Ποιο φυτό μπορεί να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό

Ποιο φυτό μπορεί να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό

Το remdesivir είναι το μόνο φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον FDA (Food and Drug Administration), ως απευθείας δράσης αντιϊκό φάρμακο. Παρόλα αυτά η αποτελεσματικότητά του έχει αμφισβητηθεί.

Καθώς η ανάγκη για θεραπεία γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, μια ομάδα ερευνητών από ιδρύματα στη Δανία, τη Γερμανία και το Χονγκ Κονγκ διαπίστωσαν ότι αρκετά εκχυλίσματα από το φυτό artemisia annua είναι δραστικά κατά του ιού SARS-CoV-2 σε συνθήκες εργαστηρίου. Στο άρθρο τους εξετάζουν τρία διαφορετικά εκχυλίσματα, και περιγράφουν πως λειτουργούν ενάντια στον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρεται και στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific reports, το Artemisia annua είναι ένα είδος αψινθούς και βρίσκεται σε περιοχές της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Στην Ελλάδα είναι γνωστό ως Αρτεμισία. Τα εκχυλίσματά του χρησιμοποιούνται θεραπευτικά για την ελονοσία, με τους πιο συνηθισμένος τύπους θεραπείας να βασίζονται στην αρτεμισινίνη. Δύο γνωστά παράγωγά της, που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της ελονοσίας, το artesunate και το artemether, έχουν  πιστοποιητικό ασφάλειας. Παρόλο που θεωρείται θεραπεία με φυσικά συστατικά, ο WHO αποτρέπει την χρήση μη φαρμακευτικών σκευασμάτων αρτεμισίνης, καθώς δεν υπάρχει τυποποίηση σε σχέση με την πηγή και το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μη-βέλτιστη αποτελεσματικότητα και ανάπτυξη αντίστασης.

Σε αυτήν τη νέα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τη δράση της αρτεμισινίνης ή των παραγώγων της, στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Για να το διαπιστώσουν, μόλυναν ανθρώπινο ιστό με τον ιό SARS-CoV-2 στο εργαστήριο, και στη συνέχεια πρόσθεσαν την αρτεμισινίνη ή τα υπόλοιπα εξεταζόμενα παράγωγά της.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές δοκίμασαν πρώτα το εκχύλισμα και τα παράγωγά του σε κύτταρα νεφρού πράσινου πιθήκου Αφρικής και διαπίστωσαν ότι είναι αποτελεσματικό έναντι ενός στελέχους της παραλλαγής ιού SARS-CoV-2 που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Γερμανία. Στη συνέχεια δοκίμασαν το εκχύλισμα και τα παράγωγά του στη δανική παραλλαγή του ιού, χρησιμοποιώντας επίσης νεφρικά κύτταρα από τον ίδιο τύπο πιθήκου. Για άλλη μια φορά βρήκαν επιτυχία. Έπειτα, δοκίμασαν το εκχύλισμα και τα παράγωγά του με τη δανική παραλλαγή στα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα και διαπίστωσαν ότι και οι τρεις δοκιμαστικές θεραπείες ήταν δραστικές ενάντια στον ιό, αναστέλλοντας τη μόλυνση.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τα εκχυλίσματα αρτεμίσιας ενάντια στον κορωνοϊό;

Ειδικότερα, βρήκαν το artesunate ως το πιο αποτελεσματικό, ακολουθούμενο από το artemether και στη συνέχεια την artemisinin. Η ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει τις προσπάθειές τους πραγματοποιώντας κλινικές δοκιμές.

Τα φάρμακα που είναι βασισμένα σε αρτεμισίνη, θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν, για χρήση τους στη θεραπεία του COVID-19, λαμβάνοντας υπόψιν την υψηλή τους ασφάλεια, την ετοιμότητά τους για παραγωγή παγκοσμίως και το σχετικά χαμηλό κόστος τους.

 

Της Μαρία Τάκλα

Βιοτεχνολόγος

Yirka Bob and Medical Xpress. Extracts from Artemisia Annua Plant Found to Be Active against SARS-CoV-2 Virus under Laboratory Conditions.https://medicalxpress.com/news/2021-07-artemisia-annua-sars-cov-virus-laboratory.html

Zhou Yuyong et al. “In Vitro Efficacy of Artemisinin-Based Treatments against SARS-CoV-2.” Scientific Reports, vol. 11, no. 1, July 2021, p. 14571. www.nature.com,10.1038/s41598-021-93361-y.

 


Print   Email

Related Articles