητρώου Εκπαιδευτών του ΕΛΓΟ Δήμητρα»

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Το Παράρτημα μας τον τελευταίο καιρό έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών πολλών συναδέλφων Γεωτεχνικών σχετικά με αδικίες στον τρόπο επιλογής των εκπαιδευτών στα προγράμματα κατάρτισης του ΕΛΓΟ Δήμητρα και συγκεκριμένα αυτά του Μέτρου 6.1. των Νέων Αγροτών. Αδικίες που έχουν κι αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του εκπαιδευτικού αποτελέσματος της κατάρτισης των Νέων Αγροτών. Ο τρόπος επιλογής των εκπαιδευτών καθορίζεται με την υπ. αριθ. 32/15688 (ΦΕΚ 320/Β’/ 08-02-2019) Υπ. Απ. του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αυτή τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει και με την υπ. αριθ. πρωτ. 25680/04-06-2019 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ΑΔΑ:Ω66ΒΟΞ3Μ-2ΤΣ) του ΕΛΓΟ Δήμητρα για τη δημιουργία του σχετικού μητρώου.

Η κατάρτιση των Νέων Αγροτών του Μέτρου 6.1 έχει ολοκληρωθεί κι έπεται η έναρξη της κατάρτισης των Αγροτών του Μέτρου 6.3. από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπου και πάλι θα εφαρμοστεί η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση, επιφέροντας παρόμοιες αδικίες κατά τον τρόπο επιλογής των εκπαιδευτών. Για αυτό το λόγο σας παραθέτουμε παρακάτω τις αδικίες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την εφαρμογή των ανωτέρω αποφάσεων και προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος με δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού αποτελέσματος.

  • Το υπάρχον μητρώο που έχει δημιουργηθεί για τις εκπαιδεύσεις των Νέων Αγροτών του μέτρου 6.1, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και στις καταρτίσεις άλλων προγραμμάτων από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (π.χ. Μέτρο 6.3) θα πρέπει να επικαιροποιηθεί για όλα τα μοριοδοτούμενα και υποχρεωτικά του κριτήρια και να ανοίξει ξανά, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό και νέοι συνάδελφοι που πιστοποιήθηκαν από τον ΕΟΠΠΕΠ πρόσφατα. Για το θέμα αυτό σας έχουμε αποστείλει το σχετικό υπ. αριθμ. Πρωτ. 133/14-03-2022 έγγραφο μας που αφορούσε τις «Αδικίες στη μερική επικαιροποίηση του Μητρώου Εκπαιδευτών του ΕΛΓΟ Δήμητρα» για το οποίο δεν λάβαμε καμία απάντηση, όπως δεν έλαβαν απάντηση και τρεις Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που υπέβαλαν σχετική αναφορά από τις 18 και 23/3/2022 για το θέμα ζητώντας απάντηση.
  • Κατά την επιλογή των εκπαιδευτών από το μητρώο δεν λαμβάνεται καθόλου υπ’ όψη το γνωστικό – εργασιακό αντικείμενο του εκπαιδευτή, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα κατάρτισης και ορισμένες φορές παρέχεται στρεβλή πληροφόρηση στους εκπαιδευόμενους, όπως π.χ. όταν πρόκειται για το αντικείμενο κατάρτισης που αφορά την υλοποίηση ή και τη δυνατότητα αξιοποίησης των Μέτρων του ΠΑΑ. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος της εκπαίδευσης ενηλίκων, της απόκτησης προσόντων και δεξιοτήτων κι επαγγελματικής επάρκειας, εάν δεν αξιοποιηθεί η εργασιακή εμπειρία των εκπαιδευτών κατά την επιλογή της θεματικής ενότητας που θα διδάξουν. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και κατά την επιλογή εκπαιδευτών κατά την πρακτική άσκηση του προγράμματος κατάρτισης, η οποία θα πρέπει να είναι και ισομερώς κατανεμημένη μεταξύ των εκπαιδευτών, αναλόγως και της εμπειρίας που διαθέτουν. Κοντολογίς και εφόσον ένας εκπαιδευτής από το Μητρώο επιλεγεί να διδάξει, λόγω της θέσης του στο μητρώο, η ανάθεση σε αυτόν της εκπαιδευτικής ενότητας ή της πρακτικής, θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη και το εργασιακό του αντικείμενο.
  • Για τους ίδιους λόγους κι όσον αφορά τους Γεωπόνους, δεν λήφθηκε υπόψη καθόλου η κατεύθυνση σπουδών τους κατά την επιλογή της θεματικής ενότητας που θα διδάξουν.
  • Οι εκπαιδευτές θα πρέπει να είναι μόνο οι πιστοποιημένοι στον ΕΟΠΠΕΠ, ρύθμιση που τελικά έγινε υποχρεωτική με διάταξη του Ν.4623/2019 από την 1-9-2020, καταργώντας την αρχική πρόβλεψη της εν λόγω Υ.Α. και της σχετικής πρόσκλησης του ΕΛΓΟ για 40% των εκπαιδευτών μη πιστοποιημένων.    
  • Η επιλογή, κάθε φορά, σε κάθε έναρξη τμήματος κατάρτισης των πρώτων στη λίστα του Μητρώου που δημιουργήθηκε, μην εξαντλώντας τη σχετική λίστα, είχε σαν αποτέλεσμα την άνιση αξιοποίηση των εκπαιδευτών. Έτσι, ορισμένοι συνάδελφοι που βρίσκονταν ψηλά στη βαθμολογία του σχετικού μητρώου, επιλέγονταν πολύ συχνά και ξεπέρασαν ακόμη και τις 360 ώρες ετησίως. Ενώ, όσοι ήταν χαμηλά στη λίστα δεν δίδαξαν ούτε για μια ώρα. Έτσι όσοι είχαν αυξημένη βαθμολογία συνεχίζουν, με αυτόν τον τρόπο επιλογής, να διατηρούν ή και να αυξάνουν τη μοριοδότησή τους για το μέλλον, ενώ στους υπόλοιπους δεν δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής – απόκτησης εκπαιδευτικής εμπειρίας και συνεπώς αύξησης της μοριοδότησης τους. Για να αρθεί αυτή η αδικία έπρεπε η λίστα του μητρώου να εξαντληθεί, δίνοντας σε όσους ήταν χαμηλά στην λίστα έστω και λιγότερες ώρες εκπαίδευσης και μόνο τότε να τρέξει ξανά από την αρχή η λίστα.
  • Ακόμη, με την τροποποίηση της ανωτέρω Υ.Α. δόθηκε η δυνατότητα στον υπεύθυνο κάθε προγράμματος να επιλέγει κατά το δοκούν τον εκπαιδευτή που θέλει, εφόσον είχε συγκεντρώσει αρκετό αριθμό αρχικών απορρίψεων από τους πρώτους στη λίστα του μητρώου μην ακολουθώντας τη σειρά της λίστας, προσπερνώντας όσους ήθελε κι επιλέγοντας έναν εκπαιδευτή με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια, δημιουργώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερες αδικίες εις βάρος της ποιότητας του εκπαιδευτικού αποτελέσματος. Η τροποποίηση αυτή έγινε για την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος, όμως αυτή η επιτάχυνση θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δίνονταν λιγότερος χρόνος στους επιλεγόμενους εκπαιδευτές για να αποδεχτούν την πρόταση εκπαίδευσης, όπως γίνεται στα δημόσια ΙΕΚ (5 ώρες) και όχι 2 ημέρες όπως ήταν στα προγράμματα του ΕΛΓΟ Δήμητρα.
  • Επιπρόσθετα και σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΓΟ Δήμητρα, εφόσον ένας εκπαιδευτής, είχε καταχωρηθεί να δεχτεί μια πρόταση εκπαίδευσης για ένα πρόγραμμα κατάρτισης που είχε στηθεί και καταχωρηθεί στο σύστημα (χωρίς να έχει λάβει ακόμα πρόσκληση), ή και ακόμα και όταν λάμβανε την πρόσκληση για πρόταση εκπαίδευσης, φαινόταν κατειλημμένος στο σύστημα μέχρι να δεχτεί ή να απορρίψει την πρόσκληση. Έτσι, δεν μπορούσε να λάβει άλλες προτάσεις εκπαίδευσης για τη συγκεκριμένη ημέρα, προτάσεις που ενδεχομένως να ήταν στην περιοχή του που όπως αναφέραμε παραπάνω τη γνωρίζει καλύτερα και δεν θα επιβάρυνε τον οργανισμό με επιπλέον έξοδα μετακίνησης.
  • Πιστεύουμε ότι ορθώς προβλέπεται στην εν λόγω Υ.Α. αυξημένη μοριοδότηση για τους ανέργους (αρχικά υπήρχε και προβάδισμα) και προβάδισμα των ελευθέρων επαγγελματιών, έναντι των υπολοίπων εκπαιδευτών, πρόβλεψη που ουσιαστικά δεν τηρήθηκε, όπως αναφέρουμε και παραπάνω. Ο τρόπος δημιουργίας και λειτουργίας του Μητρώου Εκπαιδευτών του ΕΛΓΟ Δήμητρα αναίρεσε την σχετική πρόβλεψη της Υ.Α.. Ενώ αντίστοιχα αυτό το προβάδισμα τηρείται απαρέγκλιτα σε άλλα μητρώα εκπαιδευτών δημόσιων φορέων (ΕΠΑΣ μαθητείας ΟΑΕΔ κ.α.).
  • Τέλος τα σεμινάρια των Νέων Αγροτών κι άλλων προγραμμάτων που απαιτούν τέτοια σεμινάρια, θα πρέπει να γίνονται στην αρχή του χρονικού διαστήματος ένταξης των δικαιούχων στο εν λόγω πρόγραμμα και όχι εσπευσμένα και λίγο πριν το τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος, ακόμα και μετά το τέλος του. Διότι η εμπειρία μας έχει δείξει ότι με τη διεξαγωγή τέτοιων σεμιναρίων την τελευταία στιγμή, δημιουργούνται αρκετά οργανωτικά κενά που μπορεί να αφορούν και το μητρώο και την επιλογή εκπαιδευτών (π.χ. στο πληροφοριακό σύστημα). Επιπρόσθετα γίνονται πολλές αλλαγές στη ζωή των δικαιούχων, που μπορεί να τους είναι εμπόδιο στο να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια την τελευταία στιγμή, μην έχοντας εναλλακτική λύση για να τα παρακολουθήσουν αργότερα (σοβαρά ατυχήματα, διαζύγια κ.α.), χάνοντας έτσι το πρόγραμμα κι επιστρέφοντας τα χρήματα.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους κάνουμε τη συγκεκριμένη παρέμβαση και παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις αδικίες που σας αναφέρουμε παραπάνω ώστε να τις διορθώσετε στην εν λόγω Υ.Α. και στις επόμενες προσκλήσεις του ΕΛΓΟ για τα προγράμματα κατάρτισης που θα ακολουθήσουν, προς όφελος πάντοτε της βελτίωσης του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

 

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

του ΓΕΩΤΕ.Ε.

Ανατολικής Μακεδονίας

Ζαφείρης Μυστακίδης

 

Το παρόν μας εστάλει με e-mail από το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αν. Μακεδονίας 20.4.2022


Print   Email

Related Articles