ΛΕΣΒΟΣ: Σπάνιο πουλί βρέθηκε στο απολιθωμένο δάσος. Η 2η καταγραφή του στην Ελλάδα

ΛΕΣΒΟΣ: Σπάνιο πουλί βρέθηκε στο απολιθωμένο δάσος. Η 2η καταγραφή του στην Ελλάδα

Ο πλούτος των πουλιών της Λέσβου οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στη γεωγραφική της θέση, ουσιαστικά στο όριο της Ασίας.

 Δεδομένου αυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, κατά τις καταγραφές ορνιθοπανίδας στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους εντοπίστηκε πριν λίγες μέρες, ένα πραγματικά απρόσμενο είδος.

Ονομάζεται Σκουφοπετροκλής (από το αγγλικό Hooded Wheatear) και αποτελεί εξαιρετική παρατήρηση για την ορνιθοπανίδα όχι μόνο της Λέσβου αλλά συνολικά της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για τη 2η μόλις καταγραφή του είδους στη χώρα μας.

Το λατινικό του όνομα είναι Oenanthe monacha που σημαίνει: Οινάνθη (όνομα πουλιού που έδωσε ο ίδιος ο Αριστοτέλης και σε ελεύθερη μετάφραση θα πει «πουλί των ανθισμένων αμπελιών», δηλαδή πουλί της Άνοιξης) η μοναχός. Είναι είδος επιδημητικό, δεν μεταναστεύει δηλαδή μένει μόνιμα στις περιοχές όπου εξαπλώνεται. Τα νεαρά άτομα συχνά εντοπίζονται εκτός περιοχής εξάπλωσης και η καταγραφή τής Λέσβου αφορά σε ένα νεαρό αρσενικό.

Φέτος την άνοιξη παρατηρείται μια εισροή του είδους, στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή καθώς έχουν καταγραφεί ήδη τρία άτομα στη νότια Τουρκία (από τα συνολικά έξι που έχουν ποτέ καταγραφεί στη χώρα), τρία στην Κύπρο και ένα στον Λίβανο (η πρώτη καταγραφή για τη χώρα).

«Η Λέσβος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, Νίκος Ζούρος, «είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο νησί καθώς αναπαράγονται εδώ τρία είδη της οικογενείας των Πετροκλήδων (στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μόνο ένα!), και όλα έρχονται την άνοιξη για να φωλιάσουν, ενώ ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική».

Πρόκειται για τα είδη: σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe), εξαπλώνεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, ασπροκωλίνα (Oenanthe hispanica), εξαπλώνεται μόνο στα παράλια της Μεσογείου Θάλασσας -με αυτό μοιάζει ο Σκουφοπετροκλής, και αμμοπετροκλής (Oenanthe isabellina), εξαπλώνεται στην Κεντρική Ασία και στην Ελλάδα αναπαράγεται μόνο στη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ παρατηρείται στη νότιο Ελλάδα (Κρήτη, Αττική) μόνο καθώς διέρχεται νωρίτερα την άνοιξη».

Οι Πετροκλήδες (Οινάνθες) αναγνωρίζονται από το άσπρο στη βάση της ουράς τους (που έχει όμως μαύρη ταινία στο τελείωμά της) και θα το δούμε μόνο όταν τα πουλιά πετούν ή το αρσενικό κάνει επίδειξη. Σχετική φόρμα-αναφορά απεστάλη στην Ελληνική Επιτροπή Σπάνιων Πουλιών, που αξιολογεί τέτοιες παρατηρήσεις.

Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia/Opisska /ΑΠΕ-ΜΠΕ


Print   Email

Related Articles