Τι συνέβη όταν οι επιστήμονες καλλιέργησαν φυτά σε χώμα από τη Σελήνη

Τι συνέβη όταν οι επιστήμονες καλλιέργησαν φυτά σε χώμα από τη Σελήνη

Οι επιστήμονες κατάφεραν να καλλιεργήσουν φυτά σε χώμα από τη Σελήνη χρησιμοποιώντας δείγματα που συλλέχθηκαν από τις αμερικανικές αποστολές Apollo.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες πρόκειται για την πρώτη φορά που φυτά από τη Γη φυτρώνουν και αναπτύσσονται σε έδαφος ενός άλλου πλανήτη.

Αυτό θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για την καλλιέργεια φυτών στο φεγγάρι με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση τροφής και οξυγόνου.

Τα πειράματα έδειξαν πόσο δύσκολο είναι για ορισμένα φυτά να αναπτύχθούν σε σεληνιακό ρεγόλιθο, ή έδαφος, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από αυτά της Γης. Το φυτό Arabidopsis για παράδειγμα αντιμετώπισε πρόβλημα στην προσαρμογή του στο σεληνιακό έδαφος.

Οι ρίζες του ήταν λιγοστές και χρειάστηκε περισσότερος χρόνο για να αναπτυχθούν διογκωμένα φύλλα σε σύγκριση με το ίδιο είδος που καλλιεργήθηκε σε ηφαιστειακή τέφρα. Μερικά από τα φυτά του σεληνιακού εδάφους εμφάνισαν κοκκινωπά και μαύρα σημάδια μαύρες, ένα εξωτερικό σημάδι στρες.

Η μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς το πείραμα των φυτών δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Biology.

Η έρευνα πάνω στο θέμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να προσδιορίσουν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο καλλιέργειας φυτών σε σεληνιακό έδαφος .


Print   Email

Related Articles