Η IBM και η NASA συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός GPT για τις γεωεπιστήμες

Η IBM και η NASA συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός GPT για τις γεωεπιστήμες

H τεχνητή νοημοσύνη του μέλλοντος θα παρακολουθεί τα δάση, τις καλλιέργειες και την κλιματική αλλαγή.

Η IBM, η NASA συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός μοντέλου ανοικτού κώδικα στο οποίο θα βασιστεί μελλοντικά μια νέα κατηγορία τεχνητών νοημοσυνών του κλίματος και των γεωεπιστημών οι οποίες θα παρακολουθούν την αποψίλωση των δασών, θα προβλέπουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και θα μετρούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Για το έργο αυτό, η IBM αξιοποίησε το Watsonx.ai που κυκλοφόρησε πρόσφατα, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του δορυφόρου Harmonized Landsat Sentinel-2 (HLSτης NASA. Τα εν λόγω δεδομένα συλλέγονται από το ζεύγος δορυφόρων Sentinel-2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί για τη λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης πάνω από χερσαίες και παράκτιες περιοχές σε 13 φασματικές ζώνες.

Η HuggingFace, μια αμερικανική εταιρεία που αναπτύσσει εργαλεία για την κατασκευή εφαρμογών με χρήση μηχανικής μάθησης, φιλοξενεί το μοντέλο στην πλατφόρμα της. Σύμφωνα με την IBM, η ομάδα κατάφερε να βελτιώσει την απόδοση του μοντέλου κατά 15% σε σχέση με την τρέχουσα τεχνολογία, χρησιμοποιώντας τα μισά δεδομένα.

«Ο ουσιαστικός ρόλος των τεχνολογιών ανοικτού κώδικα για την επιτάχυνση κρίσιμων τομέων ανακάλυψης, όπως η κλιματική αλλαγή, δεν ήταν ποτέ πιο σαφής», δήλωσε ο Σρίραμ Ραγκαβάν, αντιπρόεδρος του τμήματος IBM Research AI.

«Συνδυάζοντας τις προσπάθειες του μοντέλου της IBM που αποσκοπούν στη δημιουργία ευέλικτων, επαναχρησιμοποιήσιμων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης με το αποθετήριο δεδομένων της NASA από δορυφόρους της Γης και καθιστώντας τα διαθέσιμα στην κορυφαία πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα Hugging Face, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της συνεργασίας για την εφαρμογή ταχύτερων και πιο αποτελεσματικών λύσεων που θα βελτιώσουν τον πλανήτη μας», κατέληξε ο αντιπρόεδρος.

ΠΗΓΗ: Engadget

 


Print   Email

Related Articles