ΚΑΣΤΑΝΗ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΣΗΨΗ

ΚΑΣΤΑΝΗ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΣΗΨΗ

Οργανισμός που την προκαλεί: Ralstonia solanacearum 


Η ασθένεια που προκαλεί αυτό το βακτήριο αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε κατάσταση καραντίνας και εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Εύρος ξενιστών: 
Όλα τα φυτά της οικογένειας Solanaceae, κάποια φυτά της οικογένειας Fabaceae, και πολλά ζιζάνια επίσης.

Εμφάνιση και σημασία: 
Το παθογόνο βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη  Μαύρη θάλασσα, στην Ουγγαρία και σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης (Ολλανδία). Σε ζεστές χρονιές, παρουσιάζεται συνήθως με λανθάνουσα μορφή, χωρίς ορατά συμπτώματα. Η σημασία του έγκειται στην κατάσταση καραντίνας, αλλά σε υγρές και θερμές χρονιές μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην παραγωγή  (μέχρι 60%).

Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:
Η επίθεση του βακτηρίου έχει σαν αποτέλεσμα μερική μάρανση του φυλλώματος, όταν μερικοί βλαστοί δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Σε εγκάρσια τομή στον κονδύλου και τον βλαστού διακρίνονται ανοικτοί καφέ δακτύλιοι στις αγγειακές δεσμίδες. Η πίεση στην επιφάνεια του βλαστού ή του κονδύλου έχει σαν αποτέλεσμα την έκκριση βλέννας χρώματος ανοιχτό καφέ.  Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που βοηθάει στη διάκριση των βακτηρίων.  Μερικά άλλα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν μάρανση (Rhizoctonia, Colletotrichum, Stollbur), αλλά δεν οδηγούν ποτέ στην έκκριση καφέ βλέννας υπό πίεση.

Ο κύκλος της ασθένειας: 
Το παθογόνο διαχειμάζει στους μολυσμένους πατατόσπορους, συχνά με λανθάνουσα μορφή, χωρίς ορατά συμπτώματα. Το μολυσμένο έδαφος μπορεί  επίσης  να είναι  μια πηγή  μόλυνσης επειδή το παθογόνο επιβιώνει  στο έδαφος για μεγάλο διάστημα.  Η εξάπλωσή του στον αγρό γίνεται με το νερό, αλλά αυτή η εξάπλωση δεν είναι σημαντική. Το παθογόνο χρησιμοποιεί τα φακίδια ή τραυματισμούς για την επίθεση, αλλά η μόλυνση είναι  επίσης  αποτελεσματική και χωρίς αυτά.

Έλεγχος:  
Η γενετική προστασία δεν μπορεί  να παρέχει ανθεκτικές ποικιλίες για τους αγρότες. Μερικές ποικιλίες, όπως Kondor, Impala και άλλες, που έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, είναι πολύ ευαίσθητες στο παθογόνο.

Η χρήση πιστοποιημένου από το κράτος πατατόσπορου είναι ο καλύτερος τρόπος   ελέγχου.  Οι πιστοποιημένοι πατατόσποροι έχουν κρατική εγγύηση ότι είναι  απαλλαγμένοι από αυτό το παθογόνο.

Όταν εμφανιστεί η ασθένεια,  τότε μειωμένη  άρδευση και συγκομιδή  όσο το δυνατόν νωρίτερα μπορεί να μειώσει τις απώλειες της παραγωγής και το ποσοστό του μολύσματος. Σε μολυσμένα εδάφη, απαγορεύεται από την εθνική αρχή φυτοπροστασίας περαιτέρω παραγωγή πατάτας.

 


Print   Email

Related Articles